Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

mimi.xy

Dvostruko darovanje nekretnine

Preporučene objave

Pitanje. Muž i žena su u braku, ženina baka njoj daruje nekretninu a žena na temelju srodstva u ravnoj liniji ostvaruje porezno oslobođenje od poreza na promet nekretnina. Kada žena smije mužu darovati polovinu onoga što je njoj darovano a da Porezna to ne smatra fiktivnim darovanjem radi zaobilaženja poreza na promet nekretnina (jer on ne bi imao pravo na oslobođenje da mu ženina baka odmah daruje nekretninu)? Čuo sam da je taj rok navodno 3 godine koliko nekretnina mora biti u vlasništvu žene da bi onda dalje mogla darovati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hm hm, ali to je porez na dohodak od otuđenja imovine u kontekstu toga kada je darovatelj nabavio nekretninu. A kako ide sa porezom na promet nekretnina, čije oslobođenje muž ne bi mogao koristiti da mu je ženina baka darovala direktno. Nego je darovala ženi pa žena onda nakon nekog vremena mužu? Tu govorimo o skroz drugom porezu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, ali neka pitanja su određena u nekoliko zakona. A mislim da je u jednom i drugom jasno napisano. Baka daruje muža, muž plaća PPN, supruga daruje muža, muž ne plaća PPN. Ali ako supruga daruje muža u roku 2 godine otkad je primila na dar nekretninu plaća porez na dohodak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×