Jump to content

Kafić u zgradi


Damson

Preporučene objave

Poštovani,

 

Stanujem na prvom katu stambene zgrade (5 katova), u čijem prizemlju se uskoro otvara kafić a naknadno će se otvoriti i objekt brze prehrane.

 

Ispod moje spavaće sobe, na udaljenosti od nekih 50cm, su izvučene 3 ventilacijske cijevi, i ugrađene su dvije vanjske jedinice klima uređaja snage od po 10kW i deklarirane buke od 70db.

 

Zanima me je li vlasnik kafića dužan izvući dimnjak po fasadi do vrha zgrade i treba li za to suglasnost stanara?

(Ako je dužan, kojim je zakonom/člankom to regulirano)

 

 

Također me zanima je li potrebno izvršiti nekakva mjerenja buke u stanovima na prvom katu prije početka rada kafića?

 

 

Hvala na odgovoru,

Damir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

Teško mi je reć da li postoji takav propis kojim je ugostitelj obvezan provući dimnjak do vrha zgrade ili ne. Znam da je za svaku novu instalaciju na fasadi zgrade potrebna suglasnost stanara. Čak bi to vrijedilo i za izradu novih otvora na pročelju zgrade.

Kafići i fast food-evi prolaze postupak utvrđivanja minimalnih tehničkih uvjeta koje utvrđuje Ured državne uprave, služba za gospodarstvo, odnosno nadležni ured Grada Zagreba. U sklopu tog postupka mjeri se i buka, ali čini mi se samo buka u lokalu, ne i izvan njega. Također se ispituje i ventilacija, te ugradnja filtera u istu (!).

Iz iskustva znam da su ugostitelji u slučajevima kakav je Vaš, znali upravo radi održavanja dobrosusjedskih odnosa sa stanarima urediti ventilaciju i bolje nego što su možda bili dužni, sve kako ne bi trpjeli prigovore stanara i česte inspekcijske nadzore. Ovo po Vama opisano, čini mi se da ne spada u tu skupinu.

Smatram da bi prvi korak trebao biti popričati s ugostiteljem koji otvara tu radnju i ukazati mu na Vašu zabrinutost, te smanjenje životnog standarda zbog buke i mirisa. Ne bi trebali biti protiv otvaranja takvog objekta, ali se ugostitelj mora pobrinuti za dobar suživot s Vama i ostalim stanarima.

Ako takav način ne donese željene pomake u Vašem odnosu, tada Vi kao susjed imate mogućnost dopisom se obratiti uredu državne uprave koji utvrđuje minimalne tehničke uvjete za predmetni ugostiteljski objekt i tražiti da se ispita razina onečišćenja bukom u okolici objekta, a ne samo u istome, kao i inzistirati na ugradnji filtera, odnosno višeg dimnjaka ventilacije. Također imate mogućnost prijave raznim inspekcijama (sanitarna, gospoodarska). Kao posljednja mogućnost postoji pravna zaštita putem tužbe za zaštitu od štetnih imisija, prvenstveno buke i neugodnih mirisa iz ugostiteljske kuhinje.

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Hvala @sevo na prethodnom odgovoru.

Javljam se ponovno, jer se vlasnik kafića ponaša krajnje nekorektno i uopće ne želi razgovarati sa stanarima. 

Prilikom mjerenja buke u stanovima, nas dva susjeda koji smo točno iznad kafića, izolacija nije zadovoljila. Učinilo nam se sumnjivo kad je nedugo nakon pozvao drugu tvrtku da mjeri buku i drugo mjerenje nismo dozvolili. S obzirom da on i sada, dok kafić službeno nije otvoren, radi privatne zabave, i jasno je da izolacija  ne udovoljava zbog prevelike buke u našim stanovima.

Mene zanima, možemo li ga mi na neki način ucijenjivati nedozvoljavanjem mjerenja buke u našim stanovima? Nije mi cilj upropastit nečiji uložen trud i novac, nego zaštititi svoju imovinu i nekako ga natjerati da bude obzirniji prema stanarima. Također me zanima može li on zaobići mjerenje buke i otvoriti kafić bez toga, te može li nas tužiti?

 

Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

Prvenstveno se duboko ispričavam što ne odgovaram svo ovo vrijeme na Vaš post, ali zaista sam u velikoj gužvi, pa za posjete ovom portalu je zaista ponestalo vremena.

Žao mi je što imate i dalje problema s nestašnim ugostiteljem/poduzetnikom. Čini mi se ipak da je više poduzetnik nego ugostitelj. ;-)

Izraz ucjenjivati nije baš najsretniji. Recimo da imate pravo tražiti svoja prava koja omogućavaju suživot Vas i kafića. To se postiže upravo putem ranije spomenutog ureda državne uprave službe za gospodarstvo, odnosno gradskog ureda Grada Zagreba koji utvrđuje i izdaje potvrdu o minimalnim tehničkim uvjetima (MTU) za ugostiteljski objekt. Jedan od tih uvjeta je buka. Ona ima svoje granice preko kojih nije dozvoljeno preći i sve dok se to ne svede u zadane vrijednosti, MTU se ne mogu izdati. Upravo iz tog razloga sam mišljenja da zabrana mjerenja buke nije podoban način za ostvarivanje Vaših prava. Naprotiv, mišljenja sam da bi trebali dopustiti mjerenje kako bii se utvrdilo da je buka prekomjerna. Ako i nije prokomjerna, pozovite se na činjenicu da te buke prije nije bilo i da Vama to smeta, te smanjuje Vaš životni standard, uništava mir i suživot.

Vi kao stanar, odnosno zainteresirana strana imate pravo uvida u spis utvrđivanja MTU za taj objekt kod ranije citiranih ureda. također imate pravo tamo dostaviti svoj podnesak i svoje protivljenje utvrđenju istih zbog prekomjerne buke. O tome vodi računa sanitarni inspektor, a i MUP.

Znači ako su privatne zabave prebučne, imate pravo pozvati MUP zbog remećenja javnog reda i mira.

Daljnja je opcija da snimite buku koju proizvode te zabave, te isto dostavite MUP-u i uredima kao dokaz.

Ono što me podsjetilo na Vaš slučaj je traženje jedog ugostitelja od pred nekoliko dana da mu sastavim izjavu za stanara da ne traži mjerenje buke jer da mu ne smeta. Izjava izgleda ovako: http://prntscr.com/i6413r

Evo nadam se da sam Vam još malo pomogao.

Lp.

Sevo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Puno hvala na odgovorima, jako su korisni. U međuvremenu sam se i dodatno informirao, a vaši komentari su mi pomogli.

Nedavno je ugostiteljski objekt počeo sa radom, a napokon smo i razgovarali sa vlasnikom, ali na žalost to nije urodilo plodom.

Najveći problem je što je ugostiteljski objekt dobio dozvolu da u zgradi staroj 50 godina, u prostor ispod mog stana radi kao NOĆNI BAR, sa radnim vremenom od 07 do 03 sata, i stvarno mi nije jasno kako je to moguće...

uređeno: od Damson
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

A jooooj.... Baš mi je žao što je tako.

Sad zaista nemate izbora nego početi se koristiti pravnim sredstvima koje Vam stoje na raspolaganju. Svakako Vam preporučam da koliko je god moguće ostanete "hladne glave", jer u kontaktima sa službama/uredima nervoza Vam nikako neće pomoći.

Da sam na Vašem mjestu pokušao bih ishoditi kopiju tog rješenja o MTU, odnosno pokušao bih iskopati iz spisa kako je vlasnik kafića zaobišao problem buke. Da li su uopće bila mjerenja i ako su bila koji su njeni rezultati.

Možda bih u tom spisu i predložio višem tijelu uprave izvanredno preispitivanje tog rješenja po pravu nadzora. Jedino se nadam da je to moguće u ovom postupku. Naime, nisam nešto s upravnim postupkom, pa u ovo nisam 100% siguran. Znam da je u lokacijskim/građevinskim dozvolama to moguće, pa bi po logici moralo biti i u ovom postupku.

Istovremeno s time počeo bih s prikupljanjem dokaza o buci i narušavanju mira, te nemogućnosti suživota. Te bih dokaze potom slao zajedno s prijavama buke sanitarnoj inspekciji i MUP-u.

Možete prijavljivati i druge prekršaje ako ih ima, npr da se ne izdaju računi za konzumacije, da se računi ne fiskaliziraju, da zapošljava bez ugovora... itd. U ovakvim slučajevima porezna uprava je vrlo korisno sredstvo. :-D

Glede krajnje mjere, tužbe za štetne imisije, potrebno bi bilo da se posavjetujete sa stručnim pomoćnikom iz redova odvjetnika.

Evo zaista neznam više što bih Vam dalje savjetovao.

Puno uspjeha!

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija