Jump to content

kupnja prve nekretnine,porez


serge

Preporučene objave

Pozdrav. imam pitanje,dakle imam situaciju gdje smo prodali obiteljsku kucu (moj roditelj ju je prodao). Od tog novca je moj roditelj kupio jednu nekretninu,a ja sam kupio drugu nekretninu (novcem od roditelja),i kao moja prva nekretnina 5% poreza ne placam.

 

Sada me zanima jesam li ja trebao prvo poloziti novac na svoj racun(radi se o oko 70,000e),tako da se to vidi da je "dar" od roditelja pa onda kupiti nekretninu ili je i ovako sve u redu sto se zakonski tice?

 

Zanima me jel mi moze porezna jednog dana pitanje postaviti odkud meni taj novac,a ja da kazem da sam dobio od roditelja,a oni pitali da zasto nisam prijavio taj dar? Je li moguc takav scenarij ili je ovako sve u redu? to se dogodilo prije malo vise od godinu dana,pa ako se zakon nesto mijenjao od tad do danas

 

zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

1) Po tadašnjem Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave a današnjem Zakonu o lokalnim porezima (odredbe koje se tiču Vašeg pitanja su prepisane u novi zakon) Vi ste oslobođeni poreza na dar jer je isti primljen od roditelja i nema obveze plaćanja poreza.   

2) Obvezni ste prijaviti primitak dara bez obzira na olakšicu oslobođenja od plaćanja poreza (rok za prijavu je 30 dana od primitka dara) i onda porezna uprava izdaje rješenje o oslobađanju plaćanja poreza.

Tako bi trebalo biti. Ne znam koliko se ljudi zapravo drže ovoga i koliko se kažnjava, rekao bih da nije praksa. Strogo zakonski Vi ste u prekršaju i propisana kazna je od 500 do 30 000 kn.

Ali kažem, onako iz uobičajene prakse - možete mirno spavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija