Jump to content

Naplata predstečajne nagodbe


Bruno78

Preporučene objave

Poštovani,

   vjerovnici smo jedne predstečajne nagodbe kojoj je prošao rok počeka. Dužnik nije platio prve dvije rate po tome proteku. Koja je procedura naplate po toj predstečajnoj nagodbi? 

Idemo li s njom odmah na FINU ili tražimo prvo klauzule ovršnosti kod suca? Trebaju li nam nekakvi dodatni zahtjevi ili je dovoljno imati samo original potpisane predstečajne što smo dobili od suda?

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Odgovor na Vaše pitanje:

Za provedbu na FINI je potrebno ishoditi klauzulu pravomoćnosti na rješenje o ovrsi. Klauzula ovršnosti ne izdaje se nego se ovršnost utvrđuje dospijećem svake pojedine tražbine iz predstečajne nagodbe. To je zaključak Stečajnog odjela Trgovačkog suda u Zagrebu.

Takva nagodba s klauzulom pravomoćnosti je ovršna isprava koja je pogodna za ovrhu na FINI i može se uputiti FINI uz popunjen obrazac za IZRAVNU NAPLATU  (možete ga skinuti na na ovoj stranici).

Bitno je naglasiti da svaka rata dospijeva zasebno i potrebno ju je posebno "izravno naplatiti" putem FINE, odnosno ako je već dospjelo više njih onda može i naplata više rata. Također, predstečajne nagodbe objavljuju se samo na web stranicama FINE i za provedbu izravne naplate potrebno je od suda zatražiti otpravak ili ovjerenu presliku izvornika jer FINA neće postupiti po preslici.

 

Moje pitanje ako netko zna odgovor: 

Ovako glasi predstečjan nagodba:

"Vjerovniku XY utvrđena je tražbina u iznosu od XY kn. Sukladno planu financijskog restrukturiranja dužnika, otpisuje se 60% tražbine. Preostali iznos tražbine vjerovnika iznosi XY kn: prema planu u 2014.-2015. g. po 5% od ukupnog iznosa, 2016.-2017. g. po 10% od ukupnog iznosa, 2018.-2019. g. po 15% ukupnog iznosa te 2020. – 2021. g. po 20% ukupnog iznosa."

Je li potrebno posebno izračunavati dug koji je do sad dospio pa to naznačiti u zahtjevu za izravnu naplatu ili će u FINI postupiti "po službenoj dužnosti" i sami izračunati?

uređeno: od Andrija Katalenić
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dodatno, neka objašnjenja FINE za naplatu predstečajne nagodbe:

 

DEMANTIJ ČLANKA "DOK SE FINA I SUDOVI IGRAJU, VJEROVNICI NE MOGU DO NOVCA"

Zagreb, 7. kolovoza 2015. - U cijelosti objavljujemo demantij članka "Dok se Fina i sudovi igraju, vjerovnici ne mogu do novca", objavljenog 6. kolovoza 2015. godine u tiskovini Poslovni dnevnik.

Kod provedbe ovrhe, Fina je dužna pridržavati se strogo formalnih odredbi propisa koji uređuju provedbu ovrhe na novčanim sredstvima te ne može praviti iznimku niti kod predstečajnih nagodbi, kao niti kod drugih sudskih nagodbi, već je dužna postupati na način kako to propisuje zakon.

Naime, predmetni problem koji se u praksi pojavio, nastao je zbog odredbe Ovršnog zakona koja uređuje postupak izravne naplate.

Predstečajna nagodba, po svojoj prirodi je sudska nagodba, i za nju vrijede ista pravila kao i za svaku drugu sudsku nagodbu i pravomoćnu presudu. Odredbom članka 209. Ovršnog zakona, od 15. listopada 2012. godine, omogućeno je da se između ostalih, i sudske nagodbe i presude mogu direktno dostaviti u Finu radi provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, bez potrebe za provođenjem ovršnog postupka. Međutim, kako je izravna naplata iznimka od neprovođenja ovršnog postupka, a samom sudskom nagodbom nije određena ovrha, nužno je da sudska (predstečajna) nagodba zadovoljava sve one uvjete koji su propisani Ovršnim zakonom, a jedan od tih uvjeta je upravo i potvrda o ovršnosti tražbine iz nagodbe (čl.209.st.1. Ovršnog zakona). Također, treba napomenuti da problem nije bio nerješiv jer je ovrhovoditelj nakon što ga je Fina obavijestila o nemogućnosti provedbe ovrhe mogao zatražiti od suda donošenje rješenja o ovrsi na temelju sklopljene nagodbe (čl.211. Ovršnog zakona) koje bi sud odmah po donošenju dostavio Fini na provedbu, a što je redovan postupak u slučaju kada Fina ne može na temelju isprave iz čl.209.st.1. Ovršnog zakona provesti ovrhu. Točno je da je Ministarstvo pravosuđa naknadno izdalo stručno mišljenje da Fina treba provesti ovrhu i na temelju sudske (predstečajne) nagodbe ako i na njoj nije iskazana potvrda ovršnosti, ako sadrži ostale propisane elemente, te Fina po takvom mišljenju postupa.

Nadalje, izravna naplata po čl.209. Ovršnog zakona (ovršne isprave kojima nije određena ovrha) se provodi na način da kada Fina zaprimi zahtjev za izravnu naplatu, sredstva odmah plijeni i prenosi ih na račun ovrhovoditelja protekom roka od 60 dana, ako ne primi drugačiju odluku suda. Rok od 60 dana nužan je kako bi se ovršeniku omogućilo ulaganje pravnih sredstava na provedenu ovrhu (čl. 210. Ovršnog zakona), odnosno adekvatna pravna zaštita koju bi imao da je vođen ovršni postupak pred sudom. Nije točno da ovrhovoditelj ne zna hoće li tražbina biti namirena, jer od Fine u svako doba može zatražiti potvrdu jesu li i u kojem iznosu sredstva zaplijenjena i/ili prenesena, a ako sud ne donese odluku o odgodi ili proglašenju ovrhe nedopuštenom, unaprijed mu je poznat i točan datum kojega će biti izvršen prijenos zaplijenjenih sredstava na njegov račun (61. dan od dana primitka).

Također, valja napomenuti da do 15. listopada 2012. godine ovakav način ovrhe izravnom naplatom - bez određivanja ovrhe pred sudom na temelju sudske ili upravne odluke ili nagodbe, nije bio moguć jer je vjerovnik morao pokrenuti pred sudom ovršni postupak te da je današnji način provedbe ovrhe izravnom naplatom, i uz 60 dana odgode prijenosa, višestruko jednostavniji i brži za vjerovnike, tako da nije jasno u konkretnom primjeru na temelju čega vjerovnik smatra rok za prijenos od 60 dana predugim, kada je prema ranijem zakonskom rješenju valjalo čekati po nekoliko mjeseci ili godina na donošenje rješenja o ovrsi i potom još dodatnih 30 dana od primitka u banku na prijenos sredstava. Također, ako je nagodbom određeno da na tražbinu teče kamata do isplate, vjerovnik ima pravo i na kamatu do dana isplate na račun, dakle i za tih 60 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija