Jump to content

Izvlaštenje nekretnine


Demokrat

Preporučene objave

Poštovani.

Da li mi možete odgovoriti na slijedeće pitanje:

Hrvatske ceste su mi izvlastile dio oranice za gradnju brze ceste ali nisu u projektu predvidjeli izgradnju poljskih pristupnih puteva uz brzu cestu sa jedne i druge strane ceste. Zbog toga je u postupku pred Uredom za Gospodarstvo vođen postupak izvlaštenja kao i na moj zahtjev izdvojeni postupak za umanjenu vrijednost preostalog dijela nekretnine. Dva sudska vještaka su tvrdila da moja oranica nema umanjenje vrijednosti neizvlaštenog dijela i da imam pristup na dosadašnji način ali je treći sudski vještak utvrdio umanjenu vrijednost neizvlaštenog zemljišta u iznosu od cca 50.000,00 kn. Iako su se i Hrvatske ceste i ja kao vlasnik složili oko izbora vještaka Hrvatske ceste osporavaju nalaz vještaka jer da u Zakonu ne postoji pojam "umanjene vrijednosti neizvlaštenog dijela zemljišta" a radi se o 6000 m2 (izvlašteno je 300 m2). Do sada sam imao pristupni put po makadamskoj cesti a sada mi je pristupni put do oranice povećan za 6 km i to kao što kaže projektant "mrežom poljskih puteva".

Kakva su moja prava i što po sadašnjem Zakonu mogu poduzeti budući da je sada gospodarski interes za poljoprivrednu proizvodnju potpuno upitan ?

S poštovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li mi možete odgovoriti na slijedeće pitanje:

Hrvatske ceste su mi izvlastile dio oranice za gradnju brze ceste ali nisu u projektu predvidjeli izgradnju poljskih pristupnih puteva uz brzu cestu sa jedne i druge strane ceste.

Ovo je vaša greška.

Trebali ste se aktivno uključiti u prostorno planiranje. Ljudi se ponašaju po načelu - to nije moja briga, ali onda kad se dovedu u nepovoljan položaj bune se da su im drugi krivi.

 

 

 

Zbog toga je u postupku pred Uredom za Gospodarstvo vođen postupak izvlaštenja kao i na moj zahtjev izdvojeni postupak za umanjenu vrijednost preostalog dijela nekretnine.

 

Umanjena vrijednost nekretnine gleda se primarno kroz otežano korištenje zbog novonastalog nepravilnog oblika nekretnine ili zato jer je na djelu nekretnine uspostavljena služnost.

 

Isto tako, gleda se posebno ako se radi o građevini koju vlasnik koristi kao prebivalište.

 

Dva sudska vještaka su tvrdila da moja oranica nema umanjenje vrijednosti neizvlaštenog dijela i da imam pristup na dosadašnji način ali je treći sudski vještak utvrdio umanjenu vrijednost neizvlaštenog zemljišta u iznosu od cca 50.000,00 kn.

...

radi se o 6000 m2 (izvlašteno je 300 m2)

 

Je li to neki voćnjak ili slično vrijedno poloprivredno zemljište? Ako nije , ovih 50000 mi se čini uistinu pretjerano , ali baš bezobrazno pretjerano za poljoprivredno zemljište.

Gdje se to nalazi, u kojoj županiji, koja pobliža lokacija?

Koja poljoprivredna kultura je to?

Ako je sada poljskim putevima udaljeno 6 km, očito baš nije u nekom jako atraktivnom području.

Mislim, budite realni - da sada date u oglas, koliko bi mogli dobiti za to zemljište?

 

Biste li uopće mogli dobiti trećinu od onog koliko vam je procjenjeno umanjenje vrijednosti (50000)?

 

Kakva su moja prava i što po sadašnjem Zakonu mogu poduzeti budući da je sada gospodarski interes za poljoprivrednu proizvodnju potpuno upitan ?

 

Možete zemljište prodati...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija