Jump to content

kako osporiti prvostupanjsko rješenje, ako je drugostupanjsko tijelo nenadležno


zao

Preporučene objave

Nakon odbijajućeg rješenja prvostupanjskog tijela, drugostupanjsko tijelo se (nakon moje žalbe) proglasilo nenadležnim, pa sam zato ISTOG DANA tužio Upravnom sudu oba tijela, prvostupanjsko tijelo zbog suštine mog problema, a drugostupanjsko zbog nenadležnosti. Nakon (samo) par mjeseci dobio sam odbijajiuće rješenje Upravnog suda glede tužbe protiv prvostupanjskog tijela,  iz razloga da se upravni spor ne može voditi protiv prvostupanjskog rješenja protiv kojeg se može izjaviti redovni pravni lijek (žalba drugostupanjskom tijelu). Međutim, šta ako Upravni sud potvrdi nenadležnost drugostupanjskog tijela, ONDA PROIZILAZI DA SE NIKOME NE MOGU ŽALITI PROTIV ODLUKE PRVOG STUPNJA?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod donošenja odbijajućeg rješenja prvostupanjskog tijela da li Vam je stajala uputa o pravnom lijeku u kojoj je bilo navedeno drugostupanjsko tijelo kojem možete izjaviti žalbu, tj. koje je nadležno riješavati istu u žalbenom postupku, i ako je, da li ste žalbu podnijeli tom drugostupanjskom tijelu koje je stajalo u uputi o pravnom lijeku odbijajućeg rješenja prvostupanjskog tijela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, žalba o kojoj govorite je podnesena (prema uputi o pravnom lijeku odbijajućeg rješenja prvostupanjskog tijela). Zar ne bi drugostupanjsko tijelo "MORALO" BITI NADLEŽNO, jer ako ono nije nadležno, a protiv prvostupanjskog rješenja nije dozvoljeno pokrenuti spor pred Upravnim sudom, proizilazi "da je prvostupanjsko rješenje Sveto pismo"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Inače, jedno od spornih pitanja oko ulaska Hrvatske u EU i jest bilo to što u upravnim postupcima nije osigurana mogućnost apelacije, odnosno sudske kontrole upravnih akata - to se nastojalo ispraviti uvođenjem četiriju upravnih sudova, a po logici stvari bi svako prvostupanjsko tijelo moralo imati i svoje drugostupanjsko, zbog čega također smatram da niste ništa pogriješili kod svog postupanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ali zbog ovakvih zakonskih propisa ja trebam voditi dva upravna spora, prvi da bih utvrdio nadležnost drugostupanjskog tijela, pa tek kad onda voditi upravni spor glede merituma mog problema. Pritom, drugostupanjsko tijelo me može odbijati, SVAKI PUT ZBOG DRUGOG PRAVNOG RAZLOGA, a ja ću za svaki taj put TREBATI VODITI PO JEDAN UPRAVNI SPOR.... Ima li ijedna zemlja na (ovom) svijetu, da su stvari postavljene (po mom mišljenju) KAKO TREBA, odnosno, DA MOGU TUŽITI DRUGOSTUPANJSKO TIJELO I RADI NADLEŽNOSTI I RADI MERITUMA MOG PROBLEMA U NAZOVIMO GA, PRVOM UPRAVNOM SPORU, A ONDA, AKO DRUGOSTUPANJSKO TIJELO DONESE NOVO ODBIJAJUĆE RJEŠENJE, ONDA BI U, NAZOVIMO GA, DRUGOM UPRAVNOM SPORU - UPRAvNI SUD TREBAO PREUZETI RJEŠAVANJE MERITUMA MOG PROBLEMA?

U suprotnom, mogu voditi "100 upravnih sporova" (da me drugostupanjsko tijelo odbija zbog "100 različitih razloga")...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da možete u istom upravnom sporu istaknuti sve razloge zbog kojih smatrate da bi trebalo poništiti akte prvostupanjskog i drugostupanjskog tijela, ali ako nisu ispunjene formalne pretpostavke (nadležnost), upravni sud će se tu zaustaviti i neće niti raspravljati u povodu upravne tužbe o meritumu spora, tako da pitanje nadležnosti prvo treba biti razriješeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

.... ali ako nisu ispunjene formalne pretpostavke (nadležnost), upravni sud će se tu zaustaviti i neće niti raspravljati u povodu upravne tužbe o meritumu spora, tako da pitanje nadležnosti prvo treba biti razriješeno.

Mišljenja sam da ipak nisu ispunjene formalne pretpostavke, tj. nadležnost, poradi čega se drugostupanjsko tijelo i proglasilo nenadležnim, tako da je upitno kako će i Upravni sud reagirati na tu činjenicu i da li će uopće raspravljati povodom upravne  tužbe, baš kao što i Vi navodite poštovana Ruby...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Željac,

S time se opet vraćam(o) na početak rasprave, ako je drugostupanjsko tijelo nenadležno, a protiv prvostupanjskog tijela nije dozvoljeno voditi upravni spor, KAKO ONDA OSPORAVATI ODLUKU PRVOSTUPANJSKOG TIJELA?

Ustavnom tužbom, eventualno?

uređeno: od zao
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija