Jump to content

Stečaj i direktor u mirovini


thorica

Preporučene objave

Molim za pomoć sve koji znaju i imaju volje pomoći.

 

Roditelji imaju d.O.o. u kojem je otac osnivač i vlasnik a majka direktor.

Otac je u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad.

Majka je do kraja mjeseca u radnom odnosu o onda bi se prijavila za mirovinu (ima uvjete za prijevremenu mirovinu).

Firma je u problemima već dugo, blokiran račun 2 godine, neplaćanje obveza po predstečajnoj nagodbi, od imovine ima samo stari auto, bez vrijednosti, sa zabilježbom porezne uprave.

S obzirom na situaciju, htjeli bismo zatvoriti firmu, ali naravno nemamo sredstva da sami pokrenemo stečaj već čekamo da ga pokrene neka od institucija.

U međuvremenu sam puno istraživala ovu temu i vidim da majka neće moći u mirovinu i biti direktor bez da joj obustave mirovinu.

E sad što napraviti da formalno imamo firmu na papiru dok netko ne pokrene stečaj ili skračeni stečajni postupak?

Da li otac može nekako biti direktor a da mu ne diraju penziju (zato što je u invalidskoj). Čitam da će mu se mijenjati iznos ali ne znam koliko?

Drugo pitanje, ako bi se mene postavilo za direktora (imam normalan posao u drugoj firmi) da li ja riskiram na neki način?

Bez obzira što je doo, strah me da ne bi nešto od dugova na neki način došlo meni na naplatu, teretilo moju nekretninu i slično.

Da li ja kao direktor odgovaram samo za poslovanje u tom periodu od kad sam na toj funkciji ili se stvari mogu zakomplicirati pa da me retrogradno kazne za nešto?

I zadnje, ako se uđe u proces stečaja u kojem se iz imovine ne mogu podmiriti troškovi postpka, mogu li za taj iznos teretiti mene osobno?

 

Puno hvala svima na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspitajte se u svom područnom uredu Mirovinskog osiguranja da majka nastavi raditi do polovice punog radnog vremena, tada može ostvariti i pravo na starosnu mirovinu (vidite članak 37. st. 6. Zakona o mirovinskom osiguranju). Međutim, tada nastavlja plaćati i doprinose za razdoblje dokle radi.

 

Ako se Vi prijavite kao direktorica, iako nećete plaćati poreze i doprinose jer ste osigurani po osnovi zaposlenja (čl. 12. Zakona o mirovinskom osiguranju), postoji šansa da Vas netko nekad prozove za odgovornost kao člana uprave po čl. 252. i dr. Zakona o trgovačkim društvima, te da eventualnim vjerovnicima morate odgovarati za naknadu štete jer ste nesavjesno vodili poslove društva; ako se uplićete u to, može Vam se dogoditi i da Porezna uprava Vas neposredno tereti za porezne dugove kao poreznog jamca (sve se to, ako već nije, može dogoditi i Vašoj majci, odnosno Vašem ocu kao vlasniku društva po čl. 10. Zakona o trgovačkim društvima). Također, država može pokrenuti protiv Vas postupak zato što kao direktor društva niste pokrenuli stečaj društva iako je društvo bilo dulje od 60 dana u blokadi...

Slažem se da za dugove koji su nastali prije Vašeg eventualnog imenovanja za direktoricu ne biste odgovarali Vi, nego ranija direktorica, ali tu je odredba Zakona o trgovačkim društvima nejasna (članovi uprave solidarno odgovaraju...) i tko zna bi li se neki vjerovnik dosjetio da i Vas "pritisne" tužbom u nadi da ćete se Vi uspaničariti i dobrovoljno platiti. Dok za odgovornost za pokretanje stečaja odgovarate bez ikakvog uvjeta, a za Poreznu upravu samo nebo zna kako će postupiti. A onda postoji i mogućnost kaznene odgovornosti za razna djela gospodarskog kriminala, od prouzročenja stečaja, neurednog vođenja poslovnih knjiga, pa sve i da nema kaznene odgovornosti, kaznena prijava od strane vjerovnika i provođenje izvida Vam, po mom mišljenju, nisu potrebni.

 

U svakom slučaju, to Vam ne bih savjetovala nikako, da se uplićete, nego da majka ostvari pravo na starosnu mirovinu i nastavi raditi do polovice punog radnog vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na iscrpnom odgovoru. Toga sam se i pribojavala.

 

Problem je u tome da se trgovina kao takva zatvara (otkazan najam prostora...) i firma će postojati samo na papiru jer ju ne možemo zatvoriti. Majka neće imati od kuda plaćati niti tu polovicu doprinosa (dodijeljena mirovna je mizerna i iz nje sasvim sigurno neće imati dovoljno za plaćanje ičega). Da li je ikako moguće da ona kao direktorica pokrene stečaj prije mirovine a da se izbjegne plaćanje troškova stečajnog postupka?

Institucije su odavno trebale pokrenuti stečaj ali nisu i tko zna kada će.

Do tada smo u nekoj suludoj situaciji u kojoj si stečaj ne možemo priuštiti a nitko ga drugi ne pokreće.

Ne znam da li bi se išta ubrzalo da firma ostane bez tog jednog zaposlenika u smislu da fina pokrene postupak skraćenog stečaja.

Da li znate da li tu obvezu plaćanja dobrinosa za direktore u mirovini sama prijavljuje ili ako se netko sjeti dobiva kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez plaćanja troškova stečajnog postupka, ne vidim način. Jedino da to učini FINA ili Porezna, ali one to čine po službenoj dužnosti nakon isteka rokova.

Koliko sam vidjela ovdje na forumu, kad se netko preda zahtjev za mirovinu, onda HZMO uvidom u evidencije utvrdi da je ta osoba direktor TD-a i onda mu odbije zahtjev, ili mu zahtjev stavi na čekanje sve dok ne riješi svoj status u TD-u, ili na način da zatvori TD ili na način da sebe razriješi i imenuje drugu osobu za direktora. A doprinose na nepuno radno vrijeme (možda to može biti i osam sati tjedno, pa onda ti doprinosi nisu tako strašni, neka se raspita kod knjigovođe) je dužna plaćati svakomjesečno, pa vjerujem da tu državne institucije reagiraju relativno promptno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija