Jump to content

udaljenje s rada


anton887

Preporučene objave

molim Vas za  mišljenje. Djelatnik koji ima prema Praavliniku s posebnim uvjetima rada treba obaviti specijalistički pregled odbija obaviti iz osobnih razloga, inati se šefu. Šef mu još uvijek ne želi dati otkaz, već bi sukladno zakonu o zaštiti na radu rješenjem zabranio radniku da obavlja poslove dok se ne odluči za pregled. Međutim, unatoč zabrani, radnik će i dalje dolaziti na posao pa me zanima pitanje ako znate da li mu se i dalje piše kao da je radio i prima normalno plaću unatoč udaljenju s tog radnog mjesta? Također, što navesti u rješenju osim da se udaljuje , jer mi to ne djeluje potpuno rješenje...ako može pomoć,,,puno hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu o zaštiti na radu stoji: poslodavac ne smije dopustiti radniku da obavlja poslove s posebnim uvjetima rada ako ga ne uputi na pregled u roku u kojem je to bio obvezan učiniti ili ako radnik odbije pristupiti pregledu na koji ga je uputio.

Ovo ne smije dopustiti, bih molio za tumačenje...Osim što mu se sukladno zakonskoj odredbi zabrani npr. da radi na tim poslovima s posbenim uvjetima rada, a radnik još uvijek odbija pregled, što bi taj radnik uopće trebao raditi na poslu, a s obzirom da će i dalje dolaziti svaki dan na posao očito mora primati i svoju plaću jer je i dalje u radnom odnosu...Da li bi trebalo napisati rješenje da zabrana traje dok ne obavi pregled, iako u zakonu stoji da čim istekne rok odmah mora na pregled...

 

moli se mišljenje, puno vam hvala lijepa

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, poslodavac treba odmah pisano upozoriti radnika na obvezu da se podvrgne liječničkom pregledu (po čl. 119. ZOR-a, postupak prije otkazivanja), ako on to i dalje u roku od, primjerice, osam dana, odbija, dati mu pravo na pisanu obranu i uručiti mu otkaz, i to redovni otkaz skrivljenim ponašanjem radnika. Za vrijeme otkaznog roka osloboditi ga obveze rada (jer ionako ne smije raditi) i pretrpjeti ta dva-tri mjeseca njegove plaće (koliko je radnik bio zaposlen kod poslodavca?) Ima pravo na neiskorišteni godišnji odmor, ali nema pravo na otpremninu jer mu je otkazano skrivljenim ponašanjem.

Ako on želi dolaziti, neka dolazi, ali neka sjedi u kutu bez sredstava za rad, jer ionako ne smije ništa raditi bez liječničkog pregleda. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam u pravu  ste. Bedast je zapravo, jer u glavi ima neko svooje pravo po kojem smatra da treba veću plaću pa neće da ide na pregled. Pisano upozorenje svakako treba dobiti prema Zakonu o radu, no ovdje se upliće i čl. 36. st. 4. Zakona o zaštiti na radu gdje se spominje da poslodavac mora zabraniti obavljanje takvih poslova. Dakle, ,trebalo bi napisati po toj logici i pisano upozorenje i rješenje o zabrani poslova jer nema pregled. 

 

Međutim, u slučaju npr. inspekcije, on i dalje ima taj ugovor neovisno što mu je izdano rješenje o zabrani poslova za koje ima ugovor. Da li je to bitno s obzirom da u Zakonu o zaštiti na radu ne spominje se rok u kojem je naknadno dužan napraviti pregled, već po isteku roka iz svjedožbe a što je isteklo. Nameće  mi se pitanje, da li uopće smije zadržati i dalje taj ugovor, neovisno što će poslodavac izdati rješenje o zabrani na tim poslovima, a on i dalje ima taj ugovor....? malo me to buni, pa ako može dodaatno pojašnjenje..od srca hvala na trudu svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem što pitate: morate li radniku i dalje plaćati plaću, iako on ne obavlja poslove za koje je sklopljen ugovor o radu? Nažalost, da, sve dok ima ugovor o radu koji nije otkazan. On ne može zadržati taj ugovor i taj se ugovor mora otkazati - poslodavac mora izdržati još plaće za vrijeme otkaznog roka i godišnjeg odmora, ali nije dužan trpjeti radnika koji ne može obavljati poslove radi kojih je zaposlen. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija