Jump to content

Nosivi zid - legalizacija


schteph

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Svaka izmjena objekta suprotna građevinskoj dozvoli i njenom sastavnom dijelu - glavnom projektu čini objekt nelegalnim. To se odnosi i na Vaš slučaj, dakle i svaka unutarnja promjena (npr. ova koju navodite) a koja nije u skladu s građevnom dokumentacijom objektu oduzima legalnost. No, praktično, za takve unutarnje promjene, a pogotovo kod obiteljskih kuća, nitko Vam neće "uzeti za zlo" jer  vanjski prostor nije estetski pogoršan, nije se promijenio obujam građevine (što je bitno radi plaćanja nameta koji idu razmjerno obujmu), nisu povećani vanjski gabariti građevine itd. Tako da s te strane nemate problem, rekao bih da nitko ne može uočiti promjenu koju ste izveli pa da bi Vas radi toga prijavio a Vi snosili neke neželjene posljedice.

Ipak, objekt je pravno nelegalan a najveći problem je promjena statike kuće. Da se nešto dogodi, (npr. u slučaju potresa), mogli biste odgovarati radi takve rekonstrukcije.

Za legalizaciju je potrebno podnijeti zahtjev nadležnom upravnom odjelu za graditeljstvo (70 kn biljega) i angažirati arhitekta koji će izaći na teren, evidentirati izmjene i izraditi potrebnu dokumentaciju koja se dostavlja istom upravnom odjelu koji nakon toga odredi naknadu i donosi rješenje o izvedenom stanju, tj. rješenje o legalizaciji.

O konkretnoj situaciji svakako je dobro konzultirati se pri Vašem upravnom odjelu jer sam svjedočio doista raznolikom postupanju upravnih odjelu po cijeloj RH.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 hour , schteph je napisao:

Hvala lijepo na odgovoru. 70 kuna biljega mi ne predstavlja neki problem, nadam se da neće sam postupak leagalizacije koštati značajno velike novce.

Pa niste valjda tako naivni da ćete si zbog toga natrpati na vrat potpuno besmislenu pravnu proceduru i ogromne troškove?

Ako ste rušili unutarnji nosivi zid, nikako vam neće pomoći da sad potrošite tisuće kuna da bi se ta promjena evidentirala. Potrošite novac da to hitno isravite.

Vaša kuća nije promjenila vanjske dimenzije, i legalna je u tom smislu.

Potražite savjet statičara (inžinjera građevine ili strojarstva, ne arhitekta), koji će pregledati što ste radili i utvrditi jesu li preinake koje ste napravili umanjile ili čak ugrozile statičku sigurnost kuće.  Eventualno vam dati savjet što napraviti kako bi ispravili greške. To vam je bitno, a ne hrpa službenih papira koji će konstatirati postojeće stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Schteph, kao što reće Andrija,

On ‎31‎.‎7‎.‎2017‎. at 15:53, Andrija Katalenić je napisao:

Svaka izmjena objekta suprotna građevinskoj dozvoli i njenom sastavnom dijelu - glavnom projektu čini objekt nelegalnim. To se odnosi i na Vaš slučaj, dakle i svaka unutarnja promjena (npr. ova koju navodite) a koja nije u skladu s građevnom dokumentacijom objektu oduzima legalnost.

 

i za takove radove koji spadaju u rekonstrukciju, pošto ste utjecali na temeljne zahtjeve za građevinu te mijenjali organizaciju prostora micanjem nosivog zida, vam je bio potreban glavni projekt i građevna dozvola za istu.

Također, stoji i ovo,

On ‎31‎.‎7‎.‎2017‎. at 15:53, Andrija Katalenić je napisao:

Tako da s te strane nemate problem, rekao bih da nitko ne može uočiti promjenu koju ste izveli pa da bi Vas radi toga prijavio a Vi snosili neke neželjene posljedice.

no u slučaju u kojem bi ste dodavali nove vanjske i unutarnje prozore, vrata i druge otvore u nosivim zidovima bio bi vam potreban samo glavni projekt (naravno, ako je u skladu s prostornim planom) prema Pravilniku koji bi trebao biti potvrđen od strane javnopravnog tijela. Tako da je moguće pri izlasku na teren, da netko tu promjenu micanja nosivog zida uvidi.

Što se tiće poticaja za EnU, u prvom natječaju je bio potreban glavni projekt, u drugom već nije. Tako da činjenica micanja zida nije bila od značaja u tome natječaju (dovoljna je bila Uporabna dozvola), a da li će biti od značaja ovisi o tome što će biti propisano u slijedečem natječaju. Ako ga bude.

Ako baš želite imati sve legalno, možete se posavjetovati u arh.uredu i probati to legalizirati prema odredbama Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama jer je rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje rješenja o izvedenom stanju pomaknut na 30. lipanj 2018. (čl.10 Zakona NN 65/17)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija