Jump to content

godišnji


anton887

Preporučene objave

moli se za savjet ..radnik je sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme .10.7.-31.8. ove godine. dakle, više od mjesec i pol dana. Pretpostavljam da ima pravo na razmjerni dio godišnjeg za svaki mjesec rada. Ovdje bi bilo 1 mjesec  i 20 dana. Ima li pravo na razmjerni dio godišnjeg prije isteka ugovora jer mu se neće produžiti?  puno vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspored korištenja GO-a čista je dispozicija poslodavca, koji isti određuje imajući u vidu, primarno organizaciju radnog procesa i potrebe istog te sekundarno, želje radnika.

Odgovor na vaše pitanje je, dakle, negativan, no svakako imajte u vidu obvezu isplate naknade za neiskorišteni dio GO-a prilikom isplate plaće za posljednji mjesec rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam vas shvatio da pitate ima li poslodavac obvezu da mu odredi korištenje dana GO-a prije isteka ugovora o radu na određeno, te je tu odgovor negativan. Ali, naravno da je radnik ostvario pravo na razmjeran dio GO-a (to je jedno od elementarnih prava svakog radnika) u visini 1/12 punog GO-a za 2 mjeseca rada.

Ukoliko mu poslodavac ne omogući da do isteka ugovora iskoristi dane GO-a (a što, ponavljam, nije obveza poslodavca), onda ima obvezu isplate naknade za neiskorišteni GO.

Nadam se da je sad jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jest, hvala na odgovoru...da li može poslodavac u ovom slučaju prisiliti radnika da prije isteka ugovora iskoristi tih npr. 2 dana GO ili radnik može birati hoće li ih iskoristiti ili mu biti isplaćeni? Također ima li ovdje korištenje go veze s tim da ga je poslodavac morao ranije obavijestiti da iskoristi go prije isteka ugovora?

 

Još kad bi mi rekli kako se isplaćuje GO, po kojoj formuli, bila bih vam prezahvalna?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 39 minuta, anton887 je napisao:

...da li može poslodavac u ovom slučaju prisiliti radnika da prije isteka ugovora iskoristi tih npr. 2 dana GO ili radnik može birati hoće li ih iskoristiti ili mu biti isplaćeni?

Gledajte, ne možete nikoga prisiliti ni na što (legalno), a poznata je procedura koju zakon ističe po tom pitanju - poslodavac je dužan raspored korištenja GO-a dostaviti radniku najmanje 15 dana prije početka GO-a. Ako je to ispoštovano, onda radnik "mora" na GO, ako nije, ovisi o njemu bi li prihvatio takvu sugestiju poslodavca. Dogovor vam je baza svega, i to Zakon o radu jasno ističe, pa se pokušajte dogovoriti.

Prije 39 minuta, anton887 je napisao:

Također ima li ovdje korištenje go veze s tim da ga je poslodavac morao ranije obavijestiti da iskoristi go prije isteka ugovora?

Ima u smislu ako je poslodavac taj koji "forsira" da se GO iskoristi, a radnik ne želi. Ponavljam, dogovorite se.

Prije 39 minuta, anton887 je napisao:

Još kad bi mi rekli kako se isplaćuje GO, po kojoj formuli, bila bih vam prezahvalna?

Ukoliko nemate drugačije rješenje u KU, Pravilniku ili ugovoru o radu - doslovce kao da je radio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija