Jump to content

"Ugledni odvjetnik" - prijevara


Miasma

Preporučene objave

Pozdrav!

Prije 2 godine moj zaručnik angažirao je odvjetnika za obranu u 2 djela (od toga jedno nepočinjeno) za koje je tada bio optužen, te za izradu tužbe protiv RH (nikada izrađena). S obzirom da je to prvi put da su mu bile potrebne odvjetničke usluge, angažirao je odvjetnika na temelju njegovih dosadašnjih postignuća, očekivajući kvalitetnu uslugu. Za sve, odvjetnik je tražio 30.000,00 kuna u gotovini obećavajući da neće biti dodatnih troškova.

Kada su ročišta za prvo djelo počela, odvjetnik je tražio još 3.500,00 kuna "putnih troškova" za svaki dolazak, a na ročišta je dolazio nepripremljen i nije prilagao dokazne materijale koji su bili od ključne važnosti. Međutim, moj zaručnik je i dalje imao vjere u dotičnog odvjetnika i nije ga htio mijenjati. 

U međuvremenu, stigao je poziv za ročište za drugo (nepočinjeno) djelo. Ročište je trajalo 2 sata i rezultiralo kaznom od 2 godine zatvora. Tada je odvjetnik uvjeravao mog zaručnika da se ne brine jer će sve riješiti putem žalbi. Ročišta za prvo djelo su i dalje trajala, no i to je u konačnici rezultiralo zatvorskom kaznom, doduše manjom nego za djelo koje nije počinio (1 godina i 8 mjeseci zatvora).

U početku, odvjetnik je bio jako susretljiv, no kasnije je postao nedostupan te je moj zaručnik bio u kontaktu isključivo s njegovim vježbenicama, a s odvjetnikom je razgovarao samo na ročištima. Uredno je plaćao sve usluge (u gotovini) i za iste tražio račune ili bar priznanice, što je odvjetnik izbjegavao. Vježbenice bi preko telefona obećale da će odvjetnik donijeti iste na ročišta, no to nije činio. Dobio je priznanje samo za prvu uplatu od 10.000,00 kuna, kada je s ocem posjetio ured.

Pri izradi prvih tužbi Vrhovnom Sudu, za svaku je tražen određen iznos, iako je prvobitno dogovoreno da dodatnih troškova neće biti. Od mog zaručnika je preko maila tada bilo zatraženo da iznos uplati na osobni račun odvjetničke vježbenice, što je protivno Zakonu o odvjetništvu. Isto je i učinio, jer mu je rečeno da tužba neće biti poslana dok ne uplati iznos za nju. Za slijedeću tužbu - isto. Prilikom svakog telefonskog razgovora s vježbenicom, podsjećao ju je na obećane račune/priznanice koje još nije dobio. Jednom prilikom je htio dogovoriti sastanak s odvjetnikom, na što mu je vježbenica rekla da je odvjetnik na službenom putu. Bez obzira na to, zaručnik je svejedno prešao 200 kilometara i zatekao odvjetnika u uredu. Nakon 2 sata čekanja, odvjetnik ga odbija primiti.

Zaručnika su kontaktirali samo kada je trebalo izvršiti neku uplatu. Osim uplata koje je izvršio na račun dotične vježbenice, izvršio je i jednu uplatu na račun "vozača" odvjetnika. 

Nakon nekog vremena, na adresu nam stižu odgovori na žalbe. Obje žalbe Vrhovnom Sudu su odbijene. Odvjetnički ured automatski sastavlja tužbu Ustavnom Sudu i za istu potražuje 5.000,00 kuna - na račun odvjetničke vježbenice. Zaručnik je odbio platiti dok mu ne ispostave račune za sve što je već platio do tog trenutka - preko 70.000,00 kuna, većinom u gotovini. Ignoriraju njegov zahtjev i počinju maltretirati njega (a kasnije i njegove roditelje!!) preko telefona, pokušavajući naplatiti taj iznos. Uz to, stižu prijeteće poruke da, ukoliko ne izvrši tu uplatu, tužba neće biti poslana i punomoć će biti otkazana. 

Nakon toga, iz ureda javljaju da je tužba ipak poslana i da što prije podmiri taj trošak. U telefonskom razgovoru s vježbenicom, zaručnik joj po n-ti put napominje da želi račune, na što mu ona odgovara da mu mogu ispostaviti račun, ali onda mora platiti i PDV pa bolje da ne ispostavljaju nikakav račun. Odgovara joj da je svjestan tog nameta za koji je smatrao da je već uključen u usluge koje plaća i napominje joj da su određene uplate koje je izvršio - ilegalne, na što ona jako burno reagira, stavlja ga na čekanje te nakon nekoliko minuta čekanja prekida poziv. 

Nedugo nakon toga, zaručnika zove odvjetnica koju je angažirao njegov odvjetnik da ga pokuša nagovoriti da plati Ustavnu tužbu. Zaručnik joj objašnjava situaciju i razloge iz kojih ne želi uplatiti, na što mu ona odgovara: "Dobro, onda će vas ovršiti.". 

Zatim na adresu stiže račun od odvjetnika na iznos od 72 tisuće kuna, uz pojašnjenje da potražuje cjelokupan iznos u određenom roku pod prijetnjom ovrhom. Taj isti iznos je kroz posljednje dvije godine plaćen, većinom u gotovini, a dio na račun odvjetnikovih zaposlenika. Nedugo nakon isteka danog roka za podmirenje ovog, već plaćenog računa, stiže i rješenje o ovrsi. 

Da zaključim priču - riječ je o nekoć uglednom odvjetniku, bivšem sucu i medijski eksponiranoj osobi koja je na temelju toga imala apsolutno povjerenje mog zaručnika. Bio je poprilično neupućen u Zakone i rad odvjetnika, s obzirom da je ovo prvi put da je morao angažirati istog. Kontaktirali smo i HOK, no nisam sigurna da će biti od pomoći u ovoj situaciji. Protiv dotičnog odvjetnika navodno se već vodi disciplinski postupak u svezi s teškom povredom dužnosti. 

Ovo je prvi put da se zaručnik i ja susrećemo s hrvatskim pravosuđem, i moram priznati da je to za nas bilo jedno jako bolno i mukotrpno iskustvo. Konkretna situacija s odvjetnikom je samo "šlag na tortu". Nisam sigurna što činiti dalje i iz tog razloga tražim pomoć ovdje. Svaki savjet je i više nego dobrodošao! 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kojem biste smislu htjeli dalje postupati - želite li podnijeti kaznenu prijavu protiv navedenog odvjetnika? Disciplinsku rijavu HOK-u? Nažalost, dokaza o plaćanju nemate, osim iskaza svjedoka (ako je novac dan pred svjedocima), pa pokušajte tako osporavati rješenje o ovrsi, da dodatno zamutite vodu. 

Ne želim da dobijete dojam da podržavam ovakvo ponašanje i postupanje odvjetnika, daleko od toga, zato odvjetništvo i jest na tako lošem glasu, ali se bojim da ćete bez isprava i svjedoka teško dokazati da Vas je navedeni, nekoć ugledni odvjetnik, prevario. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se dokaza tiče, imamo potvrdu od pretprošle godine za prvu uplatu od 10.000,00 kuna u gotovini i uplate koje su izvršene na privatne račune djelatnika. Za uplate u gotovini ima nekoliko svjedoka. Naravno da bi htjela podnijeti prijavu protiv dotičnog odvjetnika jer smatram da je to ciljano učinio s obzirom da se već vodi postupak protiv njega zbog teške povrede dužnosti što, koliko ja znam, može rezultirati zabranom obavljanja te djelatnosti.

Ono što mene zanima je koliko se isplati podizati tužbu protiv ovog odvjetnika, jer za mene nije odvjetništvo na lošem glasu, već cjelokupan pravosudni sustav ove države. Zaručnik mi je osuđen na 2 godine zatvora za nešto s čime nema veze, nikada prije toga nije bio osuđen, a drugookrivljenom (koji je počinio djelo) dodjeljen je dobrotvorni rad, iako je u prošlosti više puta bio osuđen za slična djela. Uz to, nema apsolutno nikakvih dokaza ni indicija koje bi inkriminirale mog zaručnika te su sva svjedočenja išla u njegovu korist, uključujući svjedočenje visokopozicioniranog djelatnika MUP-a. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako razumijem o čemu pišete, vrlo je nezahvalno davati iole smislen savjet bez uvida u relevantnu dokumentaciju.

Koliko sam vas ja shvatio, sve skupa je naplaćeno oko 140-150.000,00 kn? Trebalo bi vidjeti ukupan troškovnik za sve radnje koje su učinjene za korist vašeg zaručnika, jer u kaznenom postupku za ozbiljnija kaznena djela, a prema izrečenoj kazni, rekao bih da se o tome radi i ovdje (prvostupanjska županijska nadležnost), Tarifa propisuje ozbiljne iznose od par tisuća kuna po jednoj jedinoj radnji, a sad uzmite u obzir da se ovdje radilo o dva postupka sa tko zna koliko točno radnji. Ne kažem decidirano da je iznos realan, ali moguće da čak i jeste.

I da se krivo ne shvatimo, ovakav način rada konkretnog odvjetnika je sramota za struku i ceh, ali isto tako ću reći da, nažalost, vrlo velik broj odvjetnika danas funkcionira po identičnom principu. Naravno da to nije opravdanje, ali ponekad je bolje angažirati nekog ne toliko medijski eksponiranog, ali kvalitetnog odvjetnika, jer svi ovi medijski eksponirani imaju veliku manu - prebukirani su i rade selekciju među svojom klijentelom, kome će posvetiti više pažnje i truda. Da ne pričam o neslužbenim saznanjima.

Moja sugestija vam je da dobro pogledate račun koji vam je ispostavljen i komparirate konačan ceh (i ovo što je ovršeno i ovo što je plaćeno na crnjaka) sa Tarifom (osobito Tbr. 4. i 5.), ukoliko vidite da se ti iznosi poklapaju (ili su tu negde), po meni, bolje je progutati knedlu i pustiti, koliko god to bude bilo teško. Ukoliko postoji veliki jaz među ta dva iznosa i imate objektivno jake dokaze (uplatnice, naloge banci, nepristrane svjedoke), onda ima smisla boriti se, ali samo ako se sami odlučite na taj korak, glede čega naglašavam da, će taj postupak trajati i koštati.

Osobno, stava sam da je nadzor nad radom odvjetništva loše reguliran i organiziran, upravo radi ovakvih primjera koji su sramota za struku. No, jedini relevantan koji može nešto mijenjati je zakonodavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man, hvala na odgovoru! U pravu ste, riječ je o ozbiljnijem djelu i ozbiljnijem iznosu, na što smo bili i spremni. Ono na što nismo bili spremni je prijevara od strane dotičnog odvjetnika za kojeg smo smatrali da je kompetentan u svome poslu, ali se ispostavilo apsolutno suprotno. Također, nismo bili spremni na zatvorsku kaznu za nepočinjeno djelo koja je veća od kazne za djelo koje je počinio. Što se tiče djela koje je počinio, odvjetnik je odugovlačio ročišta, nije iznosio konkretnu obranu niti prilagao dokaze koji bi znatno ublažili kaznu. 

Račun je već uspoređen s Tarifom, međutim samo određene stavke računa su bliske iznosima određenim u Tarifi, dok su neki čak duplo manji od onih iznosa koje je potraživao u gotovini. 

Nažalost, na teži način smo morali shvatiti da je razina suvereniteta ove države doista vrlo niska, jer da nije, do ovakvih situacija ne bi ni dolazilo. Budimo realni, pravosudni sustav ekstremno je korumpiran. Sve više imam osjećaj da smo isti iznos ponudili sucu - vjerojatno bi obje presude bile oslobađajuće. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 59 minuta, Miasma je napisao:

Također, nismo bili spremni na zatvorsku kaznu za nepočinjeno djelo koja je veća od kazne za djelo koje je počinio.

Pretpostavljam da je drugi optuženik sve priznao i u svojoj obrani teretio vašeg zaručnika?

prije 1 sat, Miasma je napisao:

Što se tiče djela koje je počinio, odvjetnik je odugovlačio ročišta, nije iznosio konkretnu obranu niti prilagao dokaze koji bi znatno ublažili kaznu.

I time si "nabio" satnicu.

prije 1 sat, Miasma je napisao:

 Račun je već uspoređen s Tarifom, međutim samo određene stavke računa su bliske iznosima određenim u Tarifi, dok su neki čak duplo manji od onih iznosa koje je potraživao u gotovini.

To nažalost tako funkcionira kod plaćanja "na crnjaka".

prije 1 sat, Miasma je napisao:

Budimo realni, pravosudni sustav ekstremno je korumpiran. Sve više imam osjećaj da smo isti iznos ponudili sucu - vjerojatno bi obje presude bile oslobađajuće.

Nisam pobornik generaliziranja, jer svaki čovjek je priča za sebe. Ne kažem ni da nema takvih slučajeva, jer na kraju krajeva, postoji i sudska praksa koja eklatantno govori o tome, no ovdje smatram da se puno više moglo napraviti kod strategije obrane, a nažalost, jednom kad kola krenu nizbrdo - bogme ih je jako teško zaustaviti. U konačnici, kao što i Drot piše, ni najbolji pravnik u povijesti nije garancija oslobađajuće presude. Reći ću ovako - odvjetnik može puno pomoći, ali i puno odmoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U ovom slučaju je odmogao. Točno pretpostavljate, a što se plaćanja "na crnjaka" tiče - tek kasnije smo ga postali svjesni, jer prvobitno ne bi nikada pristali na takva plaćanja. 

"Oslobađajuću presudu" spomenula sam ironično, aludirajući na cjelokupan sustav koji, kad bi rekli da je funkcionalan, itekako bi lagali. Uostalom, da je, ponovno naplaćivanje usluga od strane odvjetnika uopće ne bi bio problem.

Ali tu smo gdje jesmo, zato sam se i obratila ovdje za pomoć. Ako ne mogu tužiti odvjetnika za prijevaru, mogu li barem izbjeći ponovno potraživanje za iste, već plaćene usluge? Ili se moram pokriti ušima jer sustav to dozvoljava? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 sati , G-man je napisao:

 

I da se krivo ne shvatimo, ovakav način rada konkretnog odvjetnika je sramota za struku i ceh, ali isto tako ću reći da, nažalost, vrlo velik broj odvjetnika danas funkcionira po identičnom principu. Naravno da to nije opravdanje, ali ponekad je bolje angažirati nekog ne toliko medijski eksponiranog, ali kvalitetnog odvjetnika, jer svi ovi medijski eksponirani imaju veliku manu - prebukirani su i rade selekciju među svojom klijentelom, kome će posvetiti više pažnje i truda. Da ne pričam o neslužbenim saznanjima.

S ovim se slažem, često ljudi upadnu u zamku da angažiraju odvjetnika koji je medijski eksponiran i slovi kao ugledan jer je branio poznate osobe (čak iz Vašeg opisa naslućujem tko ovo može biti, jer je notoran po tome), i onda budu jako nezadovoljni.

Pratim ovu temu i ono što Vam mogu savjetovati jest sljedeće:

- ako želite napakostiti odvjetniku, možete ga prijaviti Poreznoj za uzimanje novca na crno, za neuplatu poreza, kazneno ga prijaviti za utaju poreza i neuredno vođenje poslovnih knjiga, možete s pričom o njemu ići u medije (ili ga barem prijetnjom za navedeno prisiliti da povuče ovrhu i da zaboravi priču); no,

- ako ništa od navedenog iznosa nije preko Tarife (a u određenim slučajevima odvjetnici imaju u Tarifi da mogu naplaćivati 50% više od Tarife, ako je predmet kompliciran), bojim se da ćete s kaznenom prijavom za prijevaru ili tužbom radi naknade štete teško uspjeti, no svi su odvjetnici osigurani od profesionalne odgovornosti kod osiguravajućih društava, pa možete podnijeti odštetni zahtjev protiv tog odvjetnika za naknadu štete kod osiguravajućeg društva...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija