Jump to content

Alimentacija i tuzba?


xytymxexamo

Preporučene objave

Pozdrav. Imam pitanje. Naime, situacija je aljedeca. Samohrana majka, maloljetno dijete u stanu u najmu prijavljeni. Majka, nema posao i ne prima socijalnu pomoc. Otac u zadnjih 5 godina uplatio 5-6 alimentacija. Nema nikakvu nekretninu niti ista na sebe nego na sadasnju zenu. Sto napraviti, poduzeti da bi se ta naknada vratila i koliko traje? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju vam sugeriram dvije stvari -

1. obratite se CSS-u za ishođenje privremenog uzdržavanja, i

2. podnesite kaznenu prijavu nadležnom Općinskom DORHG-u sa navođenjem saznanja o radu u inozemstvu (inače nisam pobornik da se kroz kazneni postupak ide naplaćivati dug, ali ako on radi, znači da ostvaruje prihod, pa bi sukladno tome mogao barem nešto uplaćivati, a ne ovako).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U potpunosti se slažem sa poštovanim G-man-om što se tiče kaznene prijave, jer prema takvim roditeljima koji izbjegavaju plaćanje uzdržavanja djeteta, jednostavno, ne treba imati milosti, to je pravo njihovog djeteta koje mu oni uskraćuju, a ono nije krivo što je došlo na ovaj svijet, "kriv" je upravo roditelj koji se sada izbjegava skrbiti za njega, tj. plaćati za njega uzdržavanje, pa i treba snositi sankcija za to i takvo ponašanje sukladno KZ RH, dakle kaznena prijava DORH-u protiv takvog roditelja....

No, može se, ako roditelj ipak nema određenih sredstava, što u ovom slučaju nije (isčitava se u prvotnom postu), primjenom čl. 288. st. 2. Obiteljskog zakona, zatražiti od djeda i bake da plaćaju uzdržavanje za unuče, jer su po istom članku djed i baka dužni plaćati uzdržavanje ako to roditelj ne može činiti..  

Sretno.

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ne, jedno nema veze s drugim, alimentacija se i dalje mora plaćati, samo je kazneni sud utvrdio da u konkretnom slučaju neplaćanjem alimentacije nije počinjeno kazneno djelo. Međutim, ako je kazneni sud utvrdio da je sva alimentacija plaćena, onda to može poslužiti ocu kao dokaz u novom postupku u kojem bi tražio eventualno stečeno bez osnove na temelju neosnovano prisilno ustegnutih iznosa u ovrsi, no to ovisi o činjenicama u konkretnom slučaju. 

S kojim je obrazloženjem sud oslobodio oca odgovornosti za kazneno djelo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ruby, kao prvo-puno fala na odgovorima :)

Obrazlozenje je dugo 12 listova, pocevsi od kako je optuzeni opterecen kreditom a ima jako niska primanja, pa do toga da par godina nismo imali kontakt, pa nije znao gdje placati, pa do dovedjenja dvaju svjedoka koji su sa optuzenim sjedili u nekom kaficu na rivi, i onda odjednom dosla neka gospodja, pa je optuzeni otisao kratko do nje..gospodja je vikala da nece nista potpisati, jer da nema dovoljno..svjedok je u prvom mahu mislio da se radi o nekom poslu, ali kad se optuzeni vratio za stol, rekao mu je da mu je to bila bivsa supruga i da nije htjela potpisati da joj je dao alimentaciju. Novac svjedok nije vidio (150.000,00 kn i 8.000,00 €  cime mi je "platio" zaostatak), ali je vidio da je kuverta bila prilicno debela.,

Tako da ne znam sta bi od svih ovih apsurda navela kao obrazlozenje.

Kad se citaju i moje druge teme i postovi, pomislilo bi se koja je ovo zbrka.

Ne mogu se uknjiziti u svoju nekretninu ( koja ima 7 apartmana), koji se ljeti iznajmljuju preko njegove majke, i koji prema informacijama booking.com-a dizu preko 30.000,00 eura ( ALI optuzeni ima niska primanja).

Nije kriv zbog neplacanja, jer nemamo kontakt, ali dati mi toliko novac za zaostatak u nekom kaficu, i to u listopadu ( zivim u Njemackoj), otkud li me onda nasao. Osim toga, koja budala povjeruje da bi on to tako dao na ruke, ako je samo mjesec dana prije morao doci na policiju, na ispitivanje.. 

Uglavnom, djeca koja su u medjuvremenu punoljetni, su htjeli ici na pobijanje duznikovih radnji zbog nedobivene alimentacije, jer je nekretninu darovao majci. Ali su mi u sudu rekli da je prijedlog za privremenu pljenidbu obustavljen..i tako pogledam u e-predmet, i vidim da je 2016. od o.s.u.s.k.o. predao neko rjesenje..i kratko nakon toga, obustavljeno..ova skracenica, pretpostavljam znaci opcinski sud u sibeniku, kazneni odjel? 

Tako da mi sad i to neda mira..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba te svjedoke prijaviti za davanje lažnog iskaza, da im se malo gaće protresu... 

Bez uvida u predmet ne mogu pretpostaviti što bi mogao biti razlog obustavi, no može se raditi o odgodi ovrhe ako se zbog tražbine vodi kazneni postupak (koji se onda nastavlja kad kazneni postupak bude dovršen), no to je tek pretpostavka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, razmisljala sam da ih prijavim. 

Ali njihova izjava je bila, da je NEKA GOSPODJA sjedila s tuzenim i vikala da nece potpisati..cak je jedan od njih rekao, da je mislio prvo da sa gospodjom ima poslovni razgovor..gospodju je vidio prvi puta, a tuzeni mu je rekao da je to bivsa supruga..

mislim..koji normalni sud bi ovako nesta prihvatija..moga je on tako ne znam koga naruciti..i ne znam komu napuniti kuvertu novinama i ispricati kako je platio po miljuna eura..

Tako da ne znam na koju osonovu da ih tuzim, jer oni nisu direktno rekli da sam bila ja..nego neka gospodja, koju su prvi put vidili..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija