Jump to content

Spor oko međe


zagreb_01

Preporučene objave

Dobar dan,

 

molila bih savjet vezano za među. Naime, sad nakon puno godina javio se susjed da smo mu otuđili dio zemljišta. Prije cca 50 godina ako ne i više moj djed i susjed su se dogovorili o međi usmeno, neznam dal postoji svjedok. Tada je susjed stavio ogradu i mi smo taj dio zemljišta uređivali, s godinama je sam vlasnik zemlje izgradio zid koji nas dijeli i sad se sjetio da bi on tih 70 cm zemlje nazad. Što raditi? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite odredbe čl. 103 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, posebno, kako ste naveli zbog ograde i zida, st.3 "prema posljednjem mirnom posjedu". No ako sud i tako postupi u izvanparničnom postupku to ne znaći da automatizmom postajete i vlasnik spornog dijela jer odluka u tome postupku tek predmnjeva da postoji vlasništvo do novooznačene međe a tko tvrdi suprotno treba to i dokazati u praničnom postupku. Dakle susjed bi u roku 6 mjeseci mogao ustati vlasničkom tužbom, ali tu se onda moguće radi i o vlasništvu temeljem dosjelosti. Barem prema poštenom posjedu, nei zakonitom kad već taj svoj usmeni dogovor nisu stavili na papir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Pogledat ću Zakon što piše i vidjet kaj susjed misli na kraju. Po vašem odgovoru pretpostavljam da je nama nabolje "šutjet" a susjed neka odluči dal će tužiti. Nisam ni mislila prisvojit zemlju pod svoju ionako je to zelena površina između kuća koju uređujemo dok se susjed ogradio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija