Jump to content

Žalba na Rješenje o ovrsi i provedba ovrhe


zkik

Preporučene objave

Poštovani,

 

Zanima me ukoliko je pravodobno izjavljena žalba protiv rješenja o ovrsi Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u kojoj se u bitnome navelo da je dugovanje za naknadu uređenja voda zastarjelo proglašena osnovanom te da je među ostalim, "pravo prvostupanjskog tijela na prisilnu naplatu zastarjelo za predmetne obveze nastale do 31. 12. 2010." - znači li to da se taj dug više ne može naplatiti ili me vjerovnik ipak nakon toga može tužiti sudu te time prekinuti zastaru i pokušati naplatiti dugovanje? Ako je tako, ulazi li ova moja prihvaćena žalba u taj spis? Ili se tada sudu mora podnijeti nova žalba (prigovor) na zastaru.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda su zastarjele tražbine za razdoblje do 31.12.2010., a rješenjem o ovrsi su obuhvaćene i daljnje, nezastarjele tražbine, slijedom čega će se postupak po ovrsi protiv Vas nastaviti za te daljnje, nezastarjele tražbine, i donijet će se odluka protiv Vas radi plaćanja tog dijela duga.

 

Čime je Vaša žalba proglašena osnovanom? Presudom ili rješenjem kojim se obustavlja ovrha?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

 

Radi se o rješenju o ovrsi za neplaćenu naknadu za uređenje voda u ukupnom razdoblju od 1.1.2008.-15.1.2014. za mog oca koji je umro 2015. Još za života otac je uložio žalbu na rješenje o ovrsi od 18.07.2014. Otad nikakvih dopisa od strane vjerovnika.

 

Jučer mi stiže rješenje od gradskog Ureda za prostorno uređenje (25.05.2017.) kojim se zamjenjuje navedeno rješenje iz 2014. i u kojem stoji da je citiram: "Protiv rješenja XY (odnosno moj otac) izjavio pravodbnu žalbu u kojoj u bitnome navodi da je dugovanje u zastari. Žalba je osnovana." Ne piše temeljem čega. Stvar nije na sudu. Spis koji sam primila nije sudski nego od Ureda za prostorno uređenje (u običnoj žutoj kuverti, poslan preporučeno).

 

Izdvajam ključne dijelove: "Naime, budući da je napadano rješenje o ovrsi naknade za uređenje voda doneseno u vezi neispunjenja obveze plaćanja predmetne naknade od strane žalitelja za razdoblja od 1.1.2008. do 03.03.2010. S obzirom da je pobijano rješenje doneseno 18. srpnja 2014., neosporno proizlazi da je iz obveze nastale do 31. prosinca 2010. doneseno pobijano rješenje o ovrsi izvan zasrtarnog rka od tri godine propisanog člankom 94. stavkom 1. Općeg poreznog zakona.

 

U provedenom postupku ovaj Ured utvrdio je da je dio dugovanja za razdoblje od 1.1.2008.-12.12.2010. u zastari te da je iza pokojnog XY, utvrđena XY nasljednikom cjelokupne imovine.

(...)

U trenutku donošenja pobijanog rješenja prema podacima Izvatka iz poslovnih knjiga naknade za uređenje voda za obveze dospjele zaključno sa 15.01.2014. ovršenik duguje (iznos)..."

 

Danas je urudžbirana žalba/prigovor na rješenje o ovrsi Ureda za prostorno uređenje (ne suda), u zakonskom roku, jer je dospjeće posljednje obveze 15. 1. 2014., dakle više od 3 godine. To je ujedno i posljednji neplaćeni račun za vodnu naknadu, otad je sve redovito podmirivano.

 

Zanima me znači li da je se ovim rješenjem Ureda dugovanje od 2008-2010. više neće pokušati naplaćivati jer je žalba za taj dio dugovanja proglašena osnovanom i vjerovnik taj dio se smatra zastarjelim? Isto se nadam i za dio obveza zaključno s 15. 1. 2014.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Zanima me znači li da je se ovim rješenjem Ureda dugovanje od 2008-2010. više neće pokušati naplaćivati jer je žalba za taj dio dugovanja proglašena osnovanom i vjerovnik taj dio se smatra zastarjelim? Isto se nadam i za dio obveza zaključno s 15. 1. 2014.

 

hoće. tvoje je da sačuvaš drugostupanjsko rješenje i da se na njega pozoveš (ako bude potrebno). ako se ne žališ i novo rješenje postane pravomoćno imaš obvezu platiti zastarjelu tražbinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam sigurna za dio od 2010. do 2014. godine, s obzirom da je tu rješenje o ovrsi sastavljeno u roku (18.07.2014.)

 

Hvala vam oboma na odgovorima.

 

Nije mi jasno ovo gore - ako u dopisu stoji da se rješenje od 18. 7. 2014. zamjenjuje rješenjem od 24. 5. 2017., onda sadašnje rešenje iz 2017. za dug pokojnika iz 2014., nije sastavljeno u roku. Ili sam krivo shvatila? Znači, po toj logici, računa se i dalje datum prvog rješenja? Iako ovršenik više nije moj otac nego sam to 2017. postala ja.

 

Tko izdaje drugostupanjsko rješenje? Sud ili nadležno Ministarstvo?

 

Zvala sam jutros GSKG gdje sam jučer urudžbirala žalbu samo da pitam koliko traje rješavanje žalbe i rekli su mi par mjeseci, no da za to vrijeme neće poduzimati ovrhu preko FINA-e dok se ne donese rješenje o žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija