Jump to content

Procesna legitimacija na strani tuženika


anonimus24

Preporučene objave

Ovako, prije svega pozdrav..

Sada da krenem, imao sam firmu(j.d.o.o.) za trgovinu i usluge, naime preko njega sam obavljao ugostiteljske usluge, i naisao je "partner" sa kojim sam se dogovorio i pustio ga u posao, naravno, ugovor smo sacinili kod javnog biljeznika i ima prava i on i ja

ALI:

Ja sam sklopio ugovor u ime svoje tvrtke (j.d.o.o.), a ne u svoje osobno ime kako je podnešena tužba za potraživanje uloženih sredstava

Znači tužba je navedena na moje osobno ime( a tvrtka sa kojom je on zapravo sklopio ugovor, a ja sam je samo zastupao, nigdje u tužbi nije navedena )

, brzo smo se razisli a on je ulozio neku svotu novaca(u ugovoru stoji, iako me zavlacio sa istim novcem, ja sam potpisao i da ne kazem naseo), njemu kada se nije svidelo kako radi caffe bar, odlucio je raskinuti ugovor, da bi mi nakon nekog neizvjesnog vremena stigao poziv za sud.. U kojem on potražuje uložena sredstva, ali iz mog ličnog "džepa", a ne od tvrtke (j.d.o.o.) sa kojom je sklopio ugovor..

 

Po zakonu ovako glasi:

· Ugovor što ga sklopi zastupnik(to sam ja) u ime zastupane osobe(to je tvrtka u cije ime sam sklopio ugovor) i u granicama svojih ovlaštenja obvezuje neposredno zastupanog i drugu ugovornu stranu. (čl. 309. st. 1. ZOO-a).

 

· Pod istim uvjetima i ostali pravni poslovi zastupnikovi proizvode pravni učinak neposredno prema zastupanoj osobi. (čl. 309. st. 2. ZOO-a)

 

I još nešto, nad tom istom tvrtkom se trenutno provodi stečajni postupak(pokrenut prije 2-3 mjeseca)
Iako kada je pokrenuta tužba nije bila pod pokrenutim stečajem( mislim da to nije previše bitno, ali čisto da znate )

Je li se mogu pozivati na ove dvije stavke zakona o obveznim odnosima?

Nemam za odvjetnika, pa svaka pomoć dobrodošla .. LP

 

 

PS: Je li ima još neki zakon kojim bi mogao odbaciti trenutni i jedini glavni dokaz taj "ugovor o poslovnoj suranji" zbog ne ispravnih navoda.. ( U ugovoru stoji ja u ime tvrtke sa njim sklapam ugovor ), a tužba je podnešena u moje ime, a jasno govori da obrtom odgovaras svojom osobnom imovinom( tj. svojim OIB-om ), a kod tvrtke odgovara tvrtka ( sa svojim OIB-om ), dok ja sam samo tu odgovorna osoba u pravnoj, i mogu očekivati maksimalno neku kaznu do 10000kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jesu li uložena sredstva unesena na račun društva? Slažem se da je promašena pasivna legitimacija ako se sredstva potražuju od Vas i to je definitivno prigovor koji možete staviti u odgovoru na tužbu, ali se morate paziti tzv. proboja pravne osobnosti (ako ste navedena sredstva zadržali za sebe i time oštetili svoj j.d.o.o.) - ako ste uložili na račun društva, priložite taj izvod iz poslovnih knjiga... također, obavijestite sud da je nad navedenim društvom otvoren stečaj, iako to za Vaš postupak nije relevantno, tako da sud dobije dojam zašto je tužitelj podnio tužbu protiv Vas.

uređeno: od Ruby_Danderfluff
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija