Jump to content

Znanja i vještine za posao odvjetničkog vježbenika


Lord Jim

Preporučene objave

Još sam na fakultetu i neću biti gotov još barem dvije godine. Htio bih te dvije godine maksimalno iskoristiti i steći znanja i vještine koje bi mi mogle biti od koristi ako ću raditi u odvjetničkom uredu, a koja se ne stječu na fakultetu pa molim Vas koji već radite da me uputite- je li nužno, osim engleskog, poznavati i neki drugi strani jezik i koji je najisplativiji, korištenje kojih programa je najbitnije usavršiti, itd... Također, iz kojih izvora stjecati praktična pravna znanja (npr. pisanje podnesaka)?

 

Ovo su samo primjeri, svaki savjet je dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uh, to je baš teško reći - svaki jezik dobro dođe, posebno susjedni jezici ako budete u odvjetničkom uredu negdje blizu granice: u Međimurju se cijeni znanje slovenskog, u Slavoniji mađarskog, njemački je zbog velikog broja gastarbajtera i stranaca u RH također na cijeni, a relativno ga malo ljudi govori, pretpostavljam da je isto s talijanskim u Istri i na Kvarneru... Brzo tipkanje (ne mora biti stroga daktilografija, ali valja moći pisati na diktat), rad u Wordu i Excelu, pretraživanje baza podataka (sudovi, e-Oglasna, e-Predmet). Bez vozačke dozvole B kategorije je teško, osim ako ste u ZG, pa čak ni tamo, jer odvjetnički vježbenici puno idu na rasprave izvan mjesta gdje se nalazi odvjetnički ured. Korištenje bedastih naprava poput kopirke, printera, skenera, telefonske centrale, stroja za uvezivanje, onih velikih klamerica - također korisno.

 

Najpraktičnija znanja možete dobiti iz stvarne prakse - danas je lakše nego ikad dobiti uvid u stvarne sudske predmete, samo odete na e-Oglasnu nekog suda i klikate redom: presude, rješenja, pa čak i skenirane podneske odvjetnika: nakon petsto ili milijun klikova i otvorenih dokumenata, postat će Vam jasno kako se koji spis označava (K su kazneni predmeti, P su parnični predmeti, Povrv su predmeti koji su u parnicu prešli iz ovrhe), kako glase izreke presuda u pojedinim predmetima te kako koji predmet teče (a posebno, kako se pišu presude, što će Vam trebati za polaganje pravosudnog ispita). Nije naodmet vidjeti niti predloške, primjerice, na ovom portalu, i njih dopuniti s normama iz relevantnih zakona (Zakona o parničnom postupku, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o općem upravnom postupku i sl.) o obveznim sadržajima podnesaka. Dodatni sadržaji, poput studentskih udruga i studentskih razmjena jesu zgodan dodatak životopisu i mogu zainteresirati poslodavca za Vas, ali poslodavac obično i od vježbenika očekuje da mu što prije počne donositi novac i zarađivati svoju plaću, pa će praktične vještine in the long run poslodavcu biti značajnije od toga jeste li dobili rektorovu nagradu i jeste li bili potpredsjednik studentske udruge u dva mandata.

Čuli ste onu izreku o 10 tisuća sati? Kaže se da je potrebno 10 tisuća sati vježbe da bi čovjek usavršio neku, bilo koju vještinu. Slično je i s pravom: potrebno je napisati deset tisuća podnesaka u deset tisuća pravnih situacija, i pročitati deset tisuća spisa da biste usavršili bavljenje pravom (iako i tada, zakoni se mijenjaju i stalno morate učiti iznova), po meni nema lakšeg recepta od toga. Kako za vrijeme odvjetničke vježbe vjerojatno nećete imati vremena pročitati deset tisuća različitih spisa i informirati se o deset tisuća raznih pravnih situacija, nije loše vrijeme da počnete sada.

Ja Vam čestitam na Vašoj ambiciji i želim Vam svu sreću da se zaposlite ma i prije obrane diplomskog rada, na radnom mjestu koje je skrojeno baš za Vas. LP!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija