Jump to content

otac ne viđa djete, a plaća alimentaciju...


Ivac

Preporučene objave

Poštovanje,

majka sam 5.5 godišnje djevojčice. Njezin otac i ja bili smo u vanbračnoj vezi. U svibnju 2014g donešena je sudska odluka da djete živi samnom, a otac je dobio određene dane kada će viđati djete i iznos alimentacije. Tada, obzirom da otac nije stvorio kontakt sa kćeri, u presudi je pisano - na moj zahtjev da viđanja budu u prisustvu majke. On je već na CZSS kod psihologa izjavio da ne želi kontakte, jer njega nitko ne razumije itd, međutim psiholog mu je rekao da oni to ne mogu napisati niti mu oduzeti to pravo, jer nemaju osnove, međutim u svojem mišljenu su dali do znanja da je okrenut prema sebi i samo svojim osobnim potrebama. Također želim napomenuti da je otac bio nekoliko puta krivično gonjen, kažnjavan i na izdržavanju kazne zbog kriminalnih radnji.

On za djete nije pitao niti ju je vidio od ljeta 2013g. Na sudu je izjavio da čeka sudsku presudu pa da će onda viđati djete. Ja minimalno jednom mjesečno djete vodim k njegovim roditeljima, s kojima imam normalan odnos, za razliku od njiovog vlastitog sina, koji ih je tek u nazad par mjeseci počeo posjećivati. Alimentaciju plaća uredno svaki mjesec.

Ono što mene zanima je:

- da li sam ja dužna njega prijaviti CZSS što ne viđa djete i ukoliko to ne napravim kakve posljedice moram podnjeti?

- da li na osnovu ne viđanja djeteta (već 4g) mogu tražiti oduzimanje roditeljske skrbi odnosno samostalnu roditeljsku skrb?

- da li mogu djetetu izvaditi dokumente uz pomoć CZSS, jer s ocem nemam kontakte ili moram njega kontaktirati?

I na kraju ono najiskrenije što moram reći, uopće mi nije ugodno pokušavati bilo kakav kontakt s njime pa niti sudski, obzirom da je bilo nasilja u našem odnosu, koji nikada nisam prijavila. Napokon sam stala na svoje noge i nije mi uopće ugodno suočavati se s njime ponovno, međutim djete mi raste i morat ću joj prije ili kasnije vaditi dokumente, a također ne želim biti ne spremna za ne daj Bože kakve propuste da sam napravila vezano za njezina prava.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sata, Ivac je napisao:

- da li sam ja dužna njega prijaviti CZSS što ne viđa djete i ukoliko to ne napravim kakve posljedice moram podnjeti?

Dužna i jeste i niste (jeste jer nastupate u svojstvu zakonskog zastupnika djeteta i kao takva morate voditi računa o djetetovu najboljem interesu, a taj interes svakako jeste imati kontakte s drugim roditeljem, a niste jer prisiljavati nekoga na nešto što bi sam trebao htjeti biva u pravilu kontraproduktivno i nažalost niste jedini roditelj koji proživljava ovakvu situaciju), a što se CSS-a tiče, tu je priča potencijalno malo drugačija. Je li CSS upoznat s činjenicama koje ste ovdje iznijela?

prije 2 sata, Ivac je napisao:

 

- da li na osnovu ne viđanja djeteta (već 4g) mogu tražiti oduzimanje roditeljske skrbi odnosno samostalnu roditeljsku skrb?

Lišenje prava na roditeljsku skrb je doista posljednja mjera, kojoj se ne smije pristupati olako niti je sam sud tako shvaća. Do toga treba doći onda kada komunikacija, a u konačnici i ponašanje druge strane u potpunosti zakaže i nema nikakve naznake ponovne uspostave iole normalnog odnosa. Znači, kad je sve o'šlo kvragu.

Odredbe čl. 170. i 171. Obiteljskog zakona vam govore o tome, pa vidite ima li osnove za takvo što.

prije 2 sata, Ivac je napisao:

- da li mogu djetetu izvaditi dokumente uz pomoć CZSS, jer s ocem nemam kontakte ili moram njega kontaktirati?

Poželjno (i idealno) bi bilo da to napravite zajedno, ali jasno da se, ukoliko on odbije, možete obratiti CSS-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ufff! Puno hvala na odgovorima. Sve sam to znala, ali nekako se lakše osjećam kada sve to prokomentira netko s iskustvom.

Czss nije nikada bio obaviješten niti je itko od njih pitao da li otac viđa djete. Jedino što sam od njih dobila, nakon pravomoćne presude, je dopis u kojem me obavještavaju, da ako otac ne plaća alimentaciju imam pravo tražiti naknadu od njih itd...

Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu!

Da li možda znate što u tom slučaju čini CZSS? Razmišljala sam rađe otići tamo i popričati u živo s osobom koja vodi slučaj, obzirom da moj bivši baš i ne razumije propise i zakon te će ovako nešto shvatiti da ja radim nešto protiv njega i ne bih htjela imati problema zbog toga. Možda zvučim kao kukavica, sama sebi tako zvučim, ali strah je baš velika blokada. Kada sam na sudu pokrenula postupak za dodjelu roditeljske skrbi on je to protumačio kako sam ja njega tužila i kako on jadan sada mora raditi za mene i svaki mjesec plaćati alimentaciju, jer kao to meni plaća. Uopće ne razumije da je to minimalan iznos kojim mjesečno sudjeluje za svoje djete.

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CSS bi u slučaju vaše prijave ispitao slučaj i utvrdio postoje li ili ne, osnove za daljnje postupanje, a koje bi, u najcrnjem scenariju, išlo i u smjeru lišenja roditeljske skrbi.

Međutim, ne bih vam preporučao usmeni razgovor (odnosno može i to, ali svakako pisanim putem trebate podnijeti podnesak), jer još su stari Latini rekli "izgovorene riječi lete, a pisana slova ostaju". Vrlo često ljudi znaju otići i porazgovarati, a onda se naknadno ništa ne desi, pa kada upitate zašto, ako ste prijavili (usmeno), onda dobijete lakonski odgovor kako niste ništa prijavili, a vi onda dokažite da jeste, kada je sve ostalo na izgovorenim riječima (nemate pisani trag). Jasno, nisu svi djelatnici  takvi, ima stvarno sjajnih ljudi, koji će si dati truda, ali ja vam ovdje moram ukazati na onaj najgori scenarij, da poslije ne ispadne da sam vam rekao nešto što ne stoji.

Dakle, razgovor može, ali bih na vašem mjestu, potvrdio to i pisanim podneskom (opreza radi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Ivac je napisao:

Kada sam na sudu pokrenula postupak za dodjelu roditeljske skrbi on je to protumačio kako sam ja njega tužila.

Po mojem je mišljenju dobro protumačio. To što ste učinili se, ako se ne varam,  i službeno-pravno zove "tužba".  Smatrate da se ne brine za dijete kako treba i zato tražite (tužite) da se dijete povjeri Vama na suživot. Da ga niste tužili, vas dvoje  biste se sada možda (?), bez upletanja CZSS-a i suda, dakle, dogovorno, brinuli o djetetu, bez neprirodnog, mučnog i nametnutog "utorka-četvrtka-svakog 2. vikenda", i isto tako biste možda (?) zajednički financirali djetetove potrebe što bi bilo puno prirodnije i bolje za sve, uključujući i dijete. Ovako samo dodatne komplikacije s institucijama. Ne morate vas dvoje imati odlične međusobne odnose da biste pronašli kakav takav način da se naizmjenično, netko više, netko manje, brinete o djetetu. Svatko može činiti onoliko koliko može i hoće u određenom trenutku. Baš kao i inače.

On 31. 07. 2017. at 12:40, Ivac je napisao:

u presudi je pisano - na moj zahtjev da viđanja budu u prisustvu majke.

- da li na osnovu ne viđanja djeteta (već 4g) mogu tražiti oduzimanje roditeljske skrbi odnosno samostalnu roditeljsku skrb?

I na kraju ono najiskrenije što moram reći, uopće mi nije ugodno pokušavati bilo kakav kontakt s njime.

Kažete, "uopće mi nije ugodno pokušavati bilo kakav kontakt s njime", ali istovremeno sudski tražite i dobijete (Bravo, stručni tim CZSS, bravo, sudac!) "prisustvo majke" za 5,5-godišnje dijete.  Što mislite, je li oduzimanje privatnosti između oca i kćeri (tj. da Vi držite svijeću i nadzirete što njih dvoje rade, razgovaraju, osjećaju, misle itd.) djeluje motivirajuće na oca da se viđa sa svojim djetetom? Je li on jedva čeka da vas vidi i da se Vi redovito pojavljujete na viđanjima? I je li taj Vaš nadzor dobar za slobodnu djetetovu komunikaciju s ocem?

Vrlo ste "zabrinuti" zbog (ne)viđanja, ali istovremeno biste zbog silne "zabrinutosti" oca još više obespravili (kao da ovo nije dovoljno) i oduzeli biste mu roditeljsku skrb, odnosno sva roditeljska prava i obveze (osim, plaćanja alimentacije) čime djelujete suprotno uvodno deklariranoj želji da se njih dvoje viđaju, hm...
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man hvala na razumnim i nepristranim savjetima!

Gospodine Strawinsky koliko vidim vi ste jedan od onih koji itekako ima velikih problema i frustracija sa svojom bivšom ženom, jer inače ne bi pisali ovakve komentare.

Niste uopće pročitali moj prvi post već ste odmah skočili na sve četiri. Sada je 2017g i moje djete ima 5,5g, sudski postupak pokrenut je 2013g. Računajte i shvatiti ćete koliko je moje djete tada imalo godina, računajući da otac nije niti tada imao nikakav kontakt sa djetetom. Predati ju njemu utorkom/četvrtkom i nedjeljom bez postepenog upoznavanja bilo bi jedanko predati ju nekom strancu - to je razlog moga nadzora!

Ne ja nisam zabrinuta zbog njegovog ne viđanja, već jedino što ja želim je učiniti sve što kao zakonski zastupnik svoga djeteta moram učitniti. Što se tiće oduzimanja roditeljske skrbi mislim da je to odlično rješenje za očeve poput njega pa i one koji svoju djecu vide samo onda kada njima paše, zato što kada mu se oduzme roditeljska skrb ja mogu normalno brinuti o djetetu kao i do sada bez prepreka kao npr vađenje dokumenata uz njegovu dozvolu. (dozvolu nekoga tko pojma nema apsolutno ništa o svojem djetetu) Također danas sutra ako ipak poželi biti otac, za što ima vremena i vremena premišljati se i razmišljati za razliku od mene koja nisam imala uopće priliku razmišljati želim ili ne želim, opet može od suda zatražiti vraćanje rod. skrbi, međutim onda će morati dokazati koliko je stvarno ozbiljan.

On svoja prava ima i itekako ih može iskoritstiti niti mu itko tu ne stoji na putu, a zašto ih ne koristi??? Zato što se boji moga "nadzora"??? U CZSS kod psihologa pitala sam ga gdje hoće da bude prvi susret s malom, gdje god da je rekao pristala bih. Moglo je biti i u parku, ja nisam trebala slušati što njih dvoje govore itd kao što vi kažete, ali pošto ga djete ne zna nema šanse da bi sama išla s njime niti bi je ja na to tjerala. Nije prihvatio niti jedan prijedlog niti je predložio bilo što. Također sam mu naglasila da kada mala stekne povjerenje u njega njih dvoje će moći sami provoditi vrijeme.

Ovdje nije rječ o dobrom čovjeku koji se trudi oko svoga djeteta, a zločesta žena mu to brani i želi mu oduzeti to pravo, ovdje se radi o vrlo opasnoj osobi koja ne razmišlja o drugima već isključivo samo o sebi i svojoj koristi. To bi bilo sve od mene! Što se mene tiće ova tema je zaključana i nemam namjeru više odgovarati na ovakve komentare.

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana, slažem se sa Vama, ali djelomično i sa g-dinom Strawinsky-m, Vi možete predlagati što i kako mislite da je najbolje, no na CZSS, pa i sudu (naravno ako dođe do toga i ako CZSS adekvatno ne riješi), je da odluči što i na koji način je najbolje za dijete, CZSS "ne ispunjava želje", već sagledava sve činjenice i donosi odluku što je najbolje za Vaše zajedničko dijete, te temeljem nađenog može, ali i ne mora, prihvatiti Vaše prijedloge..... dakle CZSS može dijeliti i uvažiti Vaše mišljenje, tj. može ali i ne mora prihvatiti Vaše prijedloge...

Sretno Vama i Vašem djetetu.

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 hour , Željac047 je napisao:

Poštovana, slažem se sa Vama, ali djelomično i sa g-dinom Strawinsky-m, Vi možete predlagati što i kako mislite da je najbolje, no na CZSS, pa i sudu (naravno ako dođe do toga i ako CZSS adekvatno ne riješi), je da odluči što i na koji način je najbolje za dijete, CZSS "ne ispunjava želje", već sagledava sve činjenice i donosi odluku što je najbolje za Vaše zajedničko dijete, te temeljem nađenog može, ali i ne mora, prihvatiti Vaše prijedloge..... dakle CZSS može dijeliti i uvažiti Vaše mišljenje, tj. može ali i ne mora prihvatiti Vaše prijedloge...

Sretno Vama i Vašem djetetu.

Poštovani,

hvala na komentaru. Da svjesna sam činjenice da će CZSS raditi samo i isključivo u interesu moga djeteta niti ne očekujem da ispunjava moje želje. Čula sam svakakva negativna iskustva s centrima, međutim svejedno vjerujem da tamo ipak ima ljudi koji rade savjesno svoj posao. Također nije mi namjera odvajati djete od oca, međutim u mojem slučaju ne radi se o brižnom čovjeku s moralnim načielima tako da ukoliko ikada i dođe do kontakta nje i oca voljela bih da taj odnos bude pod nadzorom stručne osobe.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija