Jump to content
mimi.xy

Isplata plaće na žiro-račun

Preporučene objave

Proučavam Pravilnik o porezu na dohodak i nije mi jasno, mora li se plaća (dohodak od nesamostalnog rada) isplatiti na tekući račun ili može i na žiro-račun? Pravilnik propisuje da se isplate vrše na žiro-račun a da se određene taksativno navedene isplate MOGU vršiti i na tekući račun (kao i dohodak od nesamostalnog rada). No ne piše da se MORAJU isplatiti na tekući račun. Iz toga proizlazi da se svaka isplata može izvršiti na žiro-račun, pa tako i isplata plaće.

Postavljam to pitanje jer ne vidim smisao u imanju tekućeg i žiro-računa ako se može imati samo žiro-račun za sve primitke. Ukoliko je tako, čini mi se da banke namjerno prešućuju tu činjenicu kako bi građani imali što više računa i plaćali što više naknada.

Uređeno od mimi.xy

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

S time da su po novom svi računi građana pod poreznim nadzorom Porezne uprave pa je to dodatni razlog koji uklanja smisao razlikovanja tekućih i žiro-računa. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osnovna razlika između ta dva računa je ta što se na žiro-račun uplačuju oporezivi primici prema Zakonu o porezu na dohodak (dohodak od samostalne djelatnosti, imovine i imovinskih prava, kapitala...) i podliježu nadzoru po osnovi fiskalnih obveza. Dakle osnovna namjena tekućeg računa je uplačivanje neoporezivih primitaka (od nesamostalnog rada-plaće, mirovine) koji ne podliježu nadzoru po osnovi fiskalnih obveza jer je poslodavac već obračunao i uplatio poreze, prireze i doprinose, te su priljevi i odljevi sredstava u konstantnim vremenskim razmacima. Uz to su kao blagodat TR banke omogučile kartično poslovanje, kontaktno-beskontaktno, bankomate, plačanje na rate itd, pa nitko ni ne pomišlja na ŽR. Također je tu i dozvoljeno prekoračenje (minus), što kod ŽR nije moguće.

Sam nadzor i nad TR građana nije uvedeno poradi nadzora po osnovi fiskalnih obveza kao kod ŽR, nego zbog nadzora drugog dijela MF, Carinske uprave koja ima ovlasti nadzora nad nelegalnim oblicima trgovine itd.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A je li tehnički moguće i pravno dopušteno isplatiti primitak od nesamostalnog rada (plaću) na žiro-račun fizičke osobe radnika?

Uređeno od mimi.xy

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako čl.24 st.1 Pravilnika kaže da "...obavljaju isplate primitaka fizičkim osobama, na njihov žiro-račun kod banke...", a st.2 da "Iznimno...mogu...odnosno fizičkim osobama isplatiti na njihov tekući račun kod banke:..."

Tako i Zakon o porezu na dohodak u čl.86 st.1 kaže "Tijela...obavljaju isplate primitaka...fizičkim osobama na njihov žiroračun kod banke, a iznimno na njihov tekući račun sukladno posebnim propisima (Pravilnik) te u gotovom novcu na propisan način.

Što bi značilo da je pravno moguće i dopušteno isplatiti plaću na žiro-račun fizičke osobe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×