Jump to content

Šta bi bilo kad bi bilo? (Dole taksisti, živjeli studenti!)


JasminD

Preporučene objave

Ovako, frend i ja smo neku vecer imali zanimljivu raspravu i htjeli bi stručno mišljenje.

 

Oboje smo studenti i zbog faksa živimo u Puli ali nismo od tamo, te niti jedan od nas nema auto niti neki drugi prijevoz za sada (od kad ja više nemam auto). Do sada smo imali par susreta s taksistima gdje su nam za put od 2-3km po gradu legalno naplatili 66-90kn što je u najmanju ruku bezobrazno skupo (za usporedbu u Rijeci za 20kn pređem do 5km sa taxijem.)

Slične situacije su imali dosta naših kolega te su jednako nezadovoljni cijenom.

 

(DA ODMAH NAPOMENEM, OVO JE SAMO IDEJA VIŠE KAO MENTALNA VJEŽBA, NEMAMO NITI VOLJU A NITI MOGUĆNOSTI UPUŠTATI SE U TAKO NEŠTO, Sirotinja smo te nikad nismo bili humanitarci)

 

Eh sada zamislili smo scenarij tj. ideja je da bi ja i frend uzeli neki auto, žrtvovali bi se i vozili kolege sa faksa okolo kada je to potrebno (sa i od kolodvora, u veći shopping namirnica, noćne izlaske i ostale situacije kada treba prijevoz).

 

Uzmimo imaginarnu situaciju da imamo para ko blata i jako malo ostalih obaveza osim faksa te da bi vozili ljude bez naknade kada god bi to bilo potrebno (stalna taksi služba praktički)

 

Uzmimo imaginarnu situaciju da mi to ne bi naplaćivali nego bi vozili ljude za džabe ili za ne materijale protuusluge kada bi to bilo moguće (bilješke, skripte, instrukcije, itd... što bi studentu moglo zatrebati a da nije materijalno)

 

Uzmimo u obzir i situaciju gdje bi imali nekim čudom 150 redovnih mušterija od studenata te da bi vozili svaki slobodni moment u danu svakoga ko to zatreba.

 

Eh sada, da se tako ponašamo i da namjerno uzimamo promet od taksista koji već ionako nemaju pre veliku publiku, pogotovo u vrijeme kada nema turista te su studenti jedne od češćih mušterija, vjerojatnost da bi oni saznali za nas te da bi poduzeli nešto oko toga je dosta velika.

 

Ako bi se počeli baviti tom djelatnošću, frend i ja ne bi otvarali nikakve obrte, firme, udruge i ostalo nego bi jednostavno djelovali kao obični civili; bez potvrda, računa i bilo kakvih birokratskih zafrkancija.

 

I tu frend i ja imamo različita razmišljanja te bi htjeli čuti stručno mišljenje:

 

1. Da li je legalno raditi kao taksi bez naplaćivanja ljudima (sa i bez uvjeta da se nekada traže nematerijalne usluge), i ako nije legalno, zašto nije?

 

2. Da se desi da smo napadnuti od strane taksista, verbalno ili fizički, da li bi mi mogli tražiti nekakvu pravnu zaštitu bez namjere da prestanemo raditi to što bi mogli raditi.

 

 

Baš me zanima što bi država RH tj. zakonodavac rekao o našem scenariju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ja sam također kao studentica razmišljala o sličnoj stvari, ali evo zašto nije - iako vi to ne biste naplaćivali, ipak biste pružali uslugu na tržištu i konkurirali onima koji to obavljaju kao gospodarsku djelatnost, pa biste, radi izjednačavanja uvjeta na tržištu i zaštite tržišne utakmice, podlijegali istim pravilima kao i konkurencija, odnosno registrirani taksi-obrti i trgovačka društva. Objasniti poreznoj upravi da ste vi svojevoljno trošili svoj novac i vrijeme da biste iz dobrote svog srca vozili ljude uokolo, također bi bilo uzaludna misija, pa u konačnici, i protuusluge koje biste vi primili se mogu novčano izraziti i bilo bi vidljivo da ste vi od navedenoga rada ipak ostvarili gospodarsku korist, kakva god ona bila (150 putnika dnevno bi voljeli imati i registrirani taksisti, ja bih rekla).

 

druga je stvar što niz ovakvih usluga ustvari već postoji - odvoz krupnog otpada, pomoć pri selidbi, prijevoz putnika i robe... kao dio sive ekonomije, kojoj se ne može stati na kraj, i čak se i otvoreno reklamira na tramvajskim stanicama u rasvjetnim stupovima.

 

2. s druge strane, nitko nikoga nema pravo napadati, niti verbalno niti fizički, ma iz kojega razloga, pa biste mogli tražiti pravnu zaštitu (u okviru prekršajnog ili kaznenog postupka) protiv napada koje ste pretrpjeli, ovisno o njihovoj žestini, kao i eventualnu naknadu nastale štete zbog napada.

 

evo moje sugestije kako to učiniti legalno - ako zbilja ne želite zarađivati, već želite učiniti nešto na dobrobit zajednice, osnujte udrugu koja će za glavni cilj imati pomoć "mobilno ugroženima" - onima bez automobila, invalidima, nepokretnima, umirovljenicima i ostalima, tako niste dio tržišne utakmice, možete konkurirati za natječaje da si pokrijete troškove goriva i slično.

 

ili možete raditi na crno, pa vidjeti što će se dogoditi. Ali odmazdu od nabrušene konkurencije svakako očekujte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija