Jump to content

Destimulacija na plaći (ustega)


kruno_007

Preporučene objave

Evo teksta te odluke:

Umanjenje plaće zbog destimulacije

Sentenca:

Ustega na plaći mora biti utemeljena na zakonskoj osnovi ili na dispoziciji radnika, s time da umanjenje plaće zbog tzv. destimulacije, ne predstavlja zakonski osnov na temelju koje bi poslodavac bio ovlašten vršiti ustegu na plaći radnika.

Tekst:

„Ovaj sud ne prihvaća osnovanost tih žalbenih tvrdnji, jer je tužitelj uz tužbu priložio, kao dokaz, obračun plaće izvršen po tuženiku, za predmetni mjesec, iz kojeg je vidljivo da je plaća tužitelju u tom mjesecu umanjena upravo za iznos od 120,15 kn, zbog tzv. destimulacije. 

Zakon o radu, a niti ugovor o radu, ne predviđaju pravo poslodavca za umanjenje plaće radnika, a isto tako, tužitelj se u tužbi s osnovom poziva na zakonsku zabranu poslodavca vršiti prijeboj (ustegu) plaće radnika (iz čl. 87 (94) Zakona o radu; dalje: ZR). Naime, i prema ocjeni ovog suda, u obračun plaće poslodavac je dužan eventualno navesti kako je utvrđen iznos plaće (čl. 83a (91) ZR-a), pri čemu eventualne ustege moraju biti utemeljene na zakonskoj osnovi ili eventualno moraju biti rezultat dispozicije radnika s dijelom plaće (administrativne zabrane). 

U konkretnim procesnim okolnostima treba zaključiti da tuženik u obračunu plaće nije naveo potrebnu osnovu ustege, te se ona ne može niti tretirati, apriorno, pravilnom, jer poslodavac bez valjanog zakonskog osnova nije ovlašten vršiti bilo kakve ustege na plaći.“

Pravna podloga:

Čl. 87 Zakona o radu, NN 38/95, 54/95, 65/95, 102/98,17/01, 82/01, 114/03, 123/03, 142/03

 

A postoji li pravilnik o radu, je li ugovorom o radu predviđena takva mogućnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija