Jump to content

Revizija - vrijeme, praksa, cijena


Harambašica

Preporučene objave

Dakle, radi se o jednom obvezno-pravnom sporu s državnim odvjetništvom.

Nemam novaca za ovjetnika, sama se branim, ovo je prvi put u životu da vidim zgradu suda iznutra. Sve dopise pišem sama, malo čitam, guglam, pratim.

 

Općinski građanski sud je donio presudu meni u prilog, isto je potvrdio i Županijski. ODO se žali na Vrhovni, vrijednost nije velika pa pitaju materijalno-pravno značenje. Priložili su i presudu Vrhovnog suda u ne baš istoj, ali sličnoj pravnoj stvari.

 

Ja pišem odgovor na reviziju. Smijem li postaviti pitanje tumačenja jednog članka Zakona o obveznim odnosima čija se sporna primjena provlači ili ne smijem?

Načula sam da pravni laici ne šalju upite na Vrhovni sud.

 

Ili samo da osporim koliko mogu i kako znam navode tužiteljice.

 

Koliko vremenski obično traje slučaj na Vrhovnom sudu?

Ovo je išlo promptno, od pripremnog ročišta do drugostupanjske presude niti godina dana.

 

Dosad nisam platila ništa. Što ako Vrhovni sud preinači presudu? Snosim li onda sve troškove od početka? Nadam se da neće, i da je Zakon na mojoj strani, ali nikad se ne zna.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ODO traži izvanrednu reviziju, ako ja dobro shvaćam, jer postoji neko pravno pitanje u sporu vrijednosti niže od 200.000 kn, oko kojega bi VSRH trebao zauzeti pravno shvaćanje.

Reviziju u ime stranke može podnijeti samo odvjetnik, odnosno iznimno osoba koja ima položen pravosudni ispit. Zakon o parničnom postupku ne govori ništa o tome tko može podnijeti odgovor na reviziju, ali pošto odgovor na reviziju nije obvezan u postupku, mislim da ništa ne gubite ako se sami zastupate i kod pisanja odgovora na reviziju.

Kod VSRH-a je teško bilo što prognozirati: neke predmete završe u roku od pola godine ili godinu dana, a neke razvlače godinama. Ono što može biti utješno za Vas jest da 95% revizija, pogotovo izvanrednih, bude odbijeno ili odbačeno, pa se imate razloga nadati pozitivnom ishodu za sebe.

Ako VSRH preinači presudu, tada će donijeti odluku i o troškovima postupka, međutim, ti troškovi ne bi smjeli biti preveliki pošto se ODO također zastupalo samo (iako oni znaju koristiti tarifu odvjetnika da nabiju svoje troškove, iako to ne bi smjeli).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ti troškovi ne bi smjeli biti preveliki pošto se ODO također zastupalo samo (iako oni znaju koristiti tarifu odvjetnika da nabiju svoje troškove, iako to ne bi smjeli).

 

ako se spor vodi između države, koju zastupa ODO, i građan sud odredi trošak po odvjetničkoj tarifi u korist države.

ako je ODO stranka u postupku ima pravo samo na troškove ali ne po odvjetničkoj tarifi.

kolika je VPS ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Ispričavam se, tek sam jučer shvatila da Legalis ponovno radi, nešto mi je štekao dugo. 

Točno, Republika Hrvatska zastupana po ODO, protiv mene. 

VPS je 10 000 kuna, oni su navodili i naknadu troška revizije od 3000 kuna, kao i prije 600 za sastav tužbe, 2000 spora, podneske, tako nešto, čini mi se. Ne pretjerano puno. Nismo se nešto dugo ni sudovali, jedno pripremno ročište, glavno sa mojim svjedočenjem, dodjela presude i Županijski u roku od neka četiri mjeseca. Na Vrhovni je otišlo krajem kolovoza. 

Napisala sam odgovor na reviziju i iščačkala neku presudu Vrhovnog po sličnom pitanju, pa priložila i nju. Sretno mi bilo. 

Hvala i još jednom isprike na kasnom javljanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Vrhovni sud je donio Rješenje, predmetnog slučaja, nakon tri i pol godine, nešto duže. Odbacuje reviziju tužiteljice kao nedopuštenu. 

Što to sad konkretno znači, po mene? Ja sam tužena strana, tuži me, kako god to ružno zvučalo, Republika Hrvatska, preko DORH-a. Sama sam se branila, Općinski građanski i Županijski sud su ranije donijeli presude meni u prilog. 

Znači li to da neću morati plaćati sudske troškove? Je li sad s tim postupak gotov ili oni imaju još neku instancu? O tomu ništa ne piše. 

Hvala. 

 

uređeno: od Harambašica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija