Jump to content
sisko111

Kućni red i mir - remećenje , buka, lavež

Preporučene objave

Pozdrav svima ,

pokrećem novu temu iako uvijek aktualnu a to je remećenje Javnog reda i mira u ovom slučaju kućnog reda  u nadi da će mi netko pomoći savjetom kako  problem riješiti.

Živim u stambenoj zgradi , petokatnica sa 20 stanova  izgrađena 1974 godine . zidovi su  izuzetno tanki i sve se čuje ..

 Zgrada ima  20 tj. 19 stanova + 1 stan koji je prenamjenjen u zubotehnički laboratorij u prizemlju i to je tihi obrt )

Zgrada kao i svaka  zgrada u RH ima ploču obješenu u prizemlju na kojoj je Kućni red  i koja je postavljena od strane Upravitelja i sa njom su upoznati svi suvlasnici tj. stanari. 

Problem je  moj prvi susjed  ( stanuje vrata do mene ) koji konstantno krši kućni red i mir svojim svakodnevnim aktivnostima na štetu mene a po razgovoru sa drugim susjedima i njima nije ugodno slušati buku koju dotični izvodi  .

Živimo na petom katu ( 4 stana po etaži )  ja sa teško bolesnom majkom  a on sa suprugom i kćerkom .

Dotični gospodin je umirovljeni branitelj sa dijagnozom PTSP , ( 1975 godište ) nezaposlen  , jak ,snažan momak  koji sve svoje slobodne trenutke provodi vozeći se na biciklu ,

žena zaposlena ,maloljetna kćer  školarka  . 

Moja majka ima 73 godine i  psihički bolesnik sa početnim stadijem parkinsa ( tresu joj se ruke) i potreban joj je mir .

  Skrbim o majci , isto sam bivši branitelj i sudionik Oluje .Radim u brodogradnji i po 10 sati dnevno .. Nisam tražio nikakve povlastice ni slično.

Problem je , a ima ih više , u tome da u stanu drže malog kućnog ljubimca- psa maltezera  koji rijetko ili nikako ne ide u šetnju već je cijelo vrijeme u stanu i kad njih nema taj pas cvili ,laje ,grebe po vratima i sl.  taj pas nerijetko bude bez nadzora i po  nekoliko sati a događalo se i po nekoliko dana ..

Pas je bio poklon za rođendan malenoj kao neka vrsta igračke . Ne moram spominjati da su ti psi jako glasni kad laju ..

Drugi problem je za kišnih dana kada susjed u nemogučnosti vožnje po asfaltu vozi u stanu Trenažer , neka vrsta sobnog bicikla  koji proizvodi buku i vibracije da u tih sat vremena ne čujete ni vlastite misli a zgrada se trese .. to se u zimskom periodu ponavljalo svaki drugi dan a nerijetko i svakodnevno. (prvotno sam mislio da je to neispravna perilica rublja )

Na moj upit zašto pravi toliku buku sa tim  rekao je da ga nije briga za buku jer je kao taj uređaj za kućnu upotrebu.( Pa i tv i radio i su uređaji za po kući pa nitko normalan ne odvrne glas do daske..)

To se čulo i sa parkirališta kao i lavež ... prebučno u svakom slučaju..

Treće - nerijetko ti susjedi budu glasni i za vrijeme odmora  a koji u našoj zgradi propisan da je mir u zgradi od 22-08 h i od 15-17 h..

U dva navrata sam pokušao razgovorom riješiti situaciju ali se sve pretvorilo u viku ,galamu i svađu te prijetnje od strane tog istog susjeda.

Citirati ću neke  njegove izgovorene prijetnje ( nakon mojih molbi da se stišaju)  :

- " boli me k...c za vas "  

-" ja imam veća prava od svih vas .."

 -" vidjeti ćete šta znači imati ptsp "

 - " sve ću vas pobiti " 

naravno da je to izgovarao meni u lice bez svjedoka , pjeneći se i mašući rukama  ..

bilo je tu još i drugih stvari kao npr. da je  samovoljno i bez upozorenja zatvarao glavni vodovodni ventil od zgrade da bi sebi promijenio gumicu na špini i sl..

Svi u zgradi imamo vodomjere sa ventilima u stanu i po potrebi si možemo zatvoriti vodu zbog radova bez da ostavimo druge stanare bez vode a on ne .. stotinjak kuna u vodomjer je za njih očito velika investicija..

itd itd problem  sa tim susjedom traje više godina i sve sam mislio da će se smiriti a u razgovoru sa njegovom suprugom sam shvatio da ga se i ona boji i trpi ga a moja majka mi je rekla da ju je  i tukao ali to ne mogu potvrditi.

Sve je kulminiralo u posljednjih 7-8 dana kada su u posjeti bili neki njihovi rođaci iz susjedne nam republike i kada je buka iz njihovog stana bila do 1 sat

ujutro a prije neki dan i cijelu noć.

Naravno sa tim susjedom nisam više u dobrim odnosima i ne pozdravljamo se  iako ga ne mrzim i cijenim njegov ratni put  i sam sam bio hrv. branitelj ali ponekad mislim dali smo mi još u ratu a prošle su 22 godine od završetka.  Čovjek ima ptsp . to je bolest . On ima problem a ne ja . 

Dali je imati PTSP znači da možete raditi što vas je volja ? 

Dali stvarno takva osoba ima veća prava od drugih ljudi ? I koja su to prava  ? Gdje mogu to pročitati ?

Koja su onda moja prava  ? 

Kvaliteta života je drastično smanjena kako moja tako i moje majke.. Da ne spominjem umor ,stres ,iscrpljenost od svega.. 

Moje pitanje  SVIMA koji na ovom forumu mogu pomoći nekim savjetom  kome da se obratimo i na koji način. 

Za kraj mi je gospodin alfa mužjak napomenuo da ako mi nešto smeta da se obratim njemu a ne njegovoj ženi i kćerci.. Aludirajući pritom da ako se još jednom požalim da će me razbiti.

I tako ta buka to psihičko nasilje traje traje i ne vidi se kraj..

Nemojte mi reći da se odselim -to nije riješenje .. takve savjete sam čitao po drugim forumima. Ne želim živjeti u uvjerenju da ovdje vlada bezakonje..

Hvala puno unaprijed i pozdrav iz Pule

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo sa prijetnjom da će vas pobiti treba prijavitii putem kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, jedino pripazite na rok prijave, jer istu morate podnijeti u roku 3 mjeseca od same prijetnje. Koliko će vam to riješiti ove druge stvari - ne znam.

Glede buke i ostalog - jeste li se obratili predstavniku stanara i zatražili da on porazgovara s njim? Smeta li to i drugim stanarima?

Najdrastičnija opcija, ali ujedno i najrjeđe korištena u praksi (jer treba imati opravdane razloge) nalazi se u čl. 97-99. Zakona o vlasništvu i dr. stvarnim pravima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nažalost više nemamo predstavnika stanara , lani je gospođa koja je vršila tu dužnost preminula. 

Drugi stanari nisu htjeli preuzeti tu ulogu jer ih nije briga..  Tako da naša zgrada trenutno nema predstavnika upravitelja .

Upravitelj uzima pričuvu i šalje nam redovite godišnje izvještaje putem pošte i to je sve.

G-man hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanje : Kako dokazati prijetnju smrću bez svjedoka ?

Smijem li snimati razgovor mobitelom uz prethodno upozorenje da bih razgovarao ali da se razgovor snima  ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, sisko111 je napisao:

Pitanje : Kako dokazati prijetnju smrću bez svjedoka ?

Kod prijetnje, u pravilu i nema drugog dokaza doli iskaza žrtve (osobe kojoj je prijetnja upućena). Vrlo često to je dovoljno, ali jasno da se može i zlorabiti, samo da se nekome napakosti.

prije 1 sat, sisko111 je napisao:

Smijem li snimati razgovor mobitelom uz prethodno upozorenje da bih razgovarao ali da se razgovor snima  ?

Smijete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uz pravne savjete koje ste dobili od G man-a, rado bih Vam sugerirao nešto što sam i sam napravio kad sam imao isti problem. Pozabavio sam se zvučnom izolacijom u svom stanu (znam da izuskuje troškove al vjerujte mi, svaka kuna mog mira od tada se isplatila višestruko). Jedan vremenski period sam se posvetio tome i rado ću Vam prenjeti što sam sve napravio (možete se javiti u inbox ako Vas zanima).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobar dan Stradivari i svi koji pratite ovu temu  u nadi da ću naći riješenje  glede kontinuiranog remećenja kućnog reda i mira od strane moga susjeda..

Hvala na savjetu i odgovoru..

Mišljena sam da  svatko od nas može raditi štogod ga je volja u svom stanu ali tako da ne utječe na druge stanare i da je u skladu sa svim važećim propisima i zakonima ...

Pravila su jasna i određena kako o kućnom redu i miru kao i o držanju životinja i sve piše na oglasnoj ploči .

Dotični gospodin bi trebao zvučno izolirati vlastiti stan ako se bavi aktivnostima koje mogu remetiti mir drugim stanarima a ne ja niti ostali stanari.

Nije u pitanju samo buka već i vibracije koje se osjete i u nižim katovima prilikom uporabe trenažera . 

Kako isti uporno odbija i pomisliti sa prestankom tih aktivnosti  , i dalje ne poduzima ništa u vezi lajanja, buke i vibracija koje stvara kada pedalira na tom sobnom biciklu tzv . trenažeru stvari ću riješavati pravnim putem kad već nije moglo razgovorom..

Već sam kontaktirao Veterinarsku inspekciju zatim idem u komunalno redarstvo pa ponovno upravitelju  a vjerovatno ću morati i na policiju ... korak po korak..

8.30 h je ujutro pas laje i cvili  ..Susjeda nema kod kuće ... i tako iz dana u dan ..

Hvala još jednom svima 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam pitanje vezano uz kućni red, iako iz malo druge perspektive. 

Odmah da naglasim da sam svjestan da sam prekršio članak 12. kućnog reda i žao mi je zbog toga, te svakako ću gledati da se isto ne ponovi, moja situacija je sljedeća. 

Tijekom noći sam se zanio te izazivao buku do kasnih noćnih sati (opet, ne pravdam, ali situacija je bila kakva je), te je jedan od sustanara odlučio intervenirati i ukazati mi na to. Njegova intervencija se sastojala od divljačke lupe po vratima i deranja da je cijela zgrada odjekivala, iako mislim (što ipak ne mogu sa 100% sigurnošću tvrditi) da je buka koju sam ja generirao bila niža od njegove. 

Svjestan svoje greške sam se odmah ispričao (kroz vrata doduše, jer nisam bio odjeven u tom trenutku) te sam se svakako namjeravao ispričati i naknadno tijekom idućeg dana. On je nastavio vikati i nakon nekoliko minuta otišao. 

Ujutro sam odmah situaciju prijavio predstavniku stanara, koji mi je rekao da je sustanar mu već prijavio slučaj. 

I dalje, sve ok, moja greška. 

Ali, kad sam izlazio iz stana sam uočio da je sustanar svojim lupanjem oštetio ulazna vrata stana. Na jednom mjestu su ulubljena i pukla, oštećenje je iznimno vidno. 

Moje pitanje je, s obzirom da sam podstanar ovdje, koja su moja prava? Ja ne bježim od činjenice da sam napravio prekršaj kršenjem kućnog reda, ali da li to opravdava uništenje tuđe imovine? Svakako se namjeravam odseliti, i iznajmiti manju kuću, ali mi ostaje popravak ulaznih vrata koja ja nisam oštetio. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Još samo jedno pitanje, u kojem roku bi ta prijava trebala ići? Nisam odmah ih zvao jer ja ionako odlazim iz stana, ali ne bi želio da sustanar pravi probleme najmodavcu i njegovim budućim podstanarima. Ali, iako je stanodavac iznimno korektan čovjek, ne mislim da bih ja trebao plaćati štetu koju je netko drugi izazvao, tim više ako se zna tko je u pitanju. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Policiji bi trebalo prijaviti odmah da bude evidentirano, a to možeš i ti.

Vlasnik ima rok od 3 mjeseca od dana kad se to dogodilo (u ovom slučaju) za podnošenje prijedloga za kazneni progon. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

U vezi teme, naisla sam na problem s cimericom. Naime, zivimo u kuci namjenjeno studenticama. Dvije smo u kuci i svaka ima svoju sobu, ali zajednicke prostorije djelimo (wc, kuhinja, boravak). Zanima me, koje pravilo, tj, kucni red vrijedi za zajednicke prostorije. Npr. U kojem vremenskom periodu drustvo smije biti u zajednickim prostorijama? Postoji li kucni red koji bih mogla isprintati i priloziti? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 39 minuta, Hudi57 je napisao:

Pozdrav,

U vezi teme, naisla sam na problem s cimericom. Naime, zivimo u kuci namjenjeno studenticama. Dvije smo u kuci i svaka ima svoju sobu, ali zajednicke prostorije djelimo (wc, kuhinja, boravak). Zanima me, koje pravilo, tj, kucni red vrijedi za zajednicke prostorije. Npr. U kojem vremenskom periodu drustvo smije biti u zajednickim prostorijama? Postoji li kucni red koji bih mogla isprintati i priloziti? 

 

Ja savjetujem živu komunikaciju, a ne mrtvu, s papirićima. Još studentice, cimerice. Ako trebaš učit, zamoli ih za tišinu. Ako subotom partijaju 20-23h, ti se u tom periodu odmaraj od učenja haha. 

U ovakvim stvarima je najbolje pronaći ljudski kompromis, nemoj neka pravila i slične " ratove ". Reći će da im je cimerica babaroga :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obveza donošenja i objavljivanja kućnog reda postoji za zgrade, ustanove i slično, privatne kuće ne podliježu toj obvezi. Međutim, dogovorite pravila, posebno ako je česta izmjena studenata u kući (poznajem osobe koje žive u stanu u kojemu se stanari redovito izmjenjuju), pa i napišite i istaknite pravila.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

stanujem u zgradi koja ima oko 20ak stanova i dva ulaza. Ispred ulaza u dio zgrade u kom je i moj stan, susjed popločani dio ispred ulaza koristi kao osobnu terasu(stolice i stol) te pri tome galami, priča na mobitel, postavlja sunocobran itd. Problem je jer se taj dio zajedničkog ulaza nalazi neposredno ispod mog prozora te pogled s te "terase" upada ravno u moj dnevni boravak. Moliti ću na koji način da se zaštitim od toga? na kulturnu zamolbu susjed odbija preseliti "terasu" na dva metra dalje travnati zajednički dio dvorišta zgrade. neki zakon, pravilnik..ista? hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Lifty420
   Poštovanje korisnicima foruma,
   Zanima me što se može poduzeti u vezi susjede koja ima nekih 6-7 pasa i to sve ona mala gamad kada krenu lajati to je za ubiti se ne može se tolerirati koliko je glasno, ja to slušam već godinama i više ne mogu u zadnje vrijeme sam počeo bacati sve što mi dodje pod ruku, možete me osuđivati zbog toga ali ne zanima me, da vas stavim u istu situaciju vidio bih vas, znači zanima me kako se to može riješiti a da ne nastradaju te životinje, i sam imam psa i suosjećajan sam prema životinjama nisu one krive, ali to je i zasrano dvorište i smrdi ona se ne brine uopće o tim životinjama nisu u šetnji bili niti jednom. Radi se o psihički bolesnoj osobi koja je ujedino i kvazi poznata novinarka sa otv,z1 pa prvoj susjedi daje 1000 kuna mjesecno za ''čišćenje'' i ne vjerujem da bih imao njenu podršku (Iako ih udara metlom kada ove nema doma jer i njoj smeta, znači prodana duša). Uz to ima i par susjeda koji se slažu sa mojim mišljenjem. Također ako išta pomaže bavim se glazbom od doma i to j....no lajanje utječe na moju produktivnost i ometa me u obavljanju moje djelatnosti, student sam kada učim također dođe mi da ih podavim ali to se nikada neće desiti jer znam da životinje nisu krive ponavljam .Bio bih zahvalan na bilokakvom savjetu koji mi može pomoći da se taj problem riješi. 
  • objavio Zagabria
   Poštovani,
   Opisat ću vam svoj problem, pa mi recite molim vas imam li osnova za podnošenje ustavne tužbe.
   Naime, već duže vrijeme (godinu i pol) imam problema s caffe-barom koji se nalazi u prizemlju stambene zgrade u kojoj živim. Tijekom dana nemam nikakvih problema, ali problem nastaje kada se organizira nekakav poseban događaj u kojem se pojača glazba iznad dozvoljene granice, a najveći problem je što se u tom caffe baru održavaju koncerti, i tada je stanje u mom stanu neizdrživo.
   Ja sam više ljuta na državu nego na vlasnike kafića, jer su manjkavi zakoni dozvolili da dođe do te situacije u kojoj se dozvoljava da problem nastane – i onda stavlja stanara u situaciju da pati od prekomjerne buke i gubi vrijeme na dopise, prijave, tužbe i slično, a sve to dok buka iz kafića i dalje dopire u stanove.
   Smatram da se nedovoljno precizno definiranim pravilnicima i pristranim tumačenjima istih, te lošom organizacijom nadležnih inspekcija vrijeđaju moja Ustavom i Konvencijom zajamčena prava: Dom je nepovrediv, Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti, Svatko ima pravo na zdrav život, Svatko ima pravo na poštovanje svoga privatnog i obiteljskog života, doma....
   Sada ću vam obrazložiti zašto smatram da je država odnosno zakoni uzrok ovom problemu.
   Naime, da biste otvorili caffe bar, trebate provesti mjere zaštite od buke – na način da napravite zvučnu zaštitu koja se zatim testira u stanovima najbližih stanara. Caffe bar ima najveću dozvoljenu razinu buke od 65db(A) - što odgovara razini buke koju proizvodi malo glasniji razgovor, i onda se pusti u kafiću sa CD playera muzika, pojača do tih 65dB(A), i mjeri u stanu susjeda da li se išta čuje. U stanu iznad se tada ne smije se baš ništa čuti, inače se treba popravljati tj. pojačati zvučna zaštita (izolacija). Također, ugrađuje se limitator na to pojačalo u kafiću, tako da se ne može pojačavati iznad dozvoljene razine.
   I sve to zvuči lijepo i krasno, dok je vlasnik kafića uredan, ali ukoliko zaobiđe limitator buke ili donese npr. Trubu, bubanj, harmoniku… čija sirova snaga prelazi snagu od 65dB(A) – vi u stanu ne možete spavati.
    
   Krenut ću sada od kraja - a to je podnošenje prijave. Dakle, ukoliko se jednog petka, u caffe baru izvodi glazba (glazba u živo) iznad dozvoljenih 65dB(A), stanar poziva policiju. Policija izlazi na teren i vidi da se u caffe baru npr izvodi glazba u živo, i oni u tome ne vide ništa sporno – jer oni reagiraju u slučaju remećenja javnog reda i mira. Ista stvar je i ako je glazba sa cd playera pojačana iznad dozvoljene granice. Policija nema uređaje za mjerenje buke i ne znaju je li to iznad ili ispod dozvoljene razine – praktički su nemoćni. Onda stanar, ako je informatički pismen, šalje odmah u petak i prijavu putem maila, koju će službenik vidjeti tek u ponedjeljak. U međuvremenu će koncert biti i u subotu, i u nedjelju. A sanitarni inspektor će te moje prijave od petka, subote i nedjelje - PROČITATI najranije u ponedjeljak. Naglašavam to PROČITATI jer će samo to i napraviti - u pravilu.
   Susjed i ja smo tako 20ak prijava poslali i još nitko nije nenajavljeno došao mjeriti buku, a mogu doći jednog dana kada ne bude koncerta ili neke bučnije zabave, i onda će mjerenje pokazat da je kafić uredan. Ne postoji dežurni inspektor kojega se, kao policiju, može pozvati u trenutku prekoračenja dozvoljene razine buke.
   U drugim državama postoje uređaji koji se ugrade u kafić i registriraju razinu buke konstantno – po prijavi građana, inspektor dođe i očita uređaj i vidi je li bilo prekoračenja. Kod nas toga naravno nema.
   Dakle, ovdje je sustav katastrofalan – znači godinu dana i 20ak prijava, nitko nije izašao izmjeriti buku. Bili su jednom ujutro u 10 sati, a drugi put su došli sanitarni inspektori oko 22 sata i nisu mjerili buku, nego su provjerili je li sve uredno spojeno.
    
   Sada ću se vratiti na početak, odnosno na (po meni) nedovoljno precizno definirane pravilnike i pristrana tumačenjima istih.
   ·       Člankom 19., 20. i 21. Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "restorani" , "barovi", "catering objekti" i "objekti jednostavnih usluga", usluga (NN 82/07, 82/09, 75/12, 69/13 i 150/14), glazba u živo je predviđena samo u noćnom baru, noćnom klubu i disko klubu.
   Za npr. caffe bar i npr. Fast food ne piše ništa.
   Međutim, Ministarstvo turizma tumači da je glazba u živo dozvoljena i u caffe ako su provedene mjere zaštite od buke. Međutim, u fast foodu smatraju da se ne smije izvoditi glazba u živo iako su provedene mjere zaštite od buke iz razloga – što se gosti u fast foodu ne zadržavaju dugo (???).
   Dakle, ovdje mi je nevjerojatna sloboda koju si dozvoljava Ministarstvo u tumačenju jasnog i nedvosmislenog pravilnika.
    
   ·       Člankom 14. Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave (NN 145/04), definirano je da se primjerice u caffe baru može u zatvorenom prostoru izvoditi samo glazba ugođaja najviše ekvivalentne razine 65 dB(A), dok je u barovima u kojima je Pravilnikom o razvrstavanju… predviđena glazba u živo, dozvoljena glazba najviše ekvivalentne razine 90dB(A).
   Ministarstvo zdravstva tumači da se i pri 65dB(A) može izvoditi glazba u živo. I može, ako klavijature spojite na limitirano pojačalo i svirate – samo što vas onda nitko u caffe baru ne bi čuo, jer buka od 65dB(A) odgovara razini ljudskog govora. Ako uzmete trubu, harmoniku… ili samo glasnije pjevate bez ikakvog mikrofona i pojačala, vi prekoračujete bez problema 65dB(A). Znači, teoretski se glazba u živo može izvoditi do 65dB(A), ali to nije u duhu pravilnika – međutim vlasnicima kafića odgovara takvo tumačenje, pa ministarstvo tako njima ide u korist.
    
   ·       Prema članku 13. Pravilnika o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke (NN 91/2007), u djelatnostima u kojima se izvodi glazba uživo, postupak utvrđivanja provedenih mjera zaštite od buke nije moguće provesti u slučaju nepostojanja uređaja/sustava za automatsko elektroničko ograničavanje razine zvuka na mjestu izvođenja glazbe uživo.
   Prema još jednom mišljenju ministarstva zdravstva, sviranjem žive muzike koja nije ograničena na 65 dB(A) (npr. Romska glazba – trube, harmonike, bubnjevi…) vlasnik objekta krši odredbe Zakona o zaštiti od buke, što podliježe sankcijama. Kada postavim pitanje ministarstvu – a što je sa ljudskim glasom(?), koji se također ne može ograničiti iako je npr. mikrofon ograničen, jer pjevač bez problema pjeva glasnije od 65dB(A) i može ga se utišati samo ako mu netko govori „Tiše pjevaj!“ – e u tom slučaju se ministarstvo ne želi očitovat. Jer, kako se meni čini, ljudski glas je novi izvor zvuka, koji nije naveden u rješenju o provedenosti mjera zaštite od buke, nije ga moguće limitirati i krše se odredbe zakona o zaštiti od buke.
    
   ·       Sukladno članku 9. Pravilnika o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke (NN 91/2007), postupak utvrđivanja provedbe mjera za zaštitu od buke za industrijska postrojenja i za zaštitu od buke zanatskih pogona provodi se mjerenjem razine buke ispred vanjskih otvora najugroženijih zatvorenih boravišnih prostora, a provodi se na udaljenosti od 0,5 m.
   E sada, meni su ugradili dvije snažne i bučne jedinice klima uređaja snage 10ak kW,  točno ispod prozora, znaci pola metra od mog prozora. I ljeti je nemoguće otvoriti prozor, jer kad otvorite prozor buka vam remeti san. I sanitarni inspektori ne žele buku mjeriti pri otvorenom prozoru nego pri zatvorenom prozoru – jer bi to valjda mjerili da nismo u istoj zgradi, i pozivaju se na Članak 13 citiranog pravilnika koji kaže:
   Kada se djelatnost i štićeni prostor ne nalaze u istoj građevini i kada građevine nisu međusobno konstruktivno povezane, a radi se o ugostiteljskoj djelatnosti, potreban je dokaz o ispunjavanju provedenih mjera za zaštitu od buke mjerenjem buke i razlike-vrednovanih razina između prostora/prostorija i vanjskog prostora 0,5 m ispred otvorenih vanjskih otvora najugroženijih zatvorenih boravišnih prostora.
   Meni je ovo nebulozno - da tumače zakon na način da buku mjere pri zatvorenom prozoru ako su klime meni točno ispod prozora, a mjerili bi pri otvorenom prozoru da nisu tako blizu...?
    
   Istraživanjem sam došla i do presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Oluić protiv Republike Hrvatske koja je donesena 20. svibnja 2010. godine. Navedenom presudom se tražilo od RH da utvrdi je li riječ o sustavnoj povredi Konvencije ili ta povreda predstavlja pojedinačni slučaj. Republika Hrvatska je bila dužna, sukladno ovlastima usvojiti opće mjere radi sprječavanja novih povreda sličnih onoj ili onima ustanovljenim, ili radi prestanka povreda koje traju.
   Smatram da se nedovoljno precizno definiranim pravilnicima, pristranim tumačenjem istih, kao i nedonošenjem potrebnih izmjena i dopuna, sustavno vrijeđa Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
   Umjesto da se spriječi problem, manjkavom regulativom i pristranim tumačenjem iste, dozvoljava se da problem nastane i onda zbog loše organizacije nadležnih inspekcija građane stavlja u poziciju da problem trpe i ulaze u proces dugotrajnog rješavanja – naravno sve to dok problem traje i traje.
   Molim Vas za savjet, imam li osnova za ustavnu tužbu?
  • objavio Nexus
   Pozdrav svima,
   zivim u stambenoj zgradi i vec nekoliko godina imam problem sa jako glasnim i nasilnim susjedima ciji stan je odmah uz moj. Oni se konstantno jako glasno svadjaju, vriste, bacaju predmete po stanu i lupaju vratima i ostalim predmetima.
   Mozete zamisliti kako zvuci kada netko u stanu do vasega 10 puta zaredom svom snagom zalupi vratima iz bijesa. To se cijela zgrada trese... Ima tu jos puno vise primjera ali necu previse razvlaciti pricu.
   Pozvao sam im policiju, koja je popricala sa njima i doslovno su mi rekli da su oni bespomocni sve dok sami ne zateknu te susjede da stvaraju buku.
   Mene zanima dali ja tu buku mogu snimiti svojim mobitelom iz svoga stan, doslovno da kameru uperim u zid da se nista ne vidi ali da se cuje zvuk koji dopire iz njihovog stana u moj? Tu snimku bi onda mogao poslati putem MUP mobilne aplikacije.
   Znam da ima jako puno ogranicenja oko bilo kakvog snimanja pa me zanima dali bi ovo sto ja planiram bilo legalno ili ne?
   Hvala svima puno unaprijed na pomoci.
 • Online korisnici×