Jump to content

Kućni red i mir - remećenje , buka, lavež


sisko111

Preporučene objave

Pozdrav svima ,

pokrećem novu temu iako uvijek aktualnu a to je remećenje Javnog reda i mira u ovom slučaju kućnog reda  u nadi da će mi netko pomoći savjetom kako  problem riješiti.

Živim u stambenoj zgradi , petokatnica sa 20 stanova  izgrađena 1974 godine . zidovi su  izuzetno tanki i sve se čuje ..

 Zgrada ima  20 tj. 19 stanova + 1 stan koji je prenamjenjen u zubotehnički laboratorij u prizemlju i to je tihi obrt )

Zgrada kao i svaka  zgrada u RH ima ploču obješenu u prizemlju na kojoj je Kućni red  i koja je postavljena od strane Upravitelja i sa njom su upoznati svi suvlasnici tj. stanari. 

Problem je  moj prvi susjed  ( stanuje vrata do mene ) koji konstantno krši kućni red i mir svojim svakodnevnim aktivnostima na štetu mene a po razgovoru sa drugim susjedima i njima nije ugodno slušati buku koju dotični izvodi  .

Živimo na petom katu ( 4 stana po etaži )  ja sa teško bolesnom majkom  a on sa suprugom i kćerkom .

Dotični gospodin je umirovljeni branitelj sa dijagnozom PTSP , ( 1975 godište ) nezaposlen  , jak ,snažan momak  koji sve svoje slobodne trenutke provodi vozeći se na biciklu ,

žena zaposlena ,maloljetna kćer  školarka  . 

Moja majka ima 73 godine i  psihički bolesnik sa početnim stadijem parkinsa ( tresu joj se ruke) i potreban joj je mir .

  Skrbim o majci , isto sam bivši branitelj i sudionik Oluje .Radim u brodogradnji i po 10 sati dnevno .. Nisam tražio nikakve povlastice ni slično.

Problem je , a ima ih više , u tome da u stanu drže malog kućnog ljubimca- psa maltezera  koji rijetko ili nikako ne ide u šetnju već je cijelo vrijeme u stanu i kad njih nema taj pas cvili ,laje ,grebe po vratima i sl.  taj pas nerijetko bude bez nadzora i po  nekoliko sati a događalo se i po nekoliko dana ..

Pas je bio poklon za rođendan malenoj kao neka vrsta igračke . Ne moram spominjati da su ti psi jako glasni kad laju ..

Drugi problem je za kišnih dana kada susjed u nemogučnosti vožnje po asfaltu vozi u stanu Trenažer , neka vrsta sobnog bicikla  koji proizvodi buku i vibracije da u tih sat vremena ne čujete ni vlastite misli a zgrada se trese .. to se u zimskom periodu ponavljalo svaki drugi dan a nerijetko i svakodnevno. (prvotno sam mislio da je to neispravna perilica rublja )

Na moj upit zašto pravi toliku buku sa tim  rekao je da ga nije briga za buku jer je kao taj uređaj za kućnu upotrebu.( Pa i tv i radio i su uređaji za po kući pa nitko normalan ne odvrne glas do daske..)

To se čulo i sa parkirališta kao i lavež ... prebučno u svakom slučaju..

Treće - nerijetko ti susjedi budu glasni i za vrijeme odmora  a koji u našoj zgradi propisan da je mir u zgradi od 22-08 h i od 15-17 h..

U dva navrata sam pokušao razgovorom riješiti situaciju ali se sve pretvorilo u viku ,galamu i svađu te prijetnje od strane tog istog susjeda.

Citirati ću neke  njegove izgovorene prijetnje ( nakon mojih molbi da se stišaju)  :

- " boli me k...c za vas "  

-" ja imam veća prava od svih vas .."

 -" vidjeti ćete šta znači imati ptsp "

 - " sve ću vas pobiti " 

naravno da je to izgovarao meni u lice bez svjedoka , pjeneći se i mašući rukama  ..

bilo je tu još i drugih stvari kao npr. da je  samovoljno i bez upozorenja zatvarao glavni vodovodni ventil od zgrade da bi sebi promijenio gumicu na špini i sl..

Svi u zgradi imamo vodomjere sa ventilima u stanu i po potrebi si možemo zatvoriti vodu zbog radova bez da ostavimo druge stanare bez vode a on ne .. stotinjak kuna u vodomjer je za njih očito velika investicija..

itd itd problem  sa tim susjedom traje više godina i sve sam mislio da će se smiriti a u razgovoru sa njegovom suprugom sam shvatio da ga se i ona boji i trpi ga a moja majka mi je rekla da ju je  i tukao ali to ne mogu potvrditi.

Sve je kulminiralo u posljednjih 7-8 dana kada su u posjeti bili neki njihovi rođaci iz susjedne nam republike i kada je buka iz njihovog stana bila do 1 sat

ujutro a prije neki dan i cijelu noć.

Naravno sa tim susjedom nisam više u dobrim odnosima i ne pozdravljamo se  iako ga ne mrzim i cijenim njegov ratni put  i sam sam bio hrv. branitelj ali ponekad mislim dali smo mi još u ratu a prošle su 22 godine od završetka.  Čovjek ima ptsp . to je bolest . On ima problem a ne ja . 

Dali je imati PTSP znači da možete raditi što vas je volja ? 

Dali stvarno takva osoba ima veća prava od drugih ljudi ? I koja su to prava  ? Gdje mogu to pročitati ?

Koja su onda moja prava  ? 

Kvaliteta života je drastično smanjena kako moja tako i moje majke.. Da ne spominjem umor ,stres ,iscrpljenost od svega.. 

Moje pitanje  SVIMA koji na ovom forumu mogu pomoći nekim savjetom  kome da se obratimo i na koji način. 

Za kraj mi je gospodin alfa mužjak napomenuo da ako mi nešto smeta da se obratim njemu a ne njegovoj ženi i kćerci.. Aludirajući pritom da ako se još jednom požalim da će me razbiti.

I tako ta buka to psihičko nasilje traje traje i ne vidi se kraj..

Nemojte mi reći da se odselim -to nije riješenje .. takve savjete sam čitao po drugim forumima. Ne želim živjeti u uvjerenju da ovdje vlada bezakonje..

Hvala puno unaprijed i pozdrav iz Pule

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo sa prijetnjom da će vas pobiti treba prijavitii putem kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, jedino pripazite na rok prijave, jer istu morate podnijeti u roku 3 mjeseca od same prijetnje. Koliko će vam to riješiti ove druge stvari - ne znam.

Glede buke i ostalog - jeste li se obratili predstavniku stanara i zatražili da on porazgovara s njim? Smeta li to i drugim stanarima?

Najdrastičnija opcija, ali ujedno i najrjeđe korištena u praksi (jer treba imati opravdane razloge) nalazi se u čl. 97-99. Zakona o vlasništvu i dr. stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost više nemamo predstavnika stanara , lani je gospođa koja je vršila tu dužnost preminula. 

Drugi stanari nisu htjeli preuzeti tu ulogu jer ih nije briga..  Tako da naša zgrada trenutno nema predstavnika upravitelja .

Upravitelj uzima pričuvu i šalje nam redovite godišnje izvještaje putem pošte i to je sve.

G-man hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, sisko111 je napisao:

Pitanje : Kako dokazati prijetnju smrću bez svjedoka ?

Kod prijetnje, u pravilu i nema drugog dokaza doli iskaza žrtve (osobe kojoj je prijetnja upućena). Vrlo često to je dovoljno, ali jasno da se može i zlorabiti, samo da se nekome napakosti.

prije 1 sat, sisko111 je napisao:

Smijem li snimati razgovor mobitelom uz prethodno upozorenje da bih razgovarao ali da se razgovor snima  ?

Smijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz pravne savjete koje ste dobili od G man-a, rado bih Vam sugerirao nešto što sam i sam napravio kad sam imao isti problem. Pozabavio sam se zvučnom izolacijom u svom stanu (znam da izuskuje troškove al vjerujte mi, svaka kuna mog mira od tada se isplatila višestruko). Jedan vremenski period sam se posvetio tome i rado ću Vam prenjeti što sam sve napravio (možete se javiti u inbox ako Vas zanima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan Stradivari i svi koji pratite ovu temu  u nadi da ću naći riješenje  glede kontinuiranog remećenja kućnog reda i mira od strane moga susjeda..

Hvala na savjetu i odgovoru..

Mišljena sam da  svatko od nas može raditi štogod ga je volja u svom stanu ali tako da ne utječe na druge stanare i da je u skladu sa svim važećim propisima i zakonima ...

Pravila su jasna i određena kako o kućnom redu i miru kao i o držanju životinja i sve piše na oglasnoj ploči .

Dotični gospodin bi trebao zvučno izolirati vlastiti stan ako se bavi aktivnostima koje mogu remetiti mir drugim stanarima a ne ja niti ostali stanari.

Nije u pitanju samo buka već i vibracije koje se osjete i u nižim katovima prilikom uporabe trenažera . 

Kako isti uporno odbija i pomisliti sa prestankom tih aktivnosti  , i dalje ne poduzima ništa u vezi lajanja, buke i vibracija koje stvara kada pedalira na tom sobnom biciklu tzv . trenažeru stvari ću riješavati pravnim putem kad već nije moglo razgovorom..

Već sam kontaktirao Veterinarsku inspekciju zatim idem u komunalno redarstvo pa ponovno upravitelju  a vjerovatno ću morati i na policiju ... korak po korak..

8.30 h je ujutro pas laje i cvili  ..Susjeda nema kod kuće ... i tako iz dana u dan ..

Hvala još jednom svima 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Imam pitanje vezano uz kućni red, iako iz malo druge perspektive. 

Odmah da naglasim da sam svjestan da sam prekršio članak 12. kućnog reda i žao mi je zbog toga, te svakako ću gledati da se isto ne ponovi, moja situacija je sljedeća. 

Tijekom noći sam se zanio te izazivao buku do kasnih noćnih sati (opet, ne pravdam, ali situacija je bila kakva je), te je jedan od sustanara odlučio intervenirati i ukazati mi na to. Njegova intervencija se sastojala od divljačke lupe po vratima i deranja da je cijela zgrada odjekivala, iako mislim (što ipak ne mogu sa 100% sigurnošću tvrditi) da je buka koju sam ja generirao bila niža od njegove. 

Svjestan svoje greške sam se odmah ispričao (kroz vrata doduše, jer nisam bio odjeven u tom trenutku) te sam se svakako namjeravao ispričati i naknadno tijekom idućeg dana. On je nastavio vikati i nakon nekoliko minuta otišao. 

Ujutro sam odmah situaciju prijavio predstavniku stanara, koji mi je rekao da je sustanar mu već prijavio slučaj. 

I dalje, sve ok, moja greška. 

Ali, kad sam izlazio iz stana sam uočio da je sustanar svojim lupanjem oštetio ulazna vrata stana. Na jednom mjestu su ulubljena i pukla, oštećenje je iznimno vidno. 

Moje pitanje je, s obzirom da sam podstanar ovdje, koja su moja prava? Ja ne bježim od činjenice da sam napravio prekršaj kršenjem kućnog reda, ali da li to opravdava uništenje tuđe imovine? Svakako se namjeravam odseliti, i iznajmiti manju kuću, ali mi ostaje popravak ulaznih vrata koja ja nisam oštetio. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Još samo jedno pitanje, u kojem roku bi ta prijava trebala ići? Nisam odmah ih zvao jer ja ionako odlazim iz stana, ali ne bi želio da sustanar pravi probleme najmodavcu i njegovim budućim podstanarima. Ali, iako je stanodavac iznimno korektan čovjek, ne mislim da bih ja trebao plaćati štetu koju je netko drugi izazvao, tim više ako se zna tko je u pitanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

U vezi teme, naisla sam na problem s cimericom. Naime, zivimo u kuci namjenjeno studenticama. Dvije smo u kuci i svaka ima svoju sobu, ali zajednicke prostorije djelimo (wc, kuhinja, boravak). Zanima me, koje pravilo, tj, kucni red vrijedi za zajednicke prostorije. Npr. U kojem vremenskom periodu drustvo smije biti u zajednickim prostorijama? Postoji li kucni red koji bih mogla isprintati i priloziti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 39 minuta, Hudi57 je napisao:

Pozdrav,

U vezi teme, naisla sam na problem s cimericom. Naime, zivimo u kuci namjenjeno studenticama. Dvije smo u kuci i svaka ima svoju sobu, ali zajednicke prostorije djelimo (wc, kuhinja, boravak). Zanima me, koje pravilo, tj, kucni red vrijedi za zajednicke prostorije. Npr. U kojem vremenskom periodu drustvo smije biti u zajednickim prostorijama? Postoji li kucni red koji bih mogla isprintati i priloziti? 

 

Ja savjetujem živu komunikaciju, a ne mrtvu, s papirićima. Još studentice, cimerice. Ako trebaš učit, zamoli ih za tišinu. Ako subotom partijaju 20-23h, ti se u tom periodu odmaraj od učenja haha. 

U ovakvim stvarima je najbolje pronaći ljudski kompromis, nemoj neka pravila i slične " ratove ". Reći će da im je cimerica babaroga :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obveza donošenja i objavljivanja kućnog reda postoji za zgrade, ustanove i slično, privatne kuće ne podliježu toj obvezi. Međutim, dogovorite pravila, posebno ako je česta izmjena studenata u kući (poznajem osobe koje žive u stanu u kojemu se stanari redovito izmjenjuju), pa i napišite i istaknite pravila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

stanujem u zgradi koja ima oko 20ak stanova i dva ulaza. Ispred ulaza u dio zgrade u kom je i moj stan, susjed popločani dio ispred ulaza koristi kao osobnu terasu(stolice i stol) te pri tome galami, priča na mobitel, postavlja sunocobran itd. Problem je jer se taj dio zajedničkog ulaza nalazi neposredno ispod mog prozora te pogled s te "terase" upada ravno u moj dnevni boravak. Moliti ću na koji način da se zaštitim od toga? na kulturnu zamolbu susjed odbija preseliti "terasu" na dva metra dalje travnati zajednički dio dvorišta zgrade. neki zakon, pravilnik..ista? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija