Jump to content

3/4 izuzeće


markun

Preporučene objave

poštovani, 

u dopunama OZ-a stoji da je sada izuzeće od ovrhe 3/4  od plaće...Da li se ova odredba odnosi tek nakon stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna ili se može primijeniti i na obustave od plaća koje su već u tijeku po staroj pravomoćnoj ovrsi s koje osnove se već usteže plaća ?

hvala Vam 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li bi se to odnosilo na ovaj članak?

 

Članak 21.

U članku 173. stavku 2. riječi: »dvije trećine plaće ovršenika« zamjenjuju se riječima: »tri četvrtine plaće ovršenika, ali ne više od dvije trećine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj«, a iza riječi: »netoplaće ovršenika« stavlja se zarez i dodaju riječi: »osim u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta u kojem slučaju je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine netoplaće ovršenika«.

Dakle, ovo se primjenjuje i na ranije započete postupke, međutim zbunjuje me malo dio; 3/4 plaće ovršenika, ali ne više od 2/3 prosjećne neto plaće...Ako je radniku do sada bio zaštičen iznos od 2/3 , zašto se nastavlja ; ali ne vše od 2/3 prosječne netoplaće u RH?  Srdačno molim za objašnjenje i najljepša hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam jeste li shvatili da se navedeni stavak odnosi isključivo na one ovršenike koji ostvaruju plaću manju od prosječne u RH? Dakle, te 3/4 odnose se na njih, no zakon postavlja generalni limit izuzeća, kojeg određuje sa 2/3 prosječne neto-plaće (a koji se, prema mišljenju našeg zakonodavca, smatra iznosom koji bi trebao pokriti sve osnovne potrebe čovjeka, što u pravilu je točno, no samo ako nemate drugih obveza).

Dat ću primjer - uzmimo da je prosječna neto-plaća u RH 6.000,00 kn, dakle 2/3 od toga je 4.000,00 kn. Sad uzmimo da ovršenik ostvaruje plaću od 5.500,00 kn (dakle, manju od prosječne), prema citiranoj odredbi, izuzeti iznos plaće od ovrhe (3/4) iznosio bi 4.125,00kn, no zbog ovog ograničenja od 2/3 prosječne plaće, izuzelo bi se 4.000,00 kn (ovih 125,00 kn iznad 4 tisuće bi se ovršilo). Nadam se da je jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam najljepša nadetaljnom odgovoru i primjeru.,.kako sam novi u ovome, ljubazno molim za dodatno pojašnjenje. Ako sam dobro shvatio, ako je plaća radnika iznad prosječne neto plaće npr. 6 tisuća , onda mu se i dalje kao i do sada usteže ili obuszavlja s plaće 2/3, a ako je manja od prosječne neto plaće, onda se obustavlja za ovrhu 3/4, a ne više 2/3? Jel bi tako nekako išlo? Ako sam krivo shvatio, ovo su mi novi propisi pa  ljuabzno molim za strpljenje :majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro si shvatio,samo ima još jedan detalj....osobi nemože nikako ostati više od 2/3 prosječne plaće.........npr osoba ima 9 000 kn ,ako je 2/3 zaštićeno osoba bi primila 6 000 kn.....međutim nemože joj ostati toliko jer joj nesmije ostati više od 2/3 prosječne plaće.....možete imati i 50 000 kn dobiti ćete na zaštičeni račun isto kao i onaj tko ima  7 000kn.....sve ostalo ide za ovrhu

uređeno: od gorand
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiraj

hvala vam...dakle, računovodtsvo firme koja kao ovršenikov dućnik usteže s plaće radnicima za ovrhovoditelje, može ovaj način početi primjenivati i za ovrhe koje poslodavac već usteće untrag npr. 2 godine? Nije pravilo da se ovo odnosi samo na od kad su stupile ove izmjene pa ovrhe koje budu dolazile poslodavcu na onustavu plaća?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, maksimalan iznos koji radniku može ostati jest 2/3 prosječne neto-plaće u RH (neovisno o radnikovoj plaći, je li iznad ili ispod prosječne).

Glede primjene ove novine, kako sam istaknuo ranije, ona se primjenjuje i na postupke u tijeku (opet naglašavam da se novina odnosi na radnike sa plaćom manjom od prosječne).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija