Jump to content

Otkaz radnika nakon porodiljnog dopusta


bubimirr

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za informaciju. Po isteku porodiljnog dopusta (20.08.2017.) želim dati otkaz u firmi u kojoj sam zaposlena na neodređeno i istekom porodiljnog imat ću 2 godine i 1 mjesec staža kod njih. No, prije želim iskoristiti sav godišnji odmor na koji imam pravo, dio starog godišnjeg iz 2016. i novi za 2017. Radila sam do 01.03.2016. i otvorila komplikacije u trudnoći na kojima sam bila do otvaranja porodiljnog.

Zanima me u kojem trenutku moram dati otkaz i da li otkazni rok može teći tijekom godišnjeg odmora?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 35. st. 1. i 2. Zakona o radu -

 

"Radnik koji koristi pravo na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust trudnice ili majke koja doji dijete, te dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju ili kojem ugovor o radu miruje do treće godine života djeteta u skladu s posebnim propisom, može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.

 

Na način iz stavka 1. ovoga članka, ugovor o radu može se otkazati najkasnije petnaest dana prije dana na koji je radnik dužan vratiti se na rad."

 

Jasno da u tom slučaju imate pravo na naknadu za neiskorišteni GO budući bi radni odnos prestao danom dostave pisane odluke o otkazu poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o svojevrsnoj koliziji pravila obzirom dio zakona koji uređuje otkaz ističe da radnik ima obvezu obrazlaganja izvanrednog otkaza.

 

No, kako ovdje sam zakon radniku daje to pravo, mišljenja sam da takve obveze nema (iako bih volio čuti mišljenje i drugih naših korisnika), ali bih opreza radi u pisanoj odluci o otkazu u dijelu koji se tiče obrazloženja istaknuo da se ugovor o radu otkazuje sukladno odredbi čl. 35. st. 1. i 2. Zakona o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija