Jump to content

banka, opomena za pokojnog


dunjas

Preporučene objave

Odvjetnicki ured mi je poslao opomenu pred utuzenje u ime HPB za pokojnog supruga. 2011.g imao je 1600 kn duga u toj banci. Dug je podmirio, cak i nesto vise uplatio radi kamata. Sjecam se da je pitao tada u banci je li sve podmireno, oni su rekli da je. Suprug je umro 2015.g. Jucer dobijem tu opomenu i zovem banku i kazu mi da je to trosak postupka odvjetnickog ureda koji su oni tada pokrenuli, ali eto nazalost to mu tada u banci nisu obracunali kad je podmirivao dug. Trosak postupka je 479 kn, s kamatama 800. Savjetuju naravno da platim, ali cak.ako je to zakonski moguce, smatram da je moralno dno dna. Da platim ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je dug podmirio 2011. postupak je tada i prekinut, kao i angažman odvjetnika! Opći zastarni rok je 5 godina i po svemu sudeći radi se o "potraživanju" u zastari! Ja bih na vašem mjestu ignorirao odvjetnička nastojanja za naplatom navodnih troškova i ne bih puno s njima pregovarao samo bih ih obavijestio da je dug podmiren 2011. godine i da im više niste ništa dužni! Što manje razgovarajte sa njima kako ne biste nehotice priznali dug! :palac: 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , dunjas je napisao:

Odvjetnicki ured mi je poslao opomenu pred utuzenje u ime HPB za pokojnog supruga. 2011.g imao je 1600 kn duga u toj banci. Dug je podmirio, cak i nesto vise uplatio radi kamata. Sjecam se da je pitao tada u banci je li sve podmireno, oni su rekli da je.

Postoji i mogućnost da je vaš suprug platio dugovanje a javni bilježnik je već zaprimio prijedlog za ovrhu međutim nije ga poslao ovršeniku! Tad potraživanje nije u zastari jer ne postoji rok u kojem nakon pokretanja postupka ovrhovoditelj mora ovršni prijedlog poslati ovršeniku! Možda je vaš suprug i primio prijedlog za ovrhu pa je u roku od osam dana odlučio podmiriti dugovanje, ali ga je podmirio bez troškova u banci! Ako je takav slučaj onda je zastarni rok 10 godina (zastara za pravomoćnu ovršnu ispravu) Pokušajte saznati na osnovu čega traže uplatu (najbolje u banci). Ako je to samo izvadak otvorenih stavaka sve je gotovo sigurno u zastari i ako vam dođe ovršni prijedlog podnesite prigovor u zakonskom roku od osam dana prema uputi o pravnom lijeku! Zatražite izvadak otvorenih stavaka u kojem je vidljivo kad je koja obveza nastala kako biste se mogli pozvati na zastaru! :ideja:

uređeno: od Sunčana strana ulice
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključno je pitanje čime je utvrđen odvjetnički trošak?

Ukoliko rješenjem o ovrsi JB-a/suda, onda vrijedi ono što SSU ističe. Ukoliko banka nastoji "preliti" trošak svog odvjetnika na protustranku, onda je najvjerojatnije nastupila zastara. Kada je točno suprug podmirio dug?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je dug podmirio i 5.3.2012. je zatvoren racun, ali mu nisu rekli da postoji taj trosak Ovrsnog postupka koji je.prethodno bio pokrenu, ali nije proveden jer je podmirio dug. I sad mi kazu u banci da.je.njihov propust bio sto mu to tada kad.je zatvoren racun nitko.nije rekao. Dakle on dodje.u banku i plati i pita je li sad sve podmireno, oni kazu da. Njegova greska je kazu mi sad u banci sto nije trazio.potvrdu jer se taj trosak postupka.knjizi.negdje drugdje pa.bi.ga.valjda.onda vidjeli. Uglavnom.oni.priznaju taj propust, ali ja.ipak.to.moram.platiti. U odvjetnickom.uredu mi kazu da su ih vise puta upozoravali na.taj problem, ali stalno se.ponavlja. Zamislite dodjete u banku, platite i pitate je li sad.sve podmireno, zatvorite racun i onda se oni nalon 5 godina.sjete da.postoji trosak.postupka i jos i zaracunaju.kamate do danasnjeg dana. Pa to nema ni u Burundiju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , dunjas je napisao:

On je dug podmirio i 5.3.2012. je zatvoren racun, ali mu nisu rekli da postoji taj trosak Ovrsnog postupka koji je.prethodno bio pokrenu, ali nije proveden jer je podmirio dug.

Da, realna je opasnost da je prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave pokrenut na vrijeme (unutar zastarnog roka) i da odvjetnički ured ima taj prijedlog! U tom slučaju nema zastare jer nema roka u kojem ga mogu poslati ovršeniku pa to mogu i za 15 ili 20 godina! Radi se o nevjerojatnom propustu zakonodavca koji uzrokuje veliku pravnu nesigurnost! Možda bi bilo dobro da kontaktirate odvjetnički ured i pitate kako misle to naplatiti budući da je nastupila zastara, pa da vidite što će reći, ili ako shvatite da imaju taj prijedlog za ovrhu koji nije u zastari da se pokušate nagoditi da uplatite samo glavnicu duga a da otpišu zatezne kamate budući da banka sama priznaje da je to velikim dijelom njihova greška! Možda da to pokušate riješiti sa pravnom službom banke koja može utjecati na odvjetnički ured! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , G-man je napisao:

Ako je ovršni postupak u pitanju i postoji rješenje o ovrsi (ili bude doneseno), onda je zastarni rok 10 godina, računajući od pravomoćnosti rješenja.

zar se može voditi postupak protiv  osobe koja nema pravno osobnost?

zar umrla osoba može biti  stranka u postupku?

rješenje o ovrsi nije donešeno dok je ovršenik bio živ. troška ovrhe nebi trebalo biti.

upitno je dali je prijedlog za ovrhu upućen javnom bilježniku prije namirenja duga (ali papir trpi sve).                                                     ZPP

Članak 82. *

U tijeku cijelog postupka sud će, po službenoj dužnosti, paziti može li osoba koja se pojavljuje kao stranka biti stranka u postupku i je li parnično sposobna .....

Članak 83.

Kad sud utvrdi da osoba koja se pojavljuje kao stranka ne može biti stranka u postupku, a taj se nedostatak može otkloniti, pozvat će tužitelja da izvrši potrebne ispravke u tužbi ili će poduzeti druge mjere da bi se postupak mogao nastaviti s osobom koja može biti stranka u postupku.

 

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Sunčana strana ulice je napisao:

Ako je takav slučaj onda je zastarni rok 10 godina (zastara za pravomoćnu ovršnu ispravu

mišljenja sam da nemaju pravomoćnu ovršnu ispravu

 

prije 17 sati , dunjas je napisao:

Odvjetnicki ured mi je poslao opomenu pred utuženje

Čemu opomena pred utuženje ako imaju ovršnu ispravu temeljem koje mogu provesti ovrhu i protiv osobe koja u ovršnoj ispravi nije naznačena kao dužnik/ovršenik(čl.32 OZ ili detaljnije)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , bovu je napisao:

zar se može voditi postupak protiv  osobe koja nema pravno osobnost?

zar umrla osoba može biti  stranka u postupku?

rješenje o ovrsi nije donešeno dok je ovršenik bio živ. troška ovrhe nebi trebalo biti.

Naravno da se izravno ne može ići na nasljednika, ali postoji mogućnost da do toga dođe. Jasno, sve ovisi o tome je li ili nije prethodno doneseno rješenje o ovrsi protiv dužnika (ostavitelja), kao što je to Matrix objasnio u svom članku. Ovdje ne baratamo svim relevantnim podacima, a moj navod dan je za slučaj crnog scenarija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija