Jump to content

Moze li se otkazati pricuva?


korisnicko_ime1

Preporučene objave

Pozdrav, zivimo u zgradi u kojoj ima 4 stana i 2 garsonjere, u 1 garsonjeri nitko ne zivi i ona je u vlasnistvu grada. Mi smo u prizemlju i prvi "na udaru" a ulazna vrata su u raspadu i prilikom kise, vjetra i snijega vrata se otvaraju jer se ne mogu zatvoriti i sve baca unutra. Ostali stanari to zanemaruju jer se pricuva skuplja za krov koji je u dobrom stanju i jos nema potrebe za mijenjanjem. Preko zime znaju prokomentirati kako bi bilo dobro promijeniti vrata ali njima ne puse i ne baca snijeg pa ih to brzo prođe. Nas zanima mozemo li kako otkazati tj. prestati placati pricuvu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na predstavnika stanara.. on ide vidjeti koliko ima u pricuvi novca, dijeli uplatnice i tako to

 

Zanimljivo. Znaći samoproglašeni predstavnik ima pristup računu pričuve. Pretpostavljam onda da zgrada nije etažirana niti imate upravitelja? U tome slučaju bi se na vas odnosila glava 3 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te čl.374, 375. Što bi značilo da ste trebali već otkad imati barem međuvlasnički ugovor u kojem je navedena osoba za predstavljanje suvlasnika, a koji je izabran od njih samih, te njegove obveze i ovlasti. A dio dužnosti predstavnika je i refovito izvješčivanje suvlasnika o svim važnijim pitanjima kao i jednom godišnje podnijeti pismeno izvješće o svom radu svim suvlasnicima. Također, ako nema sluha za promjenu vrata od strane predstavnika i suvlasnika, možete zahtjevati od suda da u izvanparničnom postupku odluči o poduzimanju nekog posla redovite uprave nužnog za održavanje stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo. Znaći samoproglašeni predstavnik ima pristup računu pričuve. Pretpostavljam onda da zgrada nije etažirana niti imate upravitelja?

 

ako zgrada nije etažirava neznaju se zajedički djelovi zgrade.

stanari u neetažiranoj zgrada ne podliježu obvezi plaćanja pričuve.

pričuvu plaća knjižni vlasnik.

odluka Ustavnog suda U-III / 1009 / 2007

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako zgrada nije etažirava neznaju se zajedički djelovi zgrade.

stanari u neetažiranoj zgrada ne podliježu obvezi plaćanja pričuve.

pričuvu plaća knjižni vlasnik.

odluka Ustavnog suda U-III / 1009 / 2007

 

Zaboravio si samo naglasiti da je odluka temeljena na tome da su stanari (kao i podnositeljica ustavne tužbe) samo korisnici tj. zaštičeni najmoprimci, ne i vlasnici kako određuje Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

 

Pa gledajući ZVDSP, Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo te Zakon o najmu stanova, meni je i takova odluka jako zanimljiva. Naime, u Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo stoji da je stan definiran posebnim zakonom. Zakon o najmu stanova tako isti definira kao skup prostorija nsmjenjenih stanovanju s prijeko potrebnim sporednim prostorijama koje čine zatvorenu građevinsku cjelinu i imaju poseban ulaz. Nadalje, prema ZVDSP vlasništvo posebnog dijela može biti uspostavljeno glede dijela suvlasničke nekretnine koji čini samostalnu uporabnu cjelinu, prikladnu za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlasti, kao što je stan ili druga samostalna prostorija. E sad, u Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo postoji i odredba da ako nekretnina nije upisana u zemljišne knjige, pravo vlasništva na stan stječe se polaganjem ugovora u ZK službi suda na čijem se području stan nalazi i upisom u knjigu koji sud osniva o položenim ugovorima. Pa bi volio da mi netko objasni na koju foru uspostaviti vlasništvo posebnog dijela prema ZVDSP (ili još bolje prema ZPSNKPSP na koji se pozivaju) ako nečega nema u zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija