Jump to content

Članstvo u Hrvatskoj liječničkoj komori nakon mirovine


adorrr

Preporučene objave

Poštovani;

 

Kao liječnik odlazim s 1. III 2009. u mirovinu. Pošto mi HLK (HR. LIJEČNIČKA KOMORA) uporno šalje štampu na bivše radno mjesto, nazivam ih telefonom u prosincu 2009. zahtjevajući da prekinu neželjenu dostavu i izbrišu me iz članstva HLK. Obećavaju da će postupiti po naputku.

Štampa i dalje povremeno stiže na staru adresu, ali ja tijekom proteklih 7 g. živim svojim životom, ne zamarajući se prošlošću.

30. VI 2917. dobivam obavijest HLK: -Dug za neplaćenu članarinu od 1. I 2015. do 30. VI 2017. u iznosu 120 + 360 = 480 kn. (!), pod diskretno naznačenom prijetnjom ovrhe.

 

Molim Vaše pravno viđenje orwelovske situacije:

1. Sedam godina nitko me ne pita za zdravlje. Odjednom, se netko sjeti da me izvuče iz "naftalina", jer sam mimo svoje volje "član" i zahtjeva "reket" u svoj vječno gladni proračun.

2. Zar je moguće da me netko pod prisilom može držati svojim "članom" godinama, pozivajući se, na tko zna kada izdane svoje interne akte, i čl. 12 Zakona o liječništvu, koji kazuju da članstvo u HLK može prestati samo na OSOBNI zahtjev, odlukom disciplinskog tijela, ili smrću člana(?!). Ako je moguće, zar je to uređena pravna država? (Automatsko isključenje iz članstva prirodan je slijed, uz ev. pristojan upit o osobnoj želji za produljenjem članske obaveze.)

Govori se o "propisanom" pisanom zahtjevu koga im moram uputiti, a koji u konfuznom postojanju HLK nekad nije postojao. Naknadno su ga artikulirali, a ja sam "bio dužan" doživotno vrijedno pratiti evoluciju HLK-legislative.

Uostalom 5 od 7 g. nisu poslali niti jednu opomenu za neplaćenu članarinu, što bi u uređenom sistemu, bili dužni učiniti. Zacijelo bi to napravili, da nisu bili u dugogodišnjem organizacijskom neredu.

 

Kako razriješiti ovaj HR-apsurd?

 

Ako bespogovorno platim traženi "reket" osjećat ću se glupo i poniženo.

Odbijem li plaćanje, ne znam čeka li me još veći cirkus sa zaprijećenim ovrhama i dodatnim troškom.

 

Zahvaljujem na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-Ne, nemam dokaz, niti se sjećam osobe s kojom sam kontaktirao. Telefonski kontakt bio je više usmjeren na to, da se obustavi slanje štampe i obavjesti na adresu ustanove u kojoj sam prije radio.

Problem bih ovako postavio: -Zdravstvo sam napustio 28. II 2009., nezadovoljan istom onom situacijom zbog koje danas stotine liječnika napuštaju HR. Licenca mi je istekla 9. XII 2008. i nisam je produljivao. Sve sam obaveze prema Komori do tog datuma valjano ispunio. Kao ni mnogi drugi liječnici koji nemaju pravničkog nadahnuća, ni na koji način nisam se posebno informirao da moram "specijalnim" postupkom raskinuti "robovlasnički" odnos s HLK.

(Ova ustanova ni u kojem trenutku karijere nije me zadužila podrškom, niti pružila zaštitu u obrani staleških interesa. Sukrivac je ovog stanja u zdravstvu. Orjentirana je uglavnom na svoje uske interese. Vrijedno ubire članarinu sporadično, u vrijeme obnavljanja licenci, kad su liječnici prisiljeni "sjetiti" svoje članske obaveze.)

Smatrao sam da je moje članstvo okončano liječničkom karijerom, te da se gasi automatski, -po nekoj smislenoj logici.

Zanima me zapravo slijedeće: -Ima li itko pravo staviti u svoje podzakonske akte formulaciju kojom doživotno produljuje nečije članstvo, ne pitajući slobodnog građanina ove države želi li ostati član, -koristeći to kao "vječiti" izvor prihoda?

Pošto druga strana nema baš nikakve koristi od članstva, osim što joj se iz džepa mimo volje vadi par stotina kuna godišnje, ne radi li se o svojevrsnom "reketu" ili situaciji sličnoj "Supremusu koji ima neograničeno pravo proizvoljne doživotne manipulacije svojim vazalima"? Smije li si suvremena uređena država to dozvoliti?

-Kako tumačite ustavnost akta kojim državno tijelo, (čl. 12 Zakona o liječništvu), decidirano propisuje da članstvo u Komori prestaje samo na tri načina: -na osobni zahtjev, -odlukom disciplinskog tijela, -smrću. (!?)

(O nesređenom i neurednom radu HLK jasno govori činjenica da su prvu opomenu poslali sa 7 g. zakašnjenja, obračunavši samo ono što je izmaklo zastari.)

Što predlažete učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno razumijem o čemu pišete, ali u pravu vas neznanje ne opravdava.

Navest ću vam radikalan primjer (tek toliko da dobijete uvid u to koliko je vaš slučaj benigan pravno gledajući, nije ni približno usporediva situacija da me krivo ne shvatite) - u Singapuru ako vas uhvate s drogom, kazna je smrt. Pa dođite tamo kao turist sa par jointeva i recite im "nisam znao".

Jasno vam je na što aludiram, nadam se. Ponavljam da znam što vas muči, mnogo toga u RH radi se, i nažalost radit će se i dalje, preko "neke" stvari, jer očito je danas bitno da netko može reći ja sam sve odradio po PS-u". Pa vidite da je kod nedavnih tragičnih događaja sa požarima u Dalmaciji sve odrađeno po PS-u, jel tako? A posljedice? Po toj logici i dečki koji su stradali na Kornatima, i tamo je sve bilo po PS-u, a sad ćemo na križ pribiti čovjeka kojeg su kontaktirali preko telefona i koji veze s njima nije imao, samo zato jer je na čelu neke lokalne organizacije. Ista stvar vam je ovdje.

Sugestije - ako nemate dokaza, bojim se da je ulazak u spor gubitak, prije svega vremena i živaca, jer novac, koliko sam vas shvatio, i nije bogznašto. Tu si morate sami odlučiti što vam je draže - platiti im ili se natezati po sudovima, s velikom šansom da konačni ceh bude još i veći. Tu odluku možete jedino vi donijeti.

Ova druga pitanja koja ste postavili, neće biti predmetom raspravljanja u vašem postupku, već bi zato trebali pokrenuti neke druge postupke, a tek onda će vam biti "zabavno".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 sati , adorrr je napisao:

 Kao ni mnogi drugi liječnici koji nemaju pravničkog nadahnuća, ni na koji način nisam se posebno informirao da moram "specijalnim" postupkom raskinuti "robovlasnički" odnos s HLK.

(Ova ustanova ni u kojem trenutku karijere nije me zadužila podrškom, niti pružila zaštitu u obrani staleških interesa. Sukrivac je ovog stanja u zdravstvu. Orjentirana je uglavnom na svoje uske interese. Vrijedno ubire članarinu sporadično, u vrijeme obnavljanja licenci, kad su liječnici prisiljeni "sjetiti" svoje članske obaveze.)

Što predlažete učiniti?

 

Predlažem vam da svim članovima uprave i nadzornog odbora komore uputite jedno 'srdačno' (tj. jako sarkastično, 'otrovno') pismo u kojem ćete im od srca zahvaliti što su vas se nakon toiko godina mirovine sjetili ovom iznuđivačkom (pardon - osjećajnom) uplatnicom, da vas podsjete da ste još živi pa prema tome i obveznik plaćanja komori.

 I zahvaljujete im na svoj pažnji i podršci koju su vam ukazivali kroz vašu karijeru, naročito u trenutcima kada je trebalo platiti harač za produljenje licence, itd...

Pa ćete u znak zahvalnosti sročiti pismo zahvale koje ćete poslati medijima a i sabordkim zastupnicima sa zamolbm da ga netko od zastupnika javno pročita sa saborske govornice... Prije svega kao poruku mlađim generacijama liječnika i studenata medicine. I sigurni ste da će svi članovi upravnog odbora nakon nakon toga osjetiti neku toplinu oko srca...

 

Razumijete poantu.

Vidim da ste vrlo elokventni i da ćete znati sastaviti takvo 'srdačno' pismo.

Prije 15 sati , adorrr je napisao:

         ...radije  ću  se  osjećati  glupo  i  poniženo.  :-P

Citiraj

 

Nisam siguran da komora izgara od želje da netko stvarno u Saboru pročita vaše 'pismo zahvale' komori. A znate i sami da u ovom sazivu Sabora ima osebujnih zastupnika koji bi to stvarno i učinili.

Možda se u komori smiluju pa storniraju to potraživanje i stave u pravilnik da umirovljeni članovi ne moraju plaćati.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Sa simpatijopm prihvaćam Vaš sarkazam.
 
Sumnjam da i ih pismo "ganulo". Kao ginekolog ratovao sam desetak godina s njima i HZZO-om koji su parazitski podigli potrošnju s 13 milijardi kuna (2002.) na  22 milijarde (2016.). Golem birokratski aparat koji postoji radi postojanja i proždire golemu "krišku" zdravstevenog "kolača".  Borio sam se kao "Don Kihot protiv vjetrenjača", a moje inicijative u HNL izvrgle su me ruglu. Najveću opoziciju nisam imao u vlasti, jer me je sjajno ignorirala, (ministar Vlahušić i Hebrang), -najviše nevolja zadavali su vlastiti kolege "supatnici", koji su radije izabrali da glume "čopor ovaca za klanje". Meni su u lice, u dvorani HLK, rekli da ne "naričem", (što me silno uvrijedilo, jer su koji dan kasnije udvornički išli moliti Vlahušića da nam se smiluje.)
 
S popriličnim zakašnjenjem shvatio sam koliko sam smješan, pa sam se povukao iz zdravstva nakon 33 g, staža, zahvaljujući okolnosti da sam si to mogao priuštiti. Jer ako ovoj jadnoj državi i narodu kao stručnjak nisam potreban, neka se sami koprcaju  u kotlu koga su zakuhali. (Isto to danas, -ne kažu, -ali  misle),  stotine liječnika-"bjegunaca" u obećani inozemni život.
 
U tzv. "Bijeloj knjizi 2002.") koja je kolala u našim krugovima prorekao sam im do tančina ovakvu budućnost zdravstava,  za što se nitko nije do danas "posuo pepelom", niti će mu se obraz zacrvenio. 
 
"Intelektualci"  su po prirodi kukavice, a među njima liječnici prednjače. Vole biti ljigavi prema moćnima, ali su vukovi međusobno (a  ponekad i prema pacijentima).
 
Netko je rekao: -Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje (antička filozofska misao- Aristotel? >Herodot ili Tukidid.)
                         -Ja bih rekao: -Svijet je točno onakav kakav treba biti, (obespravljen, licemjeran, ponižen, amoralan, zao, pokvaren). Jer bijedni sluge vjerno služe svoje moćne zle gospodare, ne pitajući kako  im se dodvoriti.
                        (Zato nam jest, kako jest, -i lokalno i globalno.)
 
Razonode radi, dostavljam Vam izvadak iz "Bijele knjige 2002.", kako biste se uvjerili  da je bilo "harlekina" koji su se borili.
(Ali pošto je ljudska glupost , uz zloću,  obuhvatnija od  samog Svemira, -nisu imali baš nikakvih izgleda za uspjeh.):2 - BIROKRACIJA.pdf6 - REFORMA ZDRAVSTVA.pdf8 -SAZETAK.pdf
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako smijem pomalo offtopic komentirati kao vanjski promatrač, i meni se čini da je u posljednjih nekoliko godina (od početka mandata novog vodstva HLK) uprava HLK počela svoje članove smatrati svojim najvećim neprijateljima, ja pratim ovu priču:

LINK

(naime, priča prethodnog vodstva je bila da se neće provoditi postupci suspenzija liječnika zbog afere Hipokrat, dok je ovo vodstvo potpuno promijenilo ploču). Da se razumijemo, ne opravdavam liječnike obiteljske medicine koji su priznali primanje mita, ali mnogi su priznali primanje mita i sporazumjeli se o krivnji i sankciji upravo zato što su im iz HLK stizale garancije da će i nadalje moći obavljati svoj posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Liječnička struka slika je i prilika vremena, (kanibal-kapitalizam i zombi-"demokracija"), u kome danas živimo. Sve su ljudske vrijednosti devalvirane ili unakažene do besmisla.

Mnogo godina školovali smo se, izloženi ekstremnim naporima, nezadovoljni statusom društvu koje sve mjeri aršinom novca. Ne osuđujem liječnika ništa više nego li bilo koju struku. Ne vidim razliku između nas i onih koji su s upola manje školovanja i žrtvovanja stekli neuporedivo  veće  materijalne dobitke, (odvjetnici, menadžeri, burzovni mešetari, političari, saborski zastupnici).

Nezadovoljne liječnike zapravo više boli gubitak poštovanja i samopoštovanja iskazan kroz tlačenje nestručnog, hipertrofiranog Državnog aparata, nego li sam novčani interes. Posljedica su teški radni uvjeti, nemogućnost napredovanja, itd. Ogorčeni ili prestrašeni ljudi pružaju pasivan otpor Sistemu ili ga svjesno ga sabotiraju. Naravno, postoje ekstremi izlaze izvan ovih okvira. 

Ustanove koje bi trebale štititi staleške interese (HLK) izrodile su se u uhljebničke centre moći, koji  su sluge politike i lobija. Kad se dogodi incident, oni se hinjeno  drže  "većim popovima od  Pape", a sami su svojim lošim potezima ili neradom  sukrivci bolesti zdravstva. Njima je važno samo namaknuti novac za svoj udoban opstanak, što se vidi iz zakonskih i podzakonskih predložaka koje si sami formuliraju. 

Smatram da je trajno oduzimanje licence po osnovi LINK članka koga ste mi dostavili, nakaradan, ciničan potez HLK, koji je u neskladu s počinjenim zlodjelom.

Tim više što se ubojicama, pronevjeriteljima, propalim političarima, itd. uvijek daje "druga prilika".

(Ne govori li i to rječito o licemjernim, dvoličnim moralnim mjerilima ovog uskogrudnog, pseudo-građanskog društva?)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučajevima o kojima sam čitala nije bilo trajnog, već privremenog oduzimanja licenci, ali ipak... možda bi to zaista također trebalo podvesti pod zabranu višestrukog kažnjavanja - ti su liječnici već kažnjeni u kaznenom postupku, i to novčano, radom za opće dobro na slobodi i oduzimanjem imovinske koristi stečene kaznenim djelom; suspenzija od obavljanja djelatnosti, pa i na nekoliko mjeseci, jest još dodatni udar na njihovu egzistenciju i posljedično dodatni razlog za prestanak rada u RH i selidbu u drugu državu. A ostavljen je dojam da se ta praksa ionako nastavila, samo sada od strane drugih farmaceutskih kompanija (štoviše, koliko razumijem, uvjet za obnovu licence jest i sudjelovanje na simpozijima, što opet liječnicima financiraju farmaceutske kompanije, ali je takva praksa blagoslovljena i ne kažnjava se).

Ponovno, ne branim te liječnike, ali neujednačenost prakse i kažnjavanje "za primjer" nas sve mora brinuti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Dali ste sjajni "šlagvort" ovoj temi, a ja bih to ovako laički uopćeno pojasnio: -Država i njene staleške institucije ponašaju se poput feudalnih gospodara, krojeći legislativu onako kao im odgovara, uglavnom "reketarski" izvlačeći novac od svojih prisilnih članova. (Osim HLK, frapantniji primjer zloupotrebe je naša "znamenita" HGK.) 

Država se ponaša prema tzv. intelektualcima kao prema maloumnim kmetovima. Tzv. intelektualci imaju nekoliko kategorija opstanka: 1. zadrti "istomišljenici" (idealni svakoj političkoj opciji, okreću "kožuh" sukladno svakom vlastodršcu), 2. plašljivi podanici, (koji prihvaćaju sve, iako se potajno ne slažu), 3. Oni koji otvoreno negoduju, (ali rade po naredbi), i 4. oni koji urliču "...Car je gol!" i ginu za ideale, (-ali ih nitko ne uzima za ozbiljno, -pogotovo ne prethodnici 1, 2 i 3). 

Iza "klastera" industrije oružja, farmaceutski "klaster" stoji kao najmoćnija paradržavna tvorevina koja trese Svijetom, "blagoslovljena" od moćnih državnih kartela (="deep state"). Ta moćna interesna grupacija određuje pravila "igre" koja malo tko razumije. Granica između "lobiranja" i kriminala tanka je i često proizvoljna. (Jednako kao i procjena zapadnjačkog državnog zločina u odnosu na preslikavanje svoje "demokracije" / "ljudskih  prava").

Ljudi koji su nemoćni, snalaze se na razne načine, -bilo radi okoristi, -bilo da liječe frustraciju.

Sve je namješteno tako da se državni "kartel" i brižni farmaceutski "klaster" međusobno nadopunjuju, cijedeći intelekt pojadinca kroz njegovu posvemašnju ovisnost i nemogućnost da razumom razriješi nerazumno. 

"Teorija zavjere" nije izmišljotina, ona egzistira uz našu pomoć, -ma kako se pravili "naivni".

Time pod isti "nazivnik" svodim "doživotno" (pod moraš) članstvo u HLK, zbog koga sam načeo temu, iz koga se moram kompliciranim birokratskim postupkom nakon 7 g.  sam iščupati, ako mi se ta "čast" ne sviđa), ali i mutno manipuliranje farmaceutsih divova kako bi tobože dobronamjerno namakli koju kunu praznoglavim, bespomoćnim liječnicima-"kmetovima" kroz namještene simpozije-kongrese, ponekad dubiozne kvalitete. 

Naravno, "vrhnje" iz svega ubiru farmaceutske kompanije i bogomdani organizatori, a "raja" je sretna s ponekom nabačenom kosti. 

:crven:Teško da se na tu temu može još štogod pametno reći.:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, adorrr je napisao:

 

Sa simpatijopm prihvaćam Vaš sarkazam.
 
Sumnjam da i ih pismo "ganulo".
 
 
 

Možda se iznenadite.

Velika je razlika izboriti se za neku relativnu sitnicu za sebe ili ići protiv sustava.

Reakcija na vaše sarkastično pismo mogla bi biti zaključak da stvarno ne vrijedi riskirati da neki Pernar, Grmoja ili Glasnović stvarno pričitaju vaše pismo u Saboru. Možda vam radije oproste tih tisuću ili koliko kuna.

 

 

Citiraj

Kao ginekolog ratovao sam desetak godina s njima i HZZO-om koji su parazitski podigli potrošnju s 13 milijardi kuna (2002.) na  22 milijarde (2016.). Golem birokratski aparat koji postoji radi postojanja i proždire golemu "krišku" zdravstevenog "kolača".  Borio sam se kao "Don Kihot protiv vjetrenjača", ......  U tzv. "Bijeloj knjizi 2002.") koja je kolala u našim krugovima prorekao sam im do tančina ovakvu budućnost zdravstava,  za što se nitko nije do danas "posuo pepelom", niti će mu se obraz zacrvenio. 

 

Nitko nije prorok u vlastitom selu. Ai da se sada angažirate u politici, možda bi se našla politička opcija koja bi ukazala na vaše radove odprije 15 godina...

 
 
Citiraj

"Intelektualci"  su po prirodi kukavice, a među njima liječnici prednjače. Vole biti ljigavi prema moćnima, ali su vukovi međusobno (a  ponekad i prema pacijentima).

Općenito je akademska zajednica postala močvara u kojoj je ideološka podobnot, poliička korektnost i podaništvo postalo mnogo važnije od slobode izražavanja i razmjene informacija, te uvažavanja argumenata oponenta ... zastupanjem drugačijeg mišljenja izlažete se medijskom linču, a sama činjenica da njegujete drugačiji sav postaje pomalo "Toughtcrime" iz Orwellove 1984. 

 
 
 
 
Citiraj

 

Netko je rekao: -Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje (antička filozofska misao- Aristotel? >Herodot ili Tukidid.)
                         -Ja bih rekao: -Svijet je točno onakav kakav treba biti, (obespravljen, licemjeran, ponižen, amoralan, zao, pokvaren). Jer bijedni sluge vjerno služe svoje moćne zle gospodare, ne pitajući kako  im se dodvoriti.
                        (Zato nam jest, kako jest, -i lokalno i globalno.)

 

 

Kad dobri i sposbni šute, zli i nesposobni vladaju.

 
 
 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istinu govorite...
               ...Ali pogledajte ovaj lokalni i globalni Svijet u kome živimo: 
 
-Je li vrijedno ići pod mesarski nož jednoj crnoj ovci kad tisuću razgolićenih bijelih ovaca mekeće Gospodarovom slugi "šarplanincu"  kako je ova livada zelena, a zapravo gola je pustinja bez "ovčjih prava"  i "ovcokracije"?
 
Ne čini li Vam se da je tzv. intelektualna teokracija i lokalno i globalno zapravo gomila mediokriteta, kojima se bezmozgovne mase oduševljeno dive, nadahnjujući se od danas na sutra nezasitno idealom "-Kruha i igara!" ?
 
Rimljani po istom principu propadoše. 
 
A nove generacije nisu ništa naučile.  I dalje,  (poput naših ošišanih ovaca),  oduševljeno srljaju  ka  WWIII, 
-samo...
... što, za razliku od Rimljana, živimo u  "atomsko" doba.     Moć razaranja je nezamislivo veća.
 
Kroz pusta tisućljeća ljudska lakomislena narav i glupost nisu se ni za milimetar promijenili. 
 
Ali sredstva ubijanja jesu... 
 
Usputno: -Prostituciju smatram časnijim i benignijim poslom od politike.
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija