Jump to content

neposluh radnika


markun

Preporučene objave

postovani ako moze savjet. Radim u poduzecu od 70-ak ljudi. Imamo 3 odsjeka. Svi su naravno primljeni direktno od strane vladajućih. Kao voditelj jednog odsjeka od 15ak radnika nitko ne zeli po nalogu napraviti posao pozivajući se da to nije njihov posao. Kad se obratim glavnom direktoru on sliježe ramenima jer i sam zna da su to politicki postavljeni pa da skoro i čistačici ne smije nista jer će uslijediti poziv od nacelnika i slicno... Posao koji bi dobili u skladu je s opisom iz njihovog radnog mjesta i dalje bez problema tvrde da ne zele to raditi. Glavni direktor kaze da sam rijesim a ne smijem dati opomenu niti skinuti d plaće kao destimulaciju... Naravno ispada da je voditelj kriv koji u stvarnoati nema nikakvih ovlasti. Posao zbog tako neuredjenih odnosa pati. Evo ako ima tko slična iskustva moli se srdacno za savjet kako se ovo uređuje makar k djelomicno? Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjenjuje li se na ove radnike radnopravno zakonodavstvo koje se odnosi na državne službenike ili službenike u lokalnoj i regionalnoj samoupravi? Znam da se kolegica koja je radila u sličnom okruženju borila protiv toga davanjem pisanih naloga za obavljanje svake pojedine radnje, s posljedicom da je oglušivanje na direktni pisani nalog laka povreda radne dužnosti. Međutim, osim što ne znam odnosi li se to na Vaše okruženje, to je istovremeno i put u ludilo. Moj konačni savjet je da završite tu poslovnu suradnju što prije. Sav neposluh dokumentirajte, nikad se ne zna kad će doći maca na vratanca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 sati , markun je napisao:

 Radim u poduzecu od 70-ak ljudi. Imamo 3 odsjeka. Svi su naravno primljeni direktno od strane vladajućih. Kao voditelj jednog odsjeka od 15ak radnika nitko ne zeli po nalogu napraviti posao pozivajući se da to nije njihov posao. Kad se obratim glavnom direktoru on sliježe ramenima jer i sam zna da su to politicki postavljeni pa da skoro i čistačici ne smije nista jer će uslijediti poziv od nacelnika i slicno... Posao koji bi dobili u skladu je s opisom iz njihovog radnog mjesta i dalje bez problema tvrde da ne zele to raditi. Glavni direktor kaze da sam rijesim a ne smijem dati opomenu niti skinuti d plaće kao destimulaciju... Naravno ispada da je voditelj kriv koji u stvarnoati nema nikakvih ovlasti. Posao zbog tako neuredjenih odnosa pati. Evo ako ima tko slična iskustva moli se srdacno za savjet kako se ovo uređuje makar k djelomicno? 

Zapravo vam i nema nekog 'normalnog načina da ovo razriješite, ne u našem sustavu i u firmi ( neka tvrtka u vlasništvu lokalne uprave, pretpostavljam) u kojoj se uhljebljuje familiju političkih podobnika.

 

Imate tri opcije 

1. Otići iz tvrtke.  To ne mora biti nužno uz rušenje svih mostova, nego da aktivno tražite i nađete neki bolji posao. A za vas kao očito savjesnu osobu posao gdje nisu takvi otrovni odnosi na poslu bit će manje stresan i bolji.

2. Da se učlanite u stranku i postanete glasniji 'podobnik' od podređenih.

3. Da riskirate posao i karijeru i razotkrijete stanje u tvrtki. Za takav scenarij budite spremni na šikaniranje svih vrsta, uključivo gubitak posla pa i kaznene prijave da ste nešto naštetili tvrtki. Pa bi bilo dobro da prikupite dokaze kroz dulje vrijeme, i da nađete neku podršku u nekoj 'manje korupcijskoj' (formulirajmo to tako) političkoj opciji.

Zaboravite iluziju da ovakvo stanje možete riješiti samo kroz pravne institucije - to je minsko polje korupcije i političkih utjecaja. Jedno je izboriti se osobno za svoja prava ako ste šikanirani, ali da idete mjenjati sustav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega od srca vam hvala na točno pogodođenoj situaciji. Već mi mnogo znači samim time što ste odmah prepoznali. Kao što je poštovani Felix izrazio, radio se o "manjem" familijarnom trgovačkom društvu gdje jednostavno koji god nalog za rad daš podređenima, to se odbija bez ikakvoga srama , stida a najmanje straha od otkaza...Još ti se smije u lice i kaže neću to napraviti, ne stoji mi u ugovoru o radu..A naložiš posao tipa fotokopirati 10 stranica.....eto, koliko je riječ o dokolici i uvjerenju da im se ne može ništa...Glavni direktor je opet s njima svima povezan, i sam se ograđuje od svega i probleme stavlja ispod tepiha. Ne smijuse davati opomene, skidati s plaće, itd, a o otkazima da ne govorimo...Kad bi sve raskrinkao, a mali je grad, nigdje ne bih našao posao više, osim možda u privatnoj firmi...Ruby, jako ste dobro opisali...Ista je stvar kao kod Vaše kolegice ...Postoje pisani nalozi koji se predaju djelatnicima i oni se smiju tome i kažu nećemo i točka...Glavni direktor se pravi da ne čuje što mu se govori jer mu upravo od takvih sutra treba politički glas....Posao zbog svega ovoga pati, i onda si kao neki voditelj ali samo na papiru...Na kraju ispadne, da voditelj nije dobro ustrojio odsjek, iako je i sam direktor svjestan da su djelatnici takvi...

Ako i sam počnem sa takvim ponašanjem i odbijanjem zadataka, što naravno opet svojevrsno mogu, kuda sve ide. Jednostavno nisam takav. Toliko je ljudi na birou, a ovi primaju plaću za gledati internet cijelo radno vrijeme i još se žale. To je ono što me najviše boli...I na kraju se svede  da osobno napravim tih 10 minuta njihova posla samo da se posao napravi jer će okriviti mene kao voditelja....Primjenjuje se Zakon o radu, Pravilnik o radu, ZTD...Ljubazno molim za daljnje savjete, pa makar i da se ovako izjadam kad nemam kome ;)

uređeno: od markun
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija