Jump to content

Strani državljanin pod ovrhom u svojoj zemlji i nasljeđivanje nekretnine u RH


aaaaah

Preporučene objave

Moja sestra je hrvatski državljanin. Živjela je u vanbračnoj zajednici sa  Nijemcem 18 godina, nad kojim je u Njemačkoj proveden stečajni postupak radi  poreznog dugovanja državi Njemačkoj od oko 500.000 eura. Imao je ograničenja glede primanja koja je ostvarivao radom, nije smio imati automobil niti stan veći od određene kvadrature, ne znam  da li je bilo i drugih ograničenja.

Moja sestra sama je svojim sredstvima sagradila nekretninu na moru koju su zajedno uživali ona i njezin vanbračni partner , a  prije dvije godine sastavila je vlastoručno oporuku u mojem prisustvu kojom daje tu nekretninu za slučaj svoje smrti svojem vanbračnom partneru.

Ovo ljeto se naglo razboljela i pozvala me upomoć kad više nije mogla  sama, a njen partner joj nije htio pomagati. Za vrijeme mog boravka kod nje rekla mi je kako želi poništiti tu oporuku. poderati je (bila je pisana ručno i nigdje nije ovjeravana) no nije to mogla jer joj je oporuka bila u Njemačkoj. Njeni odnosi sa vanbračnim partnerom su se pogoršali,  što sam i sama vidjela, da ne opisujem detalje i rekla je da čim ozdravi da će se razići, jer nesuglasice traju dulje vremena i postale su nepremostive. Njeno zdravstveno stanje rapidno se pogoršavalo tako da sam organizirala prijevoz sa   hitnom pomoći iz Njemačke, odvedena je u Njemačku u bolnicu gdje se inače liječila, odmah po dolasku pala je u komu i za dva tjedna je umrla, tako da nije imala mogućnost poništiti oporuku, a znam da moje saznanje o njenim posljednjim željama nema pravnog učinka jer sam joj sestra i tom razgovoru nije nitko drugi prisustvovao.

Njezin vanbračni suprug je nakon njene smrti pronašao u stanu oporuku i još prije nego što je moja sestra sahranjena tvrdio  je da nekretnina po oporuci pripada njemu, a ne njezinoj kćeri. Moja sestra je posjedovala još  nekretnina ( stan i građevinsko zemljište) koji  nisu obuhvaćeni spomenutom oporukom i za te nekretnine je moja sestra željela da pripadnu njenoj kćeri, nije sastavljala oporuku jer je mislila da to nije potrebno, obzirom da je njena kći jedina nasljednica. Kći više nije hrvatska državljanka, uzela je njemačko državljanstvo prije više godina.Ako su nekretnine u Hrvatskoj, a nasljednici  su stranci, gdje će se provoditi ostavinski postupak?Moja sestra nema prijavljen nigdje boravak niti prebivalište na teritoriju RH. Postupak prijavljivanja prebivališta pokrenut je 2009. no  bio je obustavljen jer tada još nije bila upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnik stana.Imala je putovnicu izdanu u Konzulatu RH u Njemačkoj.Da li Njemačka može provesti ovrhu na nekretnini svojeg državljanina koja se nalazi u RH u slučaju da ovaj uspije ostvariti nasljedstvo koje mu sestrina kći osporava. Ako sestrin vanbračni partner ostvari pravo nasljeđivanja na nekretnini koja je navedena u oporuci, ima li sestrina kći pravo na nužni dio na toj nekretnini. Obzirom  da se nekretnine koje je moja sestra posjedovala nalaze u tri različite županije, koji je nadležan sud  kojem treba uputiti prijedlog za ostavinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, aaaaah je napisao:

 Ako sestrin vanbračni partner ostvari pravo nasljeđivanja na nekretnini koja je navedena u oporuci, ima li sestrina kći pravo na nužni dio na toj nekretnini. Obzirom  da se nekretnine koje je moja sestra posjedovala nalaze u tri različite županije, koji je nadležan sud  kojem treba uputiti prijedlog za ostavinu?

nasljednici su kći  i vanbračni partner 1/2 i 1/2 (ako ga navede kao nasljednika). ostavinsku treba rješavati u hrvatsko gdje je boravila ( ili u mjestu gdje je jedna od nekretnina).

iz imovine ostavljene oporukom kći nemože dobiti nužni ako postoji još imovine koju kći nasljeđuje.

imovina stečena u braku (zajednici) je bračna stečevina (zajednika)1/2 i 1/2 osim ako je dar ili je kupljena novcem koji je dar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bovu, hvala na odgovoru, bila sam u bolnici pa nisam prije mogla zahvaliti. Situacija se zakomplicirala: ostavinski postupak pokrenut je u Njemačkoj, temeljem sestrinog prebivališta u Njemačkoj, u Hrvatskoj ona nema prebivališta, samo nekretnine. Po njemačkim zakonima, navodno, vanbračna zajednica nije izjednačena sa bračnom kao kod nas, tako da pojma nemam kako će se to rješavati i postoji li neki ugovor između zemalja članica EU kojim je to regulirano. Osta vinski postupak u Njemačkoj pokrenuo je sestrin vanbračni partner, a ostavinski postupak u Hrvatskoj pokrenula je sestrina kćer na Općinskom sudu gdje se nalazi najveći broj sestrinih nekretnina. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti odluka suda u Njemačkoj, a kakva u Hrvatskoj!?

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija