Jump to content

osnove za raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju.


miki222

Preporučene objave

poštovani molio bi pomoć stručni savjet vezano uz ugovor doživotnog uzdržavanja. naime nakon smrti oca organizirao sam sprovod. nakon sprovoda otišao sam podmiriti troškove kad me dočeka odgovor da si ja ne smijem platiti sprovod svog oca jer nećakinja ima ugovor o doživotnom uzdržavanju. otac i majka su rastavljeni i vodi se parnica za podjelu bračne stečevine. odnosi oca prema majci su bili ne razmjerno grubi te sam stao u obranu majke nisam dozvolio da mi izbaci majku od 60 godina na ulicu s tog razloga su bili malo zategnuti odnosi u cijeloj obitelji koja je živjela pod istim krovom svo ovo vrijeme.mislim da nitko ne bi dozvolio izbacivanje nijednog roditelja na ulicu. nećakinja nikad kad kažem nika u zadnjih 33 godine nije dolazila na naš posjed jer je istoj to branio moj otac. prvi došla je kad je saznala da je moj otac bolovao od raka koji je bio već dobrano napredovao i svi smo znali da ne može još dugo to je znala i nećakinja. odvukla ga kod javnog bilježnika i sklopili taj ugovor godinu dana prije očeve smrti. otac je vizualno izgledao lose sto se vidi jer je isti taj dan završio u bolnici. čudim se da javnom bilježniku nije bilo malo čudno da neka dvostruko mlađa žena dovodi starca na potpisivanje takvog ugovora s obzirom da taj čovjek ima sina koji mu stoji na usluzi usprkost što je imao zategnute odnose. javni bilježnik je trebao primjetiti da se taj stari čovjek ne osjeća dobro i raspitati se o njegovom stanju jer očita zlouporaba stare osobe tj, iskorištavanje tuđe nevolje za stvaranje nerazmjerne imovinske koristi u kratko vrijeme. po mom mišljenju taj pravni posao je nemoralan. mislim da taj ugovor ima element aleatornosti .moja je obitelj i ja s njima stvarala sve što imamo 45 godina pa da to netko odnese u zadnjih pet minuta samo zato jer nisam htio izbaciti majku na ulicu. molio bi jedan pravni savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi biste mogli utvrđivati ništetnost tog ugovora, ali morali biste imati čvrste dokaze (ne pretpostavke) da vaš otac nije bio sposoban za rasuđivanje prilikom sklapanja ugovora, da je ugovor sklopio pod prisilom ili sl.

 

Dobro razmislite hoćete li se upuštati u taj spor jer ćete nećakinji još morati platiti i sudske troškove ako ne uspijete u sporu, a uspjeh u sporu je vrlo upitan.

 

Meni je jasno da vam se cijela situacija čini nepravednom, ali takav ugovor je sklopljen i teško ćete ga uspjeti srušiti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani ja sam samo u najkraćim rečenicama opisao situaciju. Otac je bio vlasnik 1/1 kao i u većini kod nas tako da u ugovoru je navedeno da sve nekretnine zgrade itd ostavlka nećakinji. Prva presuda u podjeli bračne stecevine je bila40 majka-60 otac zbog negove ocevine na kojoj je sve izgrađeno. Posto se on žalio ceka se druga presuda mislim da majka svakako dobija postotak koji budu odredili. Meni samo preostaje tuzakati po sudovima i dokazivati kolko sam utrošio novaca U ovu imovinu. Zanima me kad nastupa taj ugovor na smagu kad otac umre ili odma pri potpisivanju? Jer dok sam pružao svi moguću pomoć ocu zadnja tri dana koje je ležao u krevetu nemoćan ta ista nećakinja uz pomoc strica trpala vrjedne stvari u prikolicu i odvolili to iz našeg posjeda.umijesto da pruza potrebnu skrb koja pise u tom ugovoru. Policija kaze da to nije krađa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me kad nastupa taj ugovor na snagu kad otac umre ili odma pri potpisivanju?
čim je sklopljen,ugovor o dož.uzdržavanju proizvodi svoje pravne učinke ,ali se prenos prava vlasništva na davatelja odgađa do smrti primatelja uzdržavanja,što će reći da davatelj uzdržavanja trenutkom svoje smrti više nije vlasnik imovine obuhvaćene ugovorom.
mislim da taj ugovor ima element aleatornosti
to je onda činjenica koja ide u prilog suprotnoj strani a ne vama,glede čega sam mišljenja da ste se pogrešno izrazili pa ste u biti mislili da ugovor nema aleatornosti.
čudim se da javnom bilježnikunije bilo malo čudno da neka dvostruko mlađa žena dovodi starca na potpisivanje takvog ugovora s obzirom da taj čovjek ima sina koji mu stoji na usluzi
na javnom bilježniku nije da utvrđuje pobude iz kojih je ugovor sklopljen
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me kakva je sudska praksa kod sklapanja ugovora o doživitnom uzdržavanj kad davatel zna prij sklapanja ugovora da je primatel teško bolestan i nema izgleda živjeti duže od par mijeseci? Zar nije to iskorištavanje tudje nevolje. nemoralno je nekom otuđit 40godina života u par mjeseci samo sto je netko vlasnik na papiru to ne znači da je sve sam stvorio treba i obitel koja živi cijelo vrijeme zajedno imat nekog značaja zato je sva imovina i nastala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. otac i majka su rastavljeni i vodi se parnica za podjelu bračne stečevine.

ako je tužba za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine podnešena prije sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju majka može vratiti svoj dio bračne stečevine.

na nekretnine je trebala napraviti zabilježbu spora.

pomozi joj da vrati što više nekretnine.otac je umro. ti kao nasljednik nastupaš umjesto oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimalo bi me objašne teško bolestan koji će umrijeti u kratkom vremenu, koliko je točno vrijeme na koje zakon misli? Vidio sam ovaj primjer : Izvadak iz presude vrhovnog suda br-Broj: Rev-1780/1998-2

 

 

 

....... Protivno je moralu i načelu poštenja i savjesnosti kad davatelj uzdržavanja sklapa s primateljem uzdržavanja ugovor o doživotnom uzdržavanju znajući da je primatelj uzdržavanja krajnje teškog zdravstveno stanja kada je nastupanje smrti kroz relativno kratko vrijeme izvjesna činjenica. A. V. je prema utvrđenjima nižestupanjskih sudova živio sam, bio je sklon uživanju alkohola, bio je loš prema supruzi i djeci tako da im je utjerao strah u kosti te ga je supruga s djecom bila prisiljena napustiti. U takvoj činjeničnoj situaciji kada je A. V. ostao sam i teško bolestan gdje je nastupanje smrti nakon kraćeg vremena postalo izvjesno, sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju s tuženikom i po ocjeni ovog suda predstavlja iskorištavanje tuđe nevolje radi postizanja nesrazmjerne imovinske koristi (nekretnine opisane u ugovoru o doživotnom uzdržavanju koje je temeljem ugovora trebao steći tuženik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upisana je zabilježba prije ugovora . Prva presuda je bila 40mama,60% otac. Pošto otac nije bio zadovoljan dao je tužbu sad se čeka presuda. Dali bi trebalo poništiti dosadašnje presude pa iznova pokrenuti dal' je uopšte moguće?

 

javite sudu (kao nasljednik) da je otac(tužitelj) umro. imate broj predmeta.

povuci žalbu prije nego što županijski sud donese odluku.

umrla osoba nemože biti stranka u postupku. ako je imao odvjetnika ta punomoć više ne vrijedi. u svakom slučaju odvjetnik bi trebao postupit po uputi nasljednika.

 

ili ako se radi o presuđeno stvari i novoj tužbi sa presudom u gruntovnicu i predložit upis vlasništva po presudi (tražit pečat pravomoćnosti). upis vlasništva po presudi je trebali izvršiti juče tje čim je presuda postala pravomoćna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ko nasljednik mogu povuć tužbu .
valjda je majka tužitelj u postupku
ili bi ja ko nasljednik mogao očev dio prepustiti majci?
očev dio je otuđen ugovorom o dož.uzdržavanju,što će reći da nečini ostavinu
Prva presuda je bila 40mama,60% otac. Pošto otac nije bio zadovoljan dao je tužbu sad se čeka presuda.
pazite jednu stvar,radi se o istovjetnom postupku glede čega nemožemo pričati u konteksu prva i druga presuda,već o prvo i drugostupanjskoj presudi(odluci),što će reći da se radi o žalbi na presudu,a ne novoj tužbi.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

do donošenja drugostupanjske odluke stranka može odustati od več podnešene žalbe,osnovom čl.349 st.2 Zakona o parničnom postupku

 

podnositelj žalbe više nije stranka u postupku (ali nasljednik treba obavjestiti sud) i nemože odustati od žalbe.

o smrti stranke treba obavjestiti i odvjetnka ako ga je imao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači ukratko tu je najbolje čestitati nečakinji na odrađenom poslu
Ne,več kad Županijski sud potvrdi prvostupanjsku presudu(za očekivati da će)izvršiti upis majčinog utvrđenog prava u zemljišne knjige,a nakon toga ovisno o vašoj volji i dokazima kojim bi raspolagali pokušati pobijati ugovor iz razloga ništavosti.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se uspije dokazati sa je nećakinja služila govorom mržnje uvodila nemir u obitelj (tj. Stala na stranu mog oca i obmanujuci ga ruznim rjecima prema meni i mojoj majci koje su ocu u tom trenutku emocjonalne nestabilnosti pasale jer je mislio kako ga netko razumije a u biti to je bila samo taktika kako bi došla do ugovora o dozivotnom.) Dali bi to sudu neš značilo o dokazivanju nistavnosti ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobra večer.

Mogu li se pitanjem nadovezati na temu?

Ovdje se radi o dosmrtnom uzdržavanju.

Znači stan je po zaključenju ugovora prepisan na uzdržavatelja.

 

Uzdržavani je u kratkom roku smješten u adekvatnu instituciju i dosmrtno uzdržavatelj skrbi na način kako je navedeno u ugovoru.

 

"Prijatelji" uzdržavanog dolaze ga uznemiravati u ustanovu i nagovaraju ga da tuži uzdržavatelja...navodno su pokrenuli i odvjetnika.

Može li uzdržavatelj izgubiti spor?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ako se utvrdi da je primatelj uzdržavanja zadnjih par dana ležao u smrtnom krevetu tj. Nemoćan.. a davatelj uzdržavanja nije prisutan znajući da je u takvom stanju primatelj, nit je davatelj obavjestio mrtvozornika o smrti nit je pozva pogrebnika nit mu je opskrbio odjeću za dostojanstven pokop nit mu je izorganizirao sprovod po običajima mislim na svećenika i misu nakon sprovoda što su to običaji u našem podneblju. (Jedino što su mi zabranili platiti sprovod)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzdržavani je u kratkom roku smješten u adekvatnu instituciju i dosmrtno uzdržavatelj skrbi na način kako je navedeno u ugovoru.

 

"Prijatelji" uzdržavanog dolaze ga uznemiravati u ustanovu i nagovaraju ga da tuži uzdržavatelja...navodno su pokrenuli i odvjetnika.

Može li uzdržavatelj izgubiti spor?

 

Ukoliko se ugovor poštuje na način kako je preciziran, ne vidim osnove za raskidom, a što se nevaljanosti ugovora tiče, ona zavisi je li u trenutku njegova sklapanja postojao neki od razloga za bilo ništetnost bilo pobojnost (kod pobojnosti valja voditi računa i o roku unutar kojeg je moguće podnijeti tužbu na poništenje).

 

A ako se utvrdi da je primatelj uzdržavanja zadnjih par dana ležao u smrtnom krevetu tj. Nemoćan.. a davatelj uzdržavanja nije prisutan znajući da je u takvom stanju primatelj, nit je davatelj obavjestio mrtvozornika o smrti nit je pozva pogrebnika nit mu je opskrbio odjeću za dostojanstven pokop nit mu je izorganizirao sprovod po običajima mislim na svećenika i misu nakon sprovoda što su to običaji u našem podneblju. (Jedino što su mi zabranili platiti sprovod)

 

Želite reći da je smrt primatelja uzdržavanja u uzročno-posljedičnoj vezi sa postupcima davatelja uzdržavanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan.

 

Zanima me da li u sporu, kao svjedok može/treba biti pozvan j.biljeznik koji je potvrdio ugovor o DU .. i mogu li ga ja kao takvog pozvati.

Plaća li se svjedočenje, i općenito plaća li se svjedočenje, treba li se odazvati pozivu, ako da, trebam li mu unaprijed najaviti da cu ga pozvati za svjedoka?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi možete kao svjedoka predložiti bilo koju osobu, a koja ima relevantna saznanja o predmetu spora. Svjedočenje se ne plaća, ono je obveza pozvane osobe.

 

Ima li obavezu odazvati se pozivu, ako da, trebam li mu unaprijed najaviti da cu ga pozvati za svjedoka?

Hvala jos jednom

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija