Jump to content

Ilegalna parclizacija


rebeka01

Preporučene objave

Pozdrav.

Molim vas za mišljenje/savjet: kupoprodajnim ugovorom stekli smo vlasništvo nad dvojnom nekretninom (parcela+kuća). Moja i susjedova nekretnina izgrađene su kao dvojni objekti na parcelama koje su nastale diobom jedne velike parcele na tri zasebne parcele od kojih je jedna moja, a dvije susjedove. Problem nastaje u činjenici da jedini pristupni put do naše parcele prelazi preko jedne od susjedovih čestica što ćemo nastojati riješiti pokretanjem prava služnosti i upisom tog prava u ZK izvadak susjedove čestice. No, javio mi se prvotni vlasnik moje nekretnine (prodavatelj) koji je naknadno uspio pronaći kupoprodajni ugovor iz 2006.g. između njega i susjeda, a predmet kojega je prodaja 1/2 jedne od čestica koje glase na susjedovo ime. Nažalost, nikada nije izvršio upis vlasništva na tu 1/2. Meni je to posebno zanimljivo jer se radi upravo o čestici preko koje ja imam jedini pristupni put do svoje nekretnine, a prvotni vlasnik bi mi povoljno prodao tu 1/2 čime bih ja riješio problem pristupa svojoj parceli. Da stvar bude komplicirana, susjed je u međuvremenu spojio svoje dvije parcele u jednu (iako je bio svjestan da je 1/2 jedne od parcela prodao). Ne moram ni spominjati da susjed nije baš prijateljski nastrojen i da već sada počinje vršiti pritiske u smislu pristupnog puta, raznih zabrana i sl. Na sreću, za sada se zadržao samo na verbalnim prijetnjama.

Moja pitanja su:

1. Da li bivši vlasnik ima pravo na osnovu tog kupoprodajnog ugovora pokrenuti uknjižbu na 1/2 sporne parcele?

2. Koji je postupak koji bi trebalo pokrenuti s njegove strane? Očekivano vremensko trajanje postupka? Radi se o okolici Zagreba pa vjerujem da sudovi nisu zatrpani.

3. Koliki problem predstavlja činjenica da je prošlo cca 11 g. od ovjere kupoprodajnog ugovora? Da li postoji neki rok zastare?

4. Da li je susjed ovom parcelizacijom prekršio neki zakon obzirom da je svjesno išao u mijenjanje stanja parcela iako je znao da je prodao jedan dio jedne parcele? 

Unaprijed zahvaljujem svima na dobronamjernim savjetima/pomoći.

Rebeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Da, parcelacijom su od 3 čestice nastale 2.

Ako sam dobro shvatila, potrebno je pokrenuti tužbu protiv susjeda? Kojim putem najbolje ići? Angažirati odvjetnika pretpostavljam, ali od strane prvotnog vlasnika koji sa susjedom i ima taj kupoprodajni ugovor? Da li je dovoljno da taj bivši vlasnik jednostavno da odvjetniku punomoć (jar ja ću biti ta koja će tražiti odvjetnika i financirati postupak) pa da odvjetnik nastavi i pokrene dalje sve potrebne postupke? Imate li grubu procjenu koliko bi to vremenski moglo potrajati i koliko bi iznosili troškovi postupka (odvjetnik, parnica, takse...)?

Unaprijed hvala,

Rebeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati, rebeka01 je napisao:

Angažirati odvjetnika pretpostavljam, ali od strane prvotnog vlasnika koji sa susjedom i ima taj kupoprodajni ugovor?

Tako je.

prije 2 sati, rebeka01 je napisao:

Imate li grubu procjenu koliko bi to vremenski moglo potrajati i koliko bi iznosili troškovi postupka (odvjetnik, parnica, takse...)

Vremenski, samo nebo zna, a novčano ovisi, tko bi uspio u event. parnici. Ako bi vi (prvotni vlasnik), troškove odvjetnika bi snosila druga strana, u drugom slučaju, snosili bi i svoje i troškove druge strane. Pa stoga, ne trčati grlom u jagode, ne nasjedati na izjave "ma to čemo mi lako dobiti" nego tražiti realnu procjenu vremensku, novčanu, kao i izgleda uspjeha.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super, sve jasno. Hvala na brzom odgovoru.

Još samo jedno pitanje: pretpostavljam da u gruntovnici/katastru imaju mogućnost povijesnog pregleda na tim parcelama. Sada je situacija da su čestice prvotnih oznaka npr. 1234/1, 1234/2 i 1234/3 "preimenovane" u 1234/1 i 1234/2 dok se čestici 1234/3 gubi svaki trag, a upravo ona je predmet tog kupoprodajnog ugovora. To njima nije problem izvući kako je prije bilo ucrtano?

Možda sam malo dosadna ali čovjek se u očaju hvata za svaku slamku. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 54 undefined[?:minuta, rebeka01 je napisao:

Još samo jedno pitanje: pretpostavljam da u gruntovnici/katastru imaju mogućnost povijesnog pregleda na tim parcelama.

Da, a što se tiće ZK to možete i sami provjeriti online na https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrextracts.jsp?action=publicLdbExtract , samo u kućici Povijesni pregled stavite Da.

prije 54 undefined[?:minuta, rebeka01 je napisao:

...dok se čestici 1234/3 gubi svaki trag, a upravo ona je predmet tog kupoprodajnog ugovora.

Kao što rekoh, poradi toga bi prijedlog za uknjižbu bio odbijen.

prije 54 undefined[?:minuta, rebeka01 je napisao:

Možda sam malo dosadna ali čovjek se u očaju hvata za svaku slamku. :-)

Sve 5, zato smo tu  :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija