Jump to content

Ometanje posjeda


sused

Preporučene objave

Vlasnik sam  čestice 1/1 na kojoj je izgrađena izgrađena kuća gospodarski objekt. Uz navedene objekte nalazi se okućnica i voćnjak. Do prije 1,5 godine kroz moj voćnjak pješice je prolazila susjeda do svoje kuće i ponekad bi prošao traktor dovoziti  joj drva za ogrjev. Nakon smrti susjede koja je sama živjela u svojoj  kući na ulaz moje čestice navezao sam šoder kako ne bi nitko dalje mogao tu prolaziti vozilima. Nakon toga kći i zet moje susjede podižu tužbu za ometanje posjeda te navode da je njihova majka taj dio dvorišta koristila dugo godina i da je to njihov dio dvorišta, a da se na mene samo vodi u gruntovnici i katastru. Prolaz kroz voćnjak dopustio je moj otac to su oni znali, ali se sad ničega više ne sjećaju. Pošto sam im predočio svu dokumentaciju od toga kako je moj otac stekao nekretninu, a nakon njega ja, podižu vlasničku tužbu. Održano je prvo ročište za ometanje posjeda zatim očevid na terenu, odluka se još čeka. Ročište za vlasničku tužbu još nije zakazano od strane suda. Sporni dio od uvijek koristim na način kao i moji predci i nikad nije bilo problema između nas i susjede. U travnju ove godine navozio sam drva za ogrjev te ih istovario na sada sporni dio i tako su stajala do srpnja kada sam ih usitnio i složio u drugom smjeru tj, u smjeru međe , a paralelno sa šoderom za koji su podnijeli tužbu. U međuvremenu (3.7.2017) je bio očevid i ta su drva stajala na dvorištu što su vidjeli sudac i sve stranke u postupku i nitko od prisutnih nije imao prigovora. Ponovno su podnjeli tužbu za ometanje posjeda zbog tih drva te navode da su ih primijetili 10.7.2017.g. i da im je zaprečen  put u "njihovo" dvorište. Angažirao  sam odvjetnika koji mi sugerira da ne ulazim s njima u nikakve odnose pošto je već nekoliko puta dolazila policija na moj i njihov poziv da se utvrdi trenutno zatečeno stanje. Nisu za nikakav dogovor nego samo prijetnje i verbaliziranje pogrdnim riječima.  Kakav bi mogao biti ishod iz svega toga ?

20170824_192558.jpg

20170824_192634.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , sused je napisao:

kroz moj voćnjak pješice je prolazila susjeda do svoje kuće i ponekad bi prošao traktor dovoziti  joj drva za ogrjev. Nakon smrti susjede koja je sama živjela u svojoj  kući na ulaz moje čestice navezao sam šoder kako ne bi nitko dalje mogao tu prolaziti vozilima. Nakon toga kći i zet moje susjede podižu tužbu za ometanje posjeda

citirane činjenice treba sagledati u svjetlu odredaba čl.10 st.5 i čl.17 Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima.

Naime,iz opisanog činjeničnog stanja može se zaključiti da je dotična gospođa do svoje smrti bila u posjedu prava služnosti,glede čega su njeni nasljednici ovlašteni da štite i takav posjed od svakog samovlasnog smetanja,ovo iz razloga što je njenom smrču na nasljednike prešao posjed stvarne služnosti u obimu i kvaliteti kakvog je ista imala do svoje smrti.

prije 17 sati , sused je napisao:

Pošto sam im predočio svu dokumentaciju od toga kako je moj otac stekao nekretninu, a nakon njega ja, podižu vlasničku tužbu

vlasničke tužbe su nešto sasvim drugo,obzirom da se u istim rješava pitanje prava na posjed,u konkretnom slučaju dotični kroz parnicu zahtijevaju utvrđenje prava vlasništva na spornom dijelu k.č.,a da li če u tome uspjeti je stvar dokazivanja,no jedno je izvjesno da ako isti tvrde da su preko svoje pravne prednice na dijelu k.č.za kojeg utvrđuju pravo vlasništva u biti izvršavali služnost,onda vlasnički zahtjev treba odbiti presudom kao neutemeljen,ovo iz razloga što se izvršavanjem sadržaja stvarnog prava služnosti nemože stjecati i pravo vlasništva poslužne nekretnine,jer se u takvom slučaju radi o zlouporabi povjerenja.

neke zanimljive informacije vidite OVDJE

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija