Jump to content

Očinstvo


Samomama1

Preporučene objave

U pitanju je obiteljski zakon o članku 61,62,65. Naime razvedena sam i ostala sam trudna u periodu od 300 dana od rastave sa drugom osobom . Na koji način se može priznati dijete da ima hrvatsko državljanstvo i očinstvo od svojega pravoga oca a da se bivši muž ne spominje nigdje. Hitno je jer se bivši prijeti uzimanjem djeteta 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam imala takvu situaciju, ali moja pretpostavka je da ćete to izvesti tako da ćete nakon rođenja djeteta Vi i biološki otac djeteta otići u matični ured mjesta rođenja djeteta i njega prijaviti kao oca, odnosno zajedno ćete izabrati ime i ispuniti sve druge obveze prema djetetu, odnosno on će priznati očinstvo djeteta na zapisnik koji ionako morate sačiniti. Ono što Vi spominjete je zakonska predmnjeva (pretpostavka) - dakle, majčin muž se smatra ocem djeteta ako je dijete ROĐENO za vrijeme trajanja braka ili u roku od 300 dana od prestanka braka (a Vaše - hoće li ili neće biti i rođeno u tom roku ili je samo začeto u tom roku?), ako netko ponudi drugačiji dokaz, onda zakonska presumpcija ne vrijedi.

Druga opcija je da se vjenčate s novim partnerom i biološkim ocem djeteta prije rođenja djeteta, tada se presumira da je on otac tog djeteta i tada nećete imati problema.

Za svaki slučaj se posavjetujte s matičnim uredom o tome kako ćete to izvesti, ali mislim da Vaš bivši suprug nema mogućnosti "oduzimanja djeteta", lupa bezveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija