Jump to content

noćni rad


markun

Preporučene objave

molim vas za savjet....da li se može noćni rad organizirati (čuvanje objekta) na način da jedan tjedan od ponedjeljka do petka radi radi jedan djelnatnik, a drugi tjedan od ponedjejlka do petka drugi djelatnik? Također da li je dovoljni odmor onda od petka do nedjelje u dijelu noćnog rada?  hvala Vam 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u čl. 71 st. 3. Zakona o radu stoji kako radnik može uzastopce raditi jedan tjedan kad je uključen noćni rad...Tada bi ga mijenjao drugi radnik. Da li ovaj prvi radnik koji je radio cijeli tjedan noćni rad ima pravo na tjedan dopusta s obzirom da bi se uvelo za ta dva radnika isključivo noćni rad i njih dvoje bi se mijenjalo u smjenama? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o dva djelatnika koji bi cuvali zgradu tvrtke. Jedan popodne do 22sata a drugi do 6ujutro. Tako bi se mijenhali svaki tjedan. U pravimu bi onda noćnu radili svaki drugi tjedan. Jel to onda prije rad u smjenama nego noćni rad? Također kolikl bi imao tjednog i dnevnog odmora ovaj koji radi noćnu cijeli tjedan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 sati , markun je napisao:

...da li bi to značilo da nakon svoje petodnevne noćne smjene npr. ima pravo na najmanje 36 sati prije povratka na posao ?

Po meni - da.

Prije 4 sati , markun je napisao:

koja bi bila precizna razlika između noćnog i smjenskog radnika? Da li noći rad podrazumijeva da se morati isključivo raditi samo noću? 

Ne nužno, jer sam zakon kaže kako se noćnim radnikom smatra onaj radnik koji najmanje 3 sata svog dnevnog radnog vremena provede u noćnom radu, odnosno onaj koji u periodu od 12 mjeseci, najmanje 1/3 svog ukupnog radnog vremena provede u noćnom radu (čl. 69. st. 5. ZR-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, markun je napisao:

hvala Vam...da li bi to značilo da nakon svoje petodnevne noćne smjene npr. ima pravo na najmanje 36 sati prije povratka na posao ?

Bit će slobodan od subote od 6 do ponedjeljka do 14 sati.

, markun je napisao:

hvala   vam na strpljenju....ako već prelazi na godišnjoj razini tu 1/3 i potpada pod kategoriju noćnog radnika, da li bi to posljedično značilo da mu se obračunava plaća kao noćnom radniku i kada radi popodnevnu smjenu, a sve zbog razloga jer udovoljava uvjetima noćnog radnika?

Ako piše u kolektivnom ili pravilniku o radu dobit će povećanje plaće za noćni rad kad bude radio od 22-06.Ako (opet) piše da ima pravo povećanja plaće za popodnevni rad dobit će ga za rad 14-22 sata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam Sivko na odgovoru. U Pravilniku piše noćni rad - naknada, što je i zakonski, dok za popodne ništa ne stoji, dakle taj dio nije uređen pravilnikom o radu, a nemamo kolektivni ugovor da bi drugačije ili povoljnije uredio. Dakle, po Vama, iako mu 1/3 na godišnjoj razini prelazi kvotu za ispunjenjem noćnog rada, i dalje mu se plaća popodne kao redovan rad ako to ne stoji u Pravilniku, neovisno o ispunjenuu uvjeta od 1/3  za noćnog radnika..? To naše računovodstvo malo buni...Oni su stajališta da ako se ispune uvjeti za noćni rad (ne smjenu) da tada uvijek trebaš imati plaću ili saticu za noćni rad???

 

evo, puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija