Jump to content

Koliko dugo zatvora ako slomim nekome ruke?


HelpInHand

Preporučene objave

Situacija je sljedeća. Poznajem jednu četveročlanu obitelj u kojoj otac prijeti svojim članovima obitelji i nekoliko puta je došlo do ruba nasilja. Kroz vrijeme se stanje pogoršavalo i vjerujem da će se taj trend nastaviti i situacija pogoršati. Obitelj ne želi miješati policiju zbog prijetnji od strane oca. Zbog loše financijske situacije obitelj ne može otići. Meni je draga ta obitelj i znamo se dugo (s majčine strane). Ako ikada bude još nasilja, bude se policija zvala. Ako ništa ne tuže, on će se vratiti doma. Ako i tuže i dobije zatvor, kakav je naš zakon ne bi bilo dugo, on bi se opet vratio doma. Ako se napravi sudska zabrana prilaska, kako je on poremećeni, mogao bi svejedno mogao doći i napraviti štetu. Može ga se jedino strpati u psihološku ustanovu, a kako mu to dolazi u valovima činio bi se normalnim. 

Ja ne mogu gledati to više da se dešava. Rekao sam si da ako se ne može riješiti nikako da ću mu slomiti ruke/prste/noge bilo što da ne može više nauditi svojoj obitelji. Jer ne znam što ja mogu više od toga napraviti. Vi koji imate nekakva iskustva s time ako bi me mogli savjetovati kako da postupim u ovoj situaciji? Jer fali jako malo da se desi ono napisano na početku paragrafa. Čisto informativno, koliko bi ja mogao dobiti zatvora ako mu ja, na primjer, slomim prste? Nije mi problem otići u zatvor znajući da je obitelj tada sigurna. Da li mogu otići na policiju i tražiti savjetovanje? Bez da otkrivam imena? 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislio sam da su djeca manja, pa da odu u sigurnu kuću.

Ovako ili svaki put zvati policiju i prijavljivati, pa što bude, ili tako živjeti, nema nekog recepta...

 

A ti se kloni bilo čega od onog što si naveo, jer ćeš ti za svoje odgovarati (na sudu često žrtve svjedoče protiv svojih "spasioca"), a on s time neće prestati. Zapravo, vjerojatno će kriviti njih i osvećivati se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez prekršajne ili kaznene prijave i postupka, ne.

 

Može se kontaktirati njegovog liječnika, pa ga on može pregledati i izdati uputnicu za psihijatriju ako misli da treba, ali za to bi trebao biti žestoki ovisnik, suicidalan ili nešto slično. Ovako što je "samo" propao i maltretira ljude oko sebe vjerojatno ne...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisno o postupku, da, može dobiti udaljenje iz stana, zabranu pristupa članovima obitelji, istražni zatvor i sl., ali to ovisi o svakom pojedinom postupku, tako da je nemoguće ovako predvidjeti kako će to završiti. I koju god mjeru da dobije, ona ima neko trajanje (mjeseci, godine), ali ako ponavlja djelo, ponavljaju se i mjere, pa mogu trajati koliko treba.

Što se tiče svjedoka, pa njih je troje koji mogu svjedočiti, zar ne? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi članovi su psihički izmoreni. To se događa dugo vremena ti njegovi ispadi ali nikada nije došlo do razine nasilja. Ja sam za to sve saznao tek nedavno. Koliko čujem od djece, supruga jedva da nešto priča kada su doma sami. Jedno od djece želi da se to riješi na bilo koji način, dok druga je između toga svega, pa ne znam dali se može računati na njih kod podizanja optužnice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tehnički, za postupak je dovoljna i prijava jednog od njih, ali ako drugi daju iskaz na sudu u kojem kažu da to nije baš tako i nije za prijavu, vjerojatno ništa od toga. Nadalje, svatko od njih može odbiti svjedočiti bez ikakvih posljedica, ali bilo kakav postupak jednog od njih bez dogovora s ostalima će vjerojatno samo dovesti do nove podjele u obitelji i dodatnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja sugestija je ne upuštati se u bilo kakvo izigravanje "suca Dredda", jer nerijetko se desi da se žrtve obiteljskog nasilja svrstaju na stranu nasilnika, pa ćete onda imati problema i s njima.

Razumijem da s ljudske strane želite pomoći, ali ako sama žrtva ne želi pomoć, onda doslovce može cijeli svijet stati iza nje i neće značiti ama baš ništa. To je put, koji moraju proći sami. Vi možete pomoći sugestijom i savjetom, eventualno financijskom pomoći, ali tu priča završava. Uostalom, zamislite ovu situaciju - doseg fizičkog sukoba ne može se nikada, ali ama baš nikada, anticipirati, pa se zapitajte sljedeće - jeste li spremni riskirati i svoj život? Čak i ukoliko je odgovor potvrdan, a vi izgubite, što mislite što će se desiti s njima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 40 minuta, drot13 je napisao:

Tu bih dodao da se nekad žrtve tuku s policajcima da bi zaštitili zlostavljača...

Vidio na svoje oči slučaj kada je jedan čovjek krenuo pomoći djevojci, koju je njezin "dečko" mlatio k'o psa - kad je "dečka" maknuo iz priče, cura napala njega, počela grepsti noktima po licu, na kraju je morao da se brani od nje. Uglavnom, stvari vrlo često izmaknu kontroli, i zato treba biti vrlo oprezan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, takvih primjera imam hrpu, a osobno sam doživio da žrtva svjedoči na sudu protiv mene kad nas je počinitelj (njen suprug) tužio za više kaznenih djela (pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, protupravno oduzimanje slobode, prekoračenje ovlasti...). Na njegovom suđenju se nije pozvala na blagodat nesvjedočenja, nego je svjedočila da se nije ništa dogodilo (nos joj se slomio sam od sebe) i da smo ga mi bez veze priveli (samo smo mu stavili lisice, ali ona zna da smo ga htjeli tući). Pa ti sad uleti samo tako sa strane...:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija