Jump to content

Otkup zemljišta


crnileptiri

Preporučene objave

Pozdrav,

kupili smo stan u prizemlju u kojem je biviši vlasnik posadio živicu i napravio kao manje dvorište..

 

e sad, može li se nekako od grada otkupiti taj dio kako nam nitko nebi radio problem

 

Nikome ne smeta, na čočku zgrade smo pa je to "dvorište" malo u L..i služi samo za vješanje veša manje više.

 

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa napisali ste da je bivši vlasnik posadio živicu i napravio manje dvorište. A vi bi to otkupili od grada. Pa pretpostavljam da zgrada nema okučnicu ni dvorište nego je na čestici zgrade a ostalo je na čestici u vlasništvu grada? Je li zgrada etažirana?

 

Ne znam čije je ovo oko zgrade, jer da, zgrada kao zgrada nema dvorište. To je cijeli niz ulaza i svi u prizemljima su si posadili živice još prije 20 godina. Kako nam susjedi ( očito ih to svrbi ) rade problem, pokušali bi tih par kvadrata otkupiti.

Predpostavljam da je to u vlasništvu grada. Osim ako zgradi ne pripada neka kvadratura okolo.

 

Sad nas zanima može li se uopće i otkupiti tako nešto..ili mi moramo čupat živicu koju nismo ni posadili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak bi trebali provjeriti u katastru i ZK gdje se što nalazi i u čijem vlasništvu. Tada bi se, ako je to u vlasništvu JLS, moglo govoriti o mogučnostima iz Zakona o prostornom uređenju, no ni tada vi ne bi ste mogli biti vlasnik toga dijela, nego suvlasnik s ostalima. Osim ako se svi ne bi drugačije dogovorili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto bi drugi bili suvlasnici ako nemaju nikakvog dodira s tim? Niti im to fizički smeta ili zapriječuje put. Niti oni mogu doći do toga jer je živica zatvorila cijeli dio.

Cijeli niz zgrade ima to, ali eto jedino ja imam zajedljive susjede.

 

Kako ove nove zgrade u prizemlju imaju svoja "dvorišta" samostalno? Moraju li i oni dati pristup na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zašto bi drugi bili suvlasnici ako nemaju nikakvog dodira s tim? Niti im to fizički smeta ili zapriječuje put. Niti oni mogu doći do toga jer je živica zatvorila cijeli dio.

Vidite ovako, nemate ni vi u prizemlju dodira s tavanskim prostorijama pa možete biti ili ste vjerovatno suvlasnik i dijela istoga.

A ne možete dio druge čestice pripojiti stanu, nego čestici na kojoj je zgrada. Prema tome ste svi suvlasnici i toga pripojenog dijela. Eventualno ako suvlasnici daju svoju suglanost da taj dio pridodate kao pripadak vlasništvu posebnog dijela nekretnine (vašem stanu). Zato sam vas i pitao je li zgrada etažirana. Ako nije etažirana niste vlasnik ničega, nego suvlasnik idealnog dijela u određenom omjeru kao i ostalog dijela zgrade koji se smatra zajedničkim. Pa i dvorišta ako postoji. Pa se tu krije i odgovor na drugo pitanje.

 

Takove zgrade su vjerovatno etažirane te vlasništvo svakog posebnog dijela nekretnine (određeni stan) ima i svoje pripatke, koji mogu biti parkirališno mjesto, terasa itd. A suvlasnici su u ostalim zajedničkim dijelovima zgrade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija