Jump to content

Podjela imovine


pascal 123

Preporučene objave

Molim nekoga da mi objasni kakav je postupak kod podjele imovine nakon razvoda kada je vrijednost nekretnine koja je predmet podjele manja od duga za tu nekretninu? Znaći kredit koji je podignut za izgradnju obiteljske kuće tijekom braka i glasi na moje ime je 60000 E i otplata je još sljedećih 20 god. Nekretnina je procjenjena na 50000 E a bivša supruga inzistira da ostane u posjedu nekretnine iako je kreditno nesposbna. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , pascal 123 je napisao:

Ako bi ja ostao u posjedu nekretnine, koji iznos bi trebao isplatiti bivšoj supruzi prema ovome gore navedenom?

I imovina koju ste stekli u braku (kuća) i dug (kredit) su bračna stečevina. Oboje se dijeli, nije na vašoj suprugi da bira uzeti imovinu, a dug da ostane vama.

Dug je veći, pa ne vidim zašto biste vi trebali dati suprugi išta ako preuzimate i otplatu duga i imovinu. Pitajte suprugu je li ona spremna vama nadoknaditi polovinu razlike vrijednosti kuće i duga po kreditu, čak i da vama potpuno prepusti kuću. 

Banku nije briga čija je kuća, obzirom je pod hipotekom. Ako se ne bude otplaćivao kredit, kuća ide na javnu dražbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , G-man je napisao:

Zakonski, supruga ima pravo potraživati polovicu rata kredita otplaćenih za vrijeme trajanja bračne zajednice (ako prepusti cijelu nekretninu vama).

Mogla bi zapravo potraživati iznos otplaćene glavnice (tj. pola toga) a tu je izračun različit ovisno o tome radi li se o ratama ii anuitetima. 

Ali obzirom da je u ovom trenutku prema tvrdnji postavljača teme dug u stvari veći od ukupne vrijednosti bračne stečevine... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , pascal 123 je napisao:

E pa u tome i je stvar. Vrijednost nekretnine je manja od duga. Ona je kreditno nesposobna da nastavi otplatu a ne želi se odreći svoje polovice koja joj pripada po zakonu.

Da li ona shvaća da će banka to ovršiti ako se ne bude otplaćivao kredit? Shvaća li ona da je to njeno 'vlasništvo' te nekretnine (a i vaše) zapravo svojevrsna fikcija ako banka ima upisanu hipoteku?

Imate li djece? Koliko dugo otplaćujete kredit, na koliko je godina? Misli li ona i živjeti u toj nekretnini, ili samo biti upisana kao suvlasnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija