Jump to content

Ovrha na jedinoj nekretnini po blokadi na FINI


Bart7

Preporučene objave

Poštovani,

Molim Vas za savjet (i unaprijed se ispričavam ukoliko je negdje na nekoj od već otvorenih tema odgovoreno na ovo pitanje) ...

Naime, od 12.01.2015. blokirani su mi računi putem FINE temeljem zadužnice jedne naše banke, po osnovi nenamjenskog gotovinskog kredita kojeg sam podigao, a kojega dospjele rate uslijed otkaza na radnom mjestu nisam mogao otplaćivati na vrijeme. Trenutno, već više od 4 godine protiv bivšeg poslodavca vodim radni spor za utvrđenje nezakonitosti tog otkaza, naknadu plaća do datuma sudske odluke o nezakonitosti i naknadu štete po istome. U međuvremenu ista banka me utužila i po korištenom tzv. minusu po računu i očekujem ovih dana primitak drugostupanjske sudske presude u korist banke, a ugovor o kreditu mi je otkazan i cjelokupni iznos duga dospio u cijelosti, jednokratno na naplatu. U dogovoru sa službom faktoringa banke ja sam uplaćivao određene iznose na mjesečnoj razini jer sam se snalazio na kojekakve načine, a pravi posao koji bi mi omogućio eventualni reprogram svih dugovanja novim kreditom nisam uspio naći. Osoba iz faktoringa banke mi je sugerirala da u slučaju otkaza ugovora po kreditu kad su u pitanju veći iznosi, banka omogućava u dogovoru s klijentom plaćanje duga nekakvim ratama kroz tri do četiri godine. Ukupno dugovanje visine je oko 100.000 kn.

E sada, po pokojnim roditeljima 2013. godine sam naslijedio 1/2 obiteljske kuće s okućnicom. Suvlasnik sam s bratom te i on sa svojom obitelji i ja stanujemo u istoj nekretnini. Ista nekretnina nije etažirana i ima samo po jedno brojilo za sve režije (struju i vodu).

Kako je meni jako teško u zadnje vrijeme podmirivati dogovorenu visinu iznosa mjesečnih uplata sa službom faktoringa banke, a stiže mi i vjerojatna ovrha po utuženom dugu po minusu na tekućem računu, dobio sam od službe faktoringa banke ''Posljednju opomenu prije pokretanja pravnog postupka naplate potraživanja'' (i to samo vezano uz dug po kreditu po kojem su mi blokirani računi, a ne i ovog utuženog dijela po dugu po minusu na tekućem računu). Moj zadnji dogovor s osobom iz faktoringa banke je bio da ću ja uplatiti određeni iznos, a da će onda ista osoba ići prema direktorici sa zahtjevom da se eventualna ovrha odgodi za 6 mjeseci ili godinu dana. Kako je razvidno da niti nakon 6 mjeseci ili godinu dana cjelokupno dugovanje neću moći podmiriti vjerojato me očekuje ovrha.

Znam da sam zakomplicirao, ali vjerujem da ima još blokiranih osoba s istim ili sličnim problemom.

Moje pravo pitanje je u biti da li mi se može ovršiti tih 1/2 nekretnine koje sam suvlasnik, koja je jedina nekretnina kojoj sam vlasnik i koja mi služi za stanovanje, a obzirom na nove odredbe Ovršnog zakona koje su pomalo nejasne nama običnim malim ljudima, što u ovakvim slučajevima. Naime, u novom OZ-u stoji u prijelaznim i završnim odredbama da će se postupci koji su u tijeku rješavati prema starom OZ-u, a pitanje je kako se tretira (ili će se tretirati) blokada u FINI po zadužnici i eventualna buduća ovrha po nekretnini. Zadužnica ima u biti snagu pravomoćnog rješenja o ovrsi za zapljenu novčanih sredstava po svim bankovnim računima, Izjava o suglasnosti zaplijene plaće (koja je bila dio sredstava osiguranja po kreditu) odnosi se samo na zaplijenu plaće iako se u njoj spominje i da ima svojstvo ovršne isprave (temeljem koje se može odrediti ovrha - sudskim ili javnobilježničkim putem), dok se ovrha na nekretnini provodi temeljem sudskih odluka. U OZ-u također stoji (čl.4 stavak 7.) da će se o tome može li neka stvar ili neko pravo biti predmet ovrhe, odnosno jeli ovrha na nekoj stvari ili pravu ograničena, ocjenjivati obzirom na okolnosti koje su postojale u vrijeme podnošenja ovršnoga prijedloga, ako OZ-om nije drugačije izrijekom određeno.

Pitanje je dakle, da li je u ovom slučaju dozvoljena ovrha na nekretnini i kako se tretira eventualna buduća ovrha na nekretnini u odnosu na blokadu računa temeljem Zadužnice banke, u odnosu na prijelazne odredbe novog OZ-a, kao novi postupak ili kao promjena sredstva ovrhe (i da li je to po zakonu dozvoljeno obzirom na svojstvo javnih isprava Zadužnice i Izjave o zaplijeni plaće, a ne postoji Izjava o hipoteci na nekretnini?). 

Ukoliko također netko ima nekakav savjet što bi mi bilo najpametnije za raditi i koje su mi opcije na raspolaganju obzirom na sve što sam u ovom dugom postu iznio, biti ću mu zahvalan na savjetima. Napominjem da moj cilj nije izbjegavanje vraćanja vlastitih dugovanja nego zaštita te jedine nekretnine.

 Srdačan pozdrav.     

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija