Jump to content

Uzdržavanje bake?


mia22

Preporučene objave

Poštovani,

ne znam da li pišem na odgovarajućem podforumu, molim moderatore da premjeste temu ukoliko sam na krivom "mjestu".

Radi se o sljedećem:

Suprugova baka (baka A) živi sa svojim sinom (stric B) koji ima poremećaj iz spektra šizofrenije te pije lijekove koje mu je do nedavno davala baka A, sada sam uzima lijekove. Njih dvoje žive u vlastitoj nekretnini te ona skrbi (tj skrbila je) o njemu. Ne znam da li je on lišen poslovne sposobnosti.

Na istoj adresi živi i suprugova mama (osoba C) u etažiranom djelu kuće, sa zasebnim ulazom izvana, ne dijele ulaz ni bilo što drugo. Ima problema sa srcem i kralješnicom. Suprugov otac je umro i on je (bio) sin bake A i brat strica B.

Od kada je suprugov otac preminuo stalno su nekakve bitke, borbe i svađe s njihove strane, napadanje nas svih ostalih. Obiteljski su odnosi narušeni, s jedne strane baka A i stric B, s druge strane "mi ostali".

Baka A je osoba od cca 85 godina. U zadnja 2 mjeseca u izrazito je lošem psihofizičkom stanju: osoba je od 120 kg, često pada, lijekove joj daje sin (50ak godina) koji nije sposoban ni sam za sebe brinuti. Svaki dan baka A i stric B posjećuju doktora jer boluje od - ne znamo čega, jer nam ne žele reći. Osnovni uvjeti za život daleko su od dobrih, usuđujem se reći izrazito su loši. Sve je prljavo, zaudara po mokraći, znoju,... Njih dvoje, zbog dobi i bolesti od kojih boluju nisu u mogućnosti samostalno živjeti.

 

 

Sada ono bitno:

Nitko od nas ne može i ne stigne preuzeti brigu o njima na sebe jer nemamo znanja i vremena brinuti o njima. Zvuči okrutno, ali obzirom na naše poslove, ne možemo to učiniti. 

Jedina mogućnost je da ih se smjesti u udomiteljstvo/dom gdje će se o njima brinuti i gdje će živjeti dostojanstveno, o čemu oni, naravno, ne žele ni čuti.

Rekla sam suprugovoj mami (osoba C) da pozove CZSS da izađu na teren te će ih dalje oni zbrinuti. Baka A ima mirovinu cca 2000 kn, a stric B cca 1500 kn. Baka A je nedavno prepisala nekretninu u kojoj žive na strica B te je sada vlasništvo 1/1 u korist strica B. Dakle, oni imaju mogućnosti da budu zbrinuti i da žive kao ljudi, jer ovi uvjeti su nehumani. Kuću bi, ako sam dobro upućena, preuzeo CZSS na sebe te bi ju prodao i tako podmirivao razliku za smještaj bake A i strica B.

Ali zašto bi bilo lako kad može biti komplicirano. Osoba C (suprugova mama) živi u istom dvorištu te se boji kako bi to sve skupa ispalo, odnosno "šta ako netko od nacionalnih manjina kupi kuću bake A i strica B". Objašnjavam joj da je veća vjerojatnost da će ju lupiti grom jer je kuća blizu centra mjesta, gdje su cijene nekretnina veće te ne postoji mogućnost da se ostvare njeni strahovi. 

Ono što me zanima, da li briga o baki A i stricu B prelazi na mog supruga i njegovu sestru (dakle unuke i nećake)?  (Tu mislima na podmirivanje razlike za smještaj)

Ako imate bilo kakav savjet što učiniti, pomozite!

Hvala

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija