Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

bobizuzul

nagrada odvjetniku u postotku

Preporučene objave

Pozdrav.

Kod sklapanja ugovora sa odvjetnikom o zastupanju vezanom za naknadu štete od osiguranja

ugovorili smo da će nagrada odvjetniku iznositi određeni postotak (npr. 10%).

Nakon isplate štete odvjetnik je sebi zaračunao 10% od uplaćene svote i na to obračunao porez koji je također naplatio iz isplaćene štete

tako da praktično iznos koji je naplatio nije 10% nego 10%+PDV.

U ugovoru je navedeno samo da odvjetniku pripada nagrada od 10% od isplaćenog novca osiguravatelja, nikakav PDV se nije spominjao.

Je li ovo ok, podrazumijeva li se da odvjetnik na iznos svoje nagrade zaračuna PDV (da postupi kako je i postupio), ili je normalno da uzme ugovoreni postotak od 10%,

kako i piše u ugovoru/punomoći koju sam sklopio sa njime.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A je li u ugovoru kojeg ste sklopili specificirano da spomenutih 10% uključuje i PDV ili ne? Pretpostavljam da uključuje samo nagradu.

Naime, odvjetnik može i ne mora biti u sustavu PDV-a, ukoliko jeste, dužan ga je obračunati i naplatiti. Ako vam je čovjek izdao račun, onda mu svaka čast, jer realnost danas je, nažalost, da vam većina njih, pogotovo ovi koji se bave osiguranjima, ne bi ni izdali račun ili bi ga izdali na neku smiješnu cifru, a zaračunali vam najvjerojatnije i više od ovih 12,5% koliko ste sad ukupno platili. Ne branim čovjeka, samo ističem realnost. Očito ste se krivo shvatili.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po Odvjetničkoj Tarifi, odvjetnik ima pravo zaračunati i naplatiti PDV na odvjetnički trošak (kao što kaže G-man, ako je izdao račun, njega Zakon o PDV-u obvezuje da to učini, ne smije izdati račun bez PDV-a). Međutim, prilična je nespretnost s njegove strane ako Vas na to nije upozorio i ako to nije uglavio u ugovoru o odvjetničkom zastupanju ovisno o uspjehu u parnici koji ste sklopili.

Kao i kod bilo kojeg drugog posla ili usluge, ako niste zadovoljni ili smatrate da ste oštećeni, imate pravo prigovoriti izdanom računu - vratite račun uz dopis i zahtijevajte da Vam odvjetnik umanji svoju naknadu za PDV, odnosno da ugovorenih 10% sadrži i iznos PDV-a, pa ćete vidjeti kako će Vam odvjetnik odgovoriti, možda zaista prihvati (inače, 10% je prilično niski postotak, moglo je ići do 30%, tako da ste s te strane opet dobro prošli).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×