Jump to content

Problemi kod novogradnje


Skwo

Preporučene objave

Lijepi pozdrav! 

Nadam se da nisam fulala forum, u suprotnom, molila bi moderatore da budu tak dobri i premjeste topic. :)

Naime, radi se o zgradi staroj 9 godina, još uvijek pod garancijom. 

Prije mjesec dana urušila mi se žbuka sa stropa na dva mjesta u stanu (cca 2 kvadrata), pritom je i ozlijedila jednu osobu (srećom, samo par ogrebotina) na nekim dijelovima samo čekam da krene opet padat. Također, vlaga izbija na zidovima, pretpostavljamo da je procurenje na krovištu. 

E tu kreću problemi. 

Nakon deset dana zivkanja i slanja mailova upravitelju, dotični se napokon javlja i šalje mail investitoru (firma koja se nalazi u prizemlju iste zgrade) i traži od njega da mi se javi, no odgovora naravno nema.

Zanimljiva je i činjenica da predstavnica suvlasnika i investitor imaju istu mail adresu, naime gospođa radi u spomenutoj firmi, a mailove očito čita on i ignorira ih. 

Prošlo je tri tjedna od prijave, a nitko nije došao ni provjeriti navedene probleme. Opet sam se javila upravitelju, no ni od njega više nema odgovora. Pričuvu naravno, uredno plaćam.

Molila bih savjet što i kako dalje?

Jedino što mi pada na pamet je opomena pred tužbu odnosno plaćanje sudskog vještaka i tužba da bi mogli barem dio toga sanirati sami, no ako je ikako moguće, voljela bi to izbjeći.

U prilogu je i par slika. :)

Hvala unaprijed! 

 

 

20170901_180046.jpg

20170828_183620.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, radi se o odgovornosti izvođača za nedostatke koji se tiču bitnih zahtjeva građevine (odgovornost sukladno odredbama ZOO-a u dijelu koji se tiče ugovora o građenju).

Ovakve stvari (prodor vlage) svakako su pokrivene spomenutim dijelom ZOO-a, i tu ste u pravu. Kako ovakav ljudski i miran pokušaj nije dao efekta, sugestija je sljedeća - poštom preporučeno s povratnicom izvođaču (graditelju) poslati dopis u kojem ga izvještavate o uočenim problemima (slobodno potkrijepite dopis sa slikama) i pozivate ga da pošalje nekoga da, u roku 8/15 dana izvidi situaciju, te kako bi se dogovorili o sanaciji. U proivnom, ukoliko izvođač ne postupi na traženi način, biti ćete prisiljena svoja prava ostvarivati putem suda. Bilo bi oportuno da vam dopis sastavi odvjetnik, da vide da ste već poduzela korake u smjeru odlaska na sud i da ste ozbiljna u tom naumu, iako nije nužno.

Žalosno je vidjeti ovakve "profesionalne" izvođače, da pokušavaju iskoristiti vašu benevolentnost, ali tako nažalost, veliki broj njih "operira".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može onda prvo investitoru, samo pripazite da dopis pošaljete u roku od 6 mjeseci od saznanja za problem, jer protekom tog roka gubite prava po toj osnovi. Znam da ćete promptno reagirati, ali moram naglasiti taj rok, da se ne zeznete.

Od dana obavijesti teče vam novi rok od godinu dana u kojem imate pravo ostvariti ona prava koja vam pripadaju po osnovi odgovornosti izvođača/investitora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija