Jump to content

Otkaz zbog odbijanja prekovremenog rada


Potter

Preporučene objave

Imam slučaj gdje mene zapravo zlostavlja radnik, što je neobično u Hrvatskoj, ali očito moguće. Naime radnik je odbio raditi produženo dva sata svaki dan (radi se 5 dana u tjednu pon-petak) iako mu to piše u Ugovoru o radu koji je potpisao, da poslodavac ima pravo na preraspodjelu radnog vremena, dakle kad je sezona radi se duže, kad nema posla ideš doma ranije. Treba raditi duže cca 2 tjedna. Dotični je to odbio, pokupio se doma prvi dan, drugi dan došao ujutro na posao bez namjere da radi već da isprovocira sukob koji će bez moga znanja snimiti mobitelom, u toj raspravi mora li raditi duže ili ne, stalno je ponavljao jednu te istu rečenicu dok nisam poludio i počeo vikati. Nakon toga se pobrao doma i na moje upozorenje da ako sada ode (budući je sezona i ima puno posla) da više ne može raditi za mene, odgovorio je da mu je jasno. Sada je poslao potvrdu o bolovanju, lažnu da se razumijemo jer mu nije ništa. Prijavio sam već na Hzzo da tražim kontrolu. Prije s tim radnikom nije bilo nikakvih problema. Radni uvjeti su dobri i ostali radnici su više nego zadovoljni (imam još troje). Dotični ima već od prije privatnih problema koji su očito sada kulminirali ali ja za to nisam kriv, niti na to mogu utjecati. Sada je prodao priču svojoj okolini kako je bio zlostavljan, za što ja imam svjedoke da nije istina i kolegica se zbog takvih objeda jako uzrujala.

Zanima me što da ja sada radim? Jasno je da ga moram otpustiti, jer min nije ostavio nikakav drugi izbor. Ali kako? Koje su mi opcije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da znam, dam mu otkaz, ali kakav? Po onom što sam našao dvije su mogućnosti: Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika ili Izvanredni otkaz ugovora. Za prvi mu treba davati neke opomene, čekati da on iznese obranu, ... sve to traje, meni treba novi čovjek, a ovoga više ne želim plaćati jer on neće raditi.

Ja mu želim dati drugi otkaz- Izvanredni, ali nisam siguran da odbijanje produženog rada spada u dovoljno veliki razlog, dobro imam i svjedoke gdje je bio bezobrazan prema meni, uostalom otišao je bez ikakvog razloga i dopuštenja kući u toku radnog vremena koje nije prekovremeno (u 8,30 ujutro). Mogu li to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanredni otkaz je moguć, ali pod uvjetom da će mu bolovanje biti utvrđeno lažnim. U protivnom će ispasti da je otkaz nevaljan, jer ima opravdanje za izostanak, pa će imati pravo i na naknadu štete prema vama.

Jasno je da je redovni otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem sigurna opcija, ali uz poštivanje procedure koja ide uz njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bolovanje se može pokazati opravdano samo ako je platio doktorici da debelo laže i riskira za njega, jer mu apsolutno nije bilo ništa. Uostalom odbio je raditi prekovremeno jer od 16,30 igra tenis, rekreativno, i jer mu sve što je važno završi prije 18 sati. I on ne želi svoj život podrediti poslu. Posao nije život. to citiram ono što mi je rečeno od strane radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost nemam svjedoka jer ne znam gdje igra i s kime. Imam dakle konkretno pitanje. Ako dakle HZZO ustanovi da je bolovanje opravdano, uvijek može reći da ga nešto boli ili slično, ali to ne može dugo trajati. Mogu li ja njemu svejedno dati izvanredan otkaz s tim da mu radni odnos završava kada se vrati s bolovanja. Jer je odbio raditi i jer je posao zbog toga ozbilljno trpio, jer me vrijeđao itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija