Jump to content

Kredit umrle majke


Kikig

Preporučene objave

Molim pravni savjet,

otprilike pred mjesec dana sam dobio obavijest od jednog odvjetničkog društva da sam dužan platiti kredit koji je imala moja pokojna majka.

Moja majka je umrla pred sedam godina i sa tim kreditom nisam upoznat.

Na ostavinskoj raspravi to nije bilo ni jednom riječju spomenuto i nikada do sada nisam dobio od te banke nikakvu obavijest o postojanju ili stanju tog kredita.

Sada sam dobio o otkazu kredita i da mu glavnica sada iznosi 23 000 kn , a sve ukupno sa svim troškovima moram platiti 42 000 kn.

Uopće ne znam koliki je bio iznos tog kredita u vrijeme smrti moje majke jer nisam bio upoznat do sada uopće o njegovom postojanju i s obzirom da sam prihvatio nasljedstvo sada me se za to dugovanje tereti.

Pitam da li imam pravo tražiti otpis kredita jer mi na ostavinskoj raspravi nitko nije dao do znanja da on postoji i nisam imao mogućnost izbora da li da prihvatim nasljedstvo ili ne.

Hvala

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrijednost je bila veća jer se radilo o polovici vrijednosti nekretnine koja iznosi oko 30 000 EUR , ali bez obzira, da sam ja na ostavinskoj raspravi uopće znao da taj kredit postoji, nisam morao prihvatiti nasljedstvo. Nije mi se dalo mogućnost izbora i stavilo me se pred gotov čin, i to nakon sedam godina. Nijedno upozorenje ili poštanska poruka nije stigla na moju adresu o stanju i postojanju tog kredita od strane banke.

Majčin kredit nema veze sa nekretninom, to je bio njezin nenamjenski kredit za koji ja nisam znao.

Nadam se da razumijete situaciju.

Naknado, ta banka uopće više ne postoji u Hrvatskoj ( Banco Popolare ), koju je sad preuzela OTP banka, koja očito ima neke svoje namjere, koje nikako nemaju smisla.

 

Ažurirano

 

pojasnite , molim.

znači ako se ne raspravlja, stranka to mora prihvatiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da dopunim: ugovor o kreditu je privatni akt, privatni pravni posao između dviju osoba, u konkretnom slučaju Vaše majke kao fizičke osobe i banke kao pravne osobe. Nigdje ne postoji zakonska obveza da se privatni pravni odnosi predočavaju javnosti, niti je to dužna banka, a niti je to bila dužna Vaša majka (iako s Vaše točke gledišta, bilo bi lijepo da Vam je to predočila), tako da niti državne institucije, niti javni bilježnik formalno ne mogu znati o postojanju takvog ugovora, niti o tome je li on izvršen u cijelosti ili nije (to je i logično, jer postoji sloboda ugovaranja i brojni razlozi zašto bi se određeni pravni odnosi trebali čuvati kao poslovna tajna, pa bi beziznimno propisivanje transparentnosti privatnih pravnih odnosa narušilo neka vrlo bitna pravna načela).

Međutim, s obzirom da se javljaju tek nakon sedam godina od smrti Vaše majke, imate razloga vjerovati da love u mutnom, tako da Vam i ja savjetujem da osporavate taj dug, da se pozovete na njegovu zastaru i da ih tražite da vam predoče svu dokumentaciju koju imaju vezano uz taj odnos jer Vi nemate nikakva saznanja o tom odnosu i postojanju bilo kakvog dugovanja. Također, ako Vam je ostala nekakva dokumentacija iza smrti majke, sad je vrijeme da je pregledate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pravni savjet,

otprilike pred mjesec dana sam dobio obavijest od jednog odvjetničkog društva da sam dužan platiti kredit koji je imala moja pokojna majka.

Hvala

dali se radi o dugu po kreditu ili o dugu zbog jamstva za kredit?

u svakom slučaju nastupila je zastara potraživanja duga. službenike banke uputite da u sudskom postupka traže plaćanje duga. ako vodite razgovore o dugo to se može smatrati kao priznanje postojanja duga a tada bi imali obvezu platiti taj dug iako je možda na došlo do zastare potraživanja duga koju prekidate priznavanjem duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija