Jump to content

Majka mog djeteta nakon 5 godina izjavljuje da nisam otac djeteta


frane12

Preporučene objave

Poštovani,

evo obraćam Vam se sa specifičnom situacijom za mene. Naime 2012 imao sam kratku avanturu sa ženom koja je zatrudnjela i rodilo se dijete 2012. god. Nikad nismo bili u ozbiljnoj vezi niti smo živjeli skupa, prvobitno sam joj objasnio da je to samo bila avantura i da nisam spreman za dijete sa osobom do koje mi nije stalo no na njeno inzistiranje ona je rodila to dijete. Ja sam dijete prihvatio kao i moja obitelj i brinuo se financijski i emotivno sam ga zavolio i prihvatio od prvog dana. Međutim ta ista majke djeteta otišla je u matični ured i djetetu dala svoje dijevojačko prezime i službenicama u matičnom uredu je rekla da tako želi jer je to bila samo avantura za jednu noć itd.

Znam da se pitate gdje sam tu bio ja, na žalost život mi se u tim trenucima kretao u krivom smjeru tj. imao sam tjeralicu te iz tog razloga se nisam mogao pojaviti u matičnom uredu jer nisam ni posijedovao osobne dokumente. Odsluženje kazne sam stalno prolongirao jer sam čekao da dijete malo odraste i da me zapamti kao oca o da se navikne na mene a bilo mi je i teško jer su emocije bile jače od toga da jednostavno otiđem na godinu i pol i da ne vidim dijete kako odrasta. Međutim došao je i taj trenutak kada više nisam mogao odgađati odsluženje kazne 2015/2017. Prije nego sam otišao u kaznionicu zajedno smo dogovorili da će ona pokrenuti postupak za priznavanje djeteta kako bi ga mogao viđati i za to vrijeme provedeno u kaznionici. Međutim ona kao da je u zemlju propala, nije se javljala meni, mojim roditeljima, promijenila je broj telefona i jednostavno postala je nedostupna. Čim sam odslužio svoje otišao sam u nadležni CZSS i objasnio situaciju te podnio zahtjev da oni pokušaju stupiti u kontakt s njom i da pokrenemo postupak priznavanja djeteta radi dobrobiti djeteta. Nakon nekog vremena dobio sam odgovor od istog centra da ja nisam otac djeteta i da ona uopće ne zna tko sam ja. Od istog centra dobio sam uputu da mogu pokrenuti DNK analizu itd. No kako sada na kraju sumiram njeno ponašanje i da ne idem u detalje počeo sam i vjerovati u to. Ono što sada mene zanima da li ta ista osoba koja je službeno izjavila da ja nisam otac djeteta usprkos mojoj namjeri da priznam dijete i takav je dogovor bio među nama može nakon nekog vremena podići tužbu ili nešto slično tome u kojem bi se navodilo da sam ja otac djeteta. Ustvari zanima me što slovo zakona kaže po pitanju kada netko odgovorno kaže da ja nisam otac djeteta pa nakon nekog vremena počinje tvrditi suprotno (da li se netko može tako igrati sa tuđim emocijama kako njemu paše). I još na kraju nisam se odlučio na DNK test jer sam na temelju nekih indicija čak i povjerovao u to a isto tako biti ću iskren ne gleda mi se ta žena cijeli život ako to ne moram (mada me je sve to emotivno pogodilo jer sam 5 godina bio uvjeren da je dijete moje, ali na kraju sam prihvatio i to). Trenutno sam započeo život sa predivnom ženom s kojom sam se vjenčao i pokušavam živjeti tj. zaboraviti što mi je ta žena napravila. Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugrubo, da, može i naknadno tražiti i dobiti alimentaciju, jer je alimentacija pravo djeteta, a ne nje. S obzirom na specifičnost situacije, u slučaju tvog negiranja trebala bi ići u sudski postupak i dokazivanje očinstva, ali ako se na kraju utvrdi da si ti otac, morao bi platiti i zaostatke i dalje plaćati alimentaciju (i ta mogućnost postoji još 20-ak godina). To što je ona prije rekla, pa makar i službeno u CZSS-u neće imati nikakvu ulogu.

 

Sad samo moraš razmisliti hoćeš li živjeti idućih 20 godina u očekivanju nekog takvog koraka ili odmah provjeriti jesi li stvarno otac tog djeteta (i preuzeti prava i obaveze koje uz to idu)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Obiteljskom zakonu (čl. 384. st. 1.) majka djeteta može podnijeti Tužbu za utvrđivanje očinstva do navršenih osamnaest (18) godina starosti djeteta, dok muškarac, odnosno Vi, koji se smatra ocem djeteta to može učiniti, podnijeti tužbu, u roku od godine dana od primitka obavijesti da nije pribavljen pristanak odnosno suglasnost potrebna za upis te činjenice u matičnu knjigu rođenih djeteta temeljem izjave o priznavanju očinstva koja je dana na zapisnik pred sudom ili centrom za socijalnu skrb, a najkasnije do navršene 18-te godine života djeteta (čl. 385. st. 2.), iz čega proizlazi da ste Vi zakasnili sa podnošenjem takve tužbe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija