Jump to content

Ogradni zidovi


mokai

Preporučene objave

Bok,

Htio bih pitat za ogradne zidove prema susjedu koje znam da su ovisno o prostornim planovima oko 1.60 m ali mene zanima sto ako od davnih dana postoji nasip sa 0.70 cm zidom s kojim sam vec na vecoj visini od susjeda i dali se  moze  na taj zid stavit ogradni zid. Znaci na kraju prema susjedu bi bio zid veci od 2 m.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , mokai je napisao:

...dali se  moze  na taj zid stavit ogradni zid.

Pravilnik izveden iz Zakona o gradnji,

čl.2

(1) Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi:

...

3. Ogradni zid visine do 1,6 m i potporni zid visine do 1 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu odnosno zid do najviše točke ograde odnosno zida;

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , mokai je napisao:

Sve sam to procito ali nisam siguran da se moze na potporni zid stavit ogradni zid to me buni.Onda bi visina ispala 2.6 m prema susjedu

Nažalost, kao i u mnogim drugim zakonima, zakonodavac nerijetko izbjegava (vjerojatno nekad i namjerno) jasno definirati detalje kojima bi se lako pojasnilo sa nekoliko dodatnih riječi smisao i način primjene nekog propisa.

Po mom mišljenju, kota zaravnatog i uređenog terena trebala bi se gledati u odnosu na onoga tko postavlja ogradu. Ako se to ne bi tako tumačilo, onda ispada da onaj tko ima na rubu svog zemljišta recimo škarpu od 1,6 m ili višu zapravo ne bi bez posebne dozvole smio na rub zemljišta postaviti nikakvu ogradu bez posebne dozvole, što nema smisla. Jer mu je zapravo obaveza da takvo mjesto osigura ogradom, a ta ograda da bi bila sigurna trebala bi imati visinu od najmanje 110 cm (kao na balkonima). Ukoliko neko dijete padne niz takvu škarpu i teško strada, vlasnik neograđenog zemljišta teoretski bi čak mogao kazneno odgovarati ako svoju okućnicu na takvom mjestu nije osigurao ogradom. Kako onda drugačije tumačiti ovakvu zakonsku dvojbu?

Po mom mišljenju, ne možete pogriješiti ako postavite betonski parapet ne viši od 40-50 cm (tako da taj dio nikako ne prelazi onih ukupnih 1,60) a na to onda neku laganu ogradu od metalnih panela tako da ukupna visina s vaše strane ne prelazi 120 cm. Realno vam viša ograda ni ne treba ako je s druge strane metar duboka škarpa. 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, felixx je napisao:

Po mom mišljenju, kota zaravnatog i uređenog terena trebala bi se gledati u odnosu na onoga tko postavlja ogradu.

Tako se i tumaći. Pa bi u se tome slučaju bez problema stavila ograda do 2.2 ili ogradni zid do 1.6.

U ovome slučaju već postoji potporni zid koji je iznad zaravnatog i uređenog terena viši za 0,7 m. Prema tome 0,7+1,6 nije visina koja odgovara čl.2 st.3.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, samo i dalje ne vidim što u odredbama nije jasno. Od konačno zaravnatog i uređenog do najviše točke zida. I dalje postoji dio zida koji je za 0.7 m viši od terena, pa staviti još 1.6 m ogradnog zida na njega nije po odredbama PP ni po Pravilniku. Rekoh, za sve više vrijede odredbe čl.4 st.4, bez građevinske ali uz glavni projekt.

Ja vam na pravnom portalu mogu samo dati mišljenje koje je u skladu sa zakonima, pravilnicima itd. Hočete li vi na taj zid nadozidati još 2 m na svoju ruku, to je već vaša stvar koja može a i ne mora povući nekakove posljedice za sobom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni nije jasno konacni zaravnati teren.Teren je u Dalmaciji na brdu a ne u Slavoniji na ravnici.Ako je moj teren na vecoj visini znaci ja sam vec 0.7 m veci od njega i na to hocu dignut zid 1.6m.Zasto se gleda njegov teren.Hvala na savjetu nije da filozofiram nego jednostavno mi nije jasno.Po glavnom projektu koliko zakon dozvoljava zid ako znate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, mokai je napisao:

Meni nije jasno konacni zaravnati teren.Teren je u Dalmaciji na brdu a ne u Slavoniji na ravnici.

Sasvim je svejedno. I u Dalmaciji a i (vjerujte mi na rijeć) Slavoniji postoje stepenasto napravljene ograde i ogradni zidovi da bi bile u skladu sa legislativom. Možda vam je sad jasnije.

prije 1 sat, mokai je napisao:

Po glavnom projektu koliko zakon dozvoljava zid ako znate?

Po Pravilniku viši od 1.6 m a ukupne visine onoliko koliko je propisano u odredbama prostornog plana vaše JLS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , mokai je napisao:

Meni nije jasno konacni zaravnati teren.Teren je u Dalmaciji na brdu a ne u Slavoniji na ravnici.Ako je moj teren na vecoj visini znaci ja sam vec 0.7 m veci od njega i na to hocu dignut zid 1.6m.Zasto se gleda njegov teren.Hvala na savjetu nije da filozofiram nego jednostavno mi nije jasno.Po glavnom projektu koliko zakon dozvoljava zid ako znate?

Pravilnikom o jednostavnim građevinama gleda se niži teren jednostavno zbog sigurnosti u pogledu stabilnosti tla. Zbog toga se za više zidove mora raditi projekt u kojem će projektant provjeriti i dokazati stabilnost konstrukcije.
Za koliku maksimalnu visinu je moguće dobiti građevinsku dozvolu provjerite u nadležnom upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju. To ovisi o prostornom planu, a prostornim planom je visina ograničena kako ne bismo imali "kineske zidove" po dvorištima.

uređeno: od Rozman
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Poštovani, molim za savjet.

Susjed na moru nas je doslovno zazidao svojom čeonom ogradom, znači meni stražnja strana dvorišta. Konfiguracija tla je takva da je on red "iznad" mene, znači viši od mene za jedan red. Susjed je s godinama teren i navozio kako bi si poravnao dvorište i samim tim još više podigao dvorište. S obzirom da smo vlasnici više od 25 godina s vremenom se izgled njegove parcele uvelike promijenio međutim nama to nije predstavljalo problem dok se susjed nije odlučio za gradnju ograde od BETONSKIH BLOKOVA bez da nas je obavijestio o gradnji. Svoj zid visine 2,5 metra napravio je na svojoj parceli međutim naslonio ga je na naš postojeći zid visine 1,80 tako da smo sad ostali u jami iz koje gledamo zid visine 4,50 metra. Na naše pitanje jel vidi šta je napravio odgovorio je da kad poravna svoje dvorište ( znači  navozi ga još 1 metar! ) on će imati visinu 1,50 i kao sve je po zakonu.

Sama visina zida djeluje zastrašujuće, doslovce ružno a i vjerujem opasno jer se nalazimo u području gdje puše bura 220/h (Karlobag), a o zaklanjanju pogleda i da ne pričamo, nebo se jednostavno više ne vidi.

Molim da me uputite kome se obratiti, čime je regulirana gradnja ograde, po kojem pravilniku, zakonu, postoje li nekakvi zakonski okviri gradnje takve pune betonske ograde i sl. jer vjerujte trenutno to izgleda kao "kineski zid"...

 

 

 

df5d2336-3b33-4f09-808f-b82365e444d1.JPG

660da6b2-5d3e-4618-9366-13d413641276.JPG

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , bm_zg01 je napisao:

čime je regulirana gradnja ograde, po kojem pravilniku

Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima u čl.2 st.1 podst.4, te čl.4 st.1 podst.4. Dakle razlika je u visini za koju ne bi ili bi trebao glavni projekt. Po ovome bi se radilo o prekršaju investitora ukoliko je rađen bez projekta jer se jasno kaže "od najnižeg dijela konačno zaravnatog i uređenog terena uz ogradu", a koliko se vidi iz priloženog podizanjem terena za još metar nema šanse da bi ogradni zid ispao visine 1,5 m. A prema riječima "imati će visinu" ispada da isti nema niti u projektu bilo koji je prethodio izdavanju građ. dozvole, niti u nekom posebno rađenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

Molim vas samo još da me uputite na što da se pozovem prilikom prijave građevinskoj inspekciji vezano za nagrđivanje okoliša i zaklanjanje pogleda. I čime je propisan izgled ogradnog zida? (prirodni kamen do 0,80 a iznad toga po želji ( inox, kovano željezo..))

I još samo nešto što inspekciju možda neće zanimati ali je meni itekako važno, ispod tih zidina nalazi se moj bazen koji je itekako mamio goste i bili smo puni tri mjeseca. Gosti su rezervirali još prošle godine za sezonu 2018 dok ove ljepote još nije ni bilo. Može li se tražiti povratak u prvobitno stanje po nekom hitnom postupku prije početka sezone 15.06.2018 pa ćemo se na jesen dalje dogovarati o zlatnoj ogradi.

uređeno: od bm_zg01
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija