Jump to content

Rok za donošenje i objavu presude u prekršajnom postupku (obiteljsko nasilje)


Strawinsky

Preporučene objave

Donošenje i objava presude

Članak 179.

(1) Ako sudac utvrdi da ne treba nastaviti glavnu raspravu radi dopune postupka ili razjašnjenja pojedinih pitanja, odmah će donijeti presudu, koju će priopćiti nazočnim strankama i sudionicima u postupku. Ako u složenijim predmetima sud ne može nakon završetka glavne rasprave istog dana donijeti presudu, odgodit će njezino donošenje i objavu za tri dana. O mjestu i vremenu priopćavanja presude izvijestit će se nazočne stranke i sudionici. U svakom slučaju, izreka presude unosi se u zapisnik o glavnoj raspravi i izvornik je presude. Ako je doneseno i rješenje o zadržavanju i ono se unosi o zapisnik o glavnoj raspravi.

 

Izrada i dostava pisane presude

Članak 184.

(1) Objavljena presuda mora se napisati i otpremiti u roku mjesec dana nakon objave.

(2) Presudu potpisuju sudac i zapisničar.

(3) Ovjerovljeni prijepis presude dostavlja se strankama i sudionicima u postupku, osim ako ovim Zakonom nije određeno drukčije (članak 146. stavak 3. i 179. stavak 9.), a okrivljeniku, oštećeniku tužitelju i oštećeniku ako ima pravo žalbe, dostavit će se i uputa o pravu na žalbu.

(4) Pravomoćna presuda oštećeniku će se dostaviti na njegov zahtjev. U postupku za prekršaj nasilja u obitelji, presuda će se uvijek dostaviti i oštećeniku.

 

 

 

Poštovani!

 

Počinjenje je bilo početkom travnja 2014. godine. Nakon što je okrivljena osoba na razne načine (raznim izlikama i sustavnim nezaprimanjem poziva) izbjegavala i odugovlačila postupak sa ciljem nastupanja zastare te ju je policija dovela na zaključno ročište 13.6., zapisnički je najavljeno objavljivanje presude za 16.6., očito u skladu s gore navedena 3 dana odgode. Međutim, barem koliko je meni poznato, presuda do dana današnjeg (18.7.) nije objavljena, niti je bilo kome dostavljena. Da stvar bude čudnija, na pozivu za zaključno ročište je bila oznaka "žurni postupak".

 

Inače, priča je složena jer okolnosti (okrivljena osoba se našla u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu s protupravnim zahtjevom te nasilnom provedbom protupravnog zahtjeva) govore u prilog osuđujućoj presudi Naime, okrivljena osoba je već jednom osuđena za djelo po istom zakonu i jednom za KD klevete, dakle, sklona je ciljanom laganju, međutim, stječe se dojam da ne postoji žurba da se okrivljena osoba proglasi krivom.

 

Kako gledate na gore navedene rokove objave i dostave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prakse prekršajnih sudova su različite, i mnogi suci ove rokove tumače kao instruktivne, jer iako krše odredbe postupovnih zakona, nemaju nikakve sankcije za to. i da, potvrđujem da je postupak zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji žuran.

 

međutim, kako možete biti sigurni da presuda nije dostavljena strankama - jeste li bili stranka u postupku? Možda je dostava obavljena u trodnevnom roku. Ako ste stranka, možete izvršiti uvid u spis i vidjeti je li presuda objavljena i dostavljena, kako biste imali potpune informacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogi suci ove rokove tumače kao instruktivne, jer iako krše odredbe postupovnih zakona, nemaju nikakve sankcije za to.
Hoćete reći da suci u RH vršeći svoju funkciju mogu kršiti (prekršajni) zakon koliko hoće i za to neće snositi nikakvu odgovornost?

 

Dakle, nakon što je prošlo dobro preko 3 g. od počinjenja tijekom kojeg vremena smo i dalje na razne načine izloženi pritiscima, manipulacijama i iživljavanjima od strane okrivljene osobe te postupak ima status "žurnog postupka", suci u RH mogu predmet (slučajno ili namjerno, zbog svojih privatnih predrasuda i uvjerenja) zavlačiti postupak nedonošenjem presude te time naštetiti ocu i djetetu?

 

Da, stranka sam u postupku. Svjedok-oštećenik. Imam odvjetnika. Na ročištu je bilo izričito rečeno da ćemo svi nazočni dobiti dostavljen primjerak presude. I jednoznačno imam informaciju o tome kako je sutkinja "samo formalno navela datum objave presude sukladno zakonu, a da će ju de facto donijeti naknadno".

 

Molio bih Vas da me uputite kome se sve i kako mogu pritužiti u slučaju da presuda do danas nije donešena ili ju ne zaprimim sljedećih dana tj. prije kolektivnih godišnjih odmora? Kao što rekoh, predmet nosi oznaku "žurno", a ovakvo postupanje je u suprotnosti s pojmom žurnosti, složit ćete se, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tada pretpostavljam da ako imate odvjetnika, da je on upućen je li presuda objavljena i dostavljena strankama ili nije i da se to može uzeti kao sigurna stvar.

 

Neke ideje (ali savjetujem da to učinite u dogovoru sa svojim odvjetnikom): možete predsjedniku suda uputiti predstavku na rad navedene sutkinje, u kojoj možete opisati slučaj.

 

S obzirom da je prošlo više od tri godine od započinjanja predmeta, možete podnijeti zahtjev za suđenje u razumnom roku, prema uputama na linku dolje, mada moram priznati da se nisam susretala s praksom u takvim slučajevima u postupcima pred prekršajnim sudovima (što ima i smisla, jer prekršajni sudovi ipak odlučuju u kraćim vremenskim razdobljima).

 

Slažem se s Vama, ovakvo postupanje je posve suprotno pojmu žurnosti i želim Vam sreću da dobijete presudu prije godišnjih odmora, iako je sezona godišnjih odmora u državnim tijelima počela negdje oko 15.06. :)

 

LINK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete predsjedniku suda uputiti predstavku na rad navedene sutkinje u kojoj možete opisati slučaj.
Hvala Vam na komentaru. Kakve su moguće posljedice i razvoj događaja ako se eventualno utvrdi da je sutkinja prekršila gore navedene odredbe Prekršajnog zakona, tim više što se radi o žurnosti?

 

Ima još jedna zanimljivost u predmetu. Naime, okrivljena osoba je doista bila pozvana dati svoj iskaz unutar mjesec-dva nakon počinjenja (dakle, prije više od 3 g. od današnjeg dana), međutim, ja, kao svjedok-oštećenik, nisam bio pozvan na to ročište, što je još gore, do prije pola godine nisam imao pojma da se isto uopće održalo. Drugim riječima, niti pozvan, niti obaviješten o održavanju ročišta što mi je čudno jer se u predmetima prekršajnog obiteljskog nasilja na ročište pozivaju istovremeno i jedna i druga strana.

 

Stoga sam (pre)dugo živio u uvjerenju da se nije održalo nikakvo ročište. Što kažete na to? Je li i to nekakva postupovna greška?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija