Jump to content

nagrada odvjetniku u postotku


bobizuzul

Preporučene objave

Pozdrav.

Kod sklapanja ugovora sa odvjetnikom o zastupanju vezanom za naknadu štete od osiguranja

ugovorili smo da će nagrada odvjetniku iznositi određeni postotak (npr. 10%).

Nakon isplate štete odvjetnik je sebi zaračunao 10% od uplaćene svote i na to obračunao porez koji je također naplatio iz isplaćene štete

tako da praktično iznos koji je naplatio nije 10% nego 10%+PDV.

U ugovoru je navedeno samo da odvjetniku pripada nagrada od 10% od isplaćenog novca osiguravatelja, nikakav PDV se nije spominjao.

Je li ovo ok, podrazumijeva li se da odvjetnik na iznos svoje nagrade zaračuna PDV (da postupi kako je i postupio), ili je normalno da uzme ugovoreni postotak od 10%,

kako i piše u ugovoru/punomoći koju sam sklopio sa njime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A je li u ugovoru kojeg ste sklopili specificirano da spomenutih 10% uključuje i PDV ili ne? Pretpostavljam da uključuje samo nagradu.

Naime, odvjetnik može i ne mora biti u sustavu PDV-a, ukoliko jeste, dužan ga je obračunati i naplatiti. Ako vam je čovjek izdao račun, onda mu svaka čast, jer realnost danas je, nažalost, da vam većina njih, pogotovo ovi koji se bave osiguranjima, ne bi ni izdali račun ili bi ga izdali na neku smiješnu cifru, a zaračunali vam najvjerojatnije i više od ovih 12,5% koliko ste sad ukupno platili. Ne branim čovjeka, samo ističem realnost. Očito ste se krivo shvatili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Odvjetničkoj Tarifi, odvjetnik ima pravo zaračunati i naplatiti PDV na odvjetnički trošak (kao što kaže G-man, ako je izdao račun, njega Zakon o PDV-u obvezuje da to učini, ne smije izdati račun bez PDV-a). Međutim, prilična je nespretnost s njegove strane ako Vas na to nije upozorio i ako to nije uglavio u ugovoru o odvjetničkom zastupanju ovisno o uspjehu u parnici koji ste sklopili.

Kao i kod bilo kojeg drugog posla ili usluge, ako niste zadovoljni ili smatrate da ste oštećeni, imate pravo prigovoriti izdanom računu - vratite račun uz dopis i zahtijevajte da Vam odvjetnik umanji svoju naknadu za PDV, odnosno da ugovorenih 10% sadrži i iznos PDV-a, pa ćete vidjeti kako će Vam odvjetnik odgovoriti, možda zaista prihvati (inače, 10% je prilično niski postotak, moglo je ići do 30%, tako da ste s te strane opet dobro prošli).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Postovani,

Moj odvjetnik je rekao,da radi za nagradu od 15%. U parnicnom postupku smo se dogovorili sa suprotnom stranom za sudsku nagodbu, prema kojoj ce tuzena stranka meni isplatiti iznos koji ukljucuje glavnicu, zatezne kamate, troskove sudenja(vjestacenja,takse) i troskove odvjetnika. Iako sam zamolio odvjetnika, da moramo staviti zastupanje po nagradi od 15% u pismeni oblik, odvjetnik mi je nakon isplate sudske nagodbe na njegov racun, poslao dva racuna- jedan prema kojem mu moram platiti 15% od glavnice plus zateznih kamata, i racun za troskove odvjetnika ( u istom iznosu iz nagodbe). Misljenja sam, da se radi o duplom nagradivanju za rad odvjetnika sto je protuzakonito. I jos uvijek nismo stavili u pismeni oblik nagradivanje prema postotku. Sta predlazete, da napravim? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija