Jump to content

Tužiti auto koji je kupljen preko ovrhe


shows

Preporučene objave

Pozdrav, zanim me kupio sam motor od drugog vlasnika, ona ga je pak kupio od prvoga - a taj je bio pod ovrhom za navedeni motor. Znači prvi vlasnik nije otplacivao kredit, isao je pod ovrhu i prodao motor drugom covjeku koji nije primjetio da je motor pod ovrhom, kada je skuzio prodao ga je dalje meni i sad ja imam problem sa registriranjem. Pa me zanim posto sam bio u fini, banci, policji - rekli su mi da oni nemogu davati informacije vezano za taj račun samo da je pod ovrhom ili nije. Pošto sam razgovarao sa odvjetnicom u vezi toga - ona kaže da nemam prava se žaliti na kupnju od prijašnjeg vlasnika kao prjevaru jer sam mogao provjeriti na fininim stranicama po broju šasije dali je pod ovrhom. Na policiji su mi rekli da imam prava tužiti jer prijašnji vlasnik nije ustvari pravi vlasnik - jer na kraju ispada da je banka pravi vlasnik. Pa me zanima dali netko nešto zna o tome dali je to utuživo i kakve su šanse da se povrati dio novca. Na policiji su mi rekli da bih ja mogao tužiti čovjeka od kojega sam kupio za prjevaru .... ako ima netko ideju ili nekog odvjetnika mozda koji se bavi sa time bio bih zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na komentaru, ... ali mislim da nije u pravu, jer ako je nešto pod ovrhom - recimo motor jednog vlasnika je pod ovrhome banke - koja ima prava naplatiti se kroz taj motor (radi nekog razloga) - tada mi se čini da čovjek koji je posjedovao (bio vlasnik) tog motora - Nije više vlasnik - nego je banka. A ako je banka onda on nema niti pravo prodati nešto što nije njegovo. On može fizički prodat nekome nešto - evo kao u ovom primjeru - kod bilježnika potvrdit - ali mislim da nema pravnog objašnjenja, jer nije njegovo - čini mi se da je to krivično djelo.

uređeno: od shows
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , shows je napisao:

 Pa me zanima dali netko nešto zna o tome dali je to utuživo i kakve su šanse da se povrati dio novca. Na policiji su mi rekli da bih ja mogao tužiti čovjeka od kojega sam kupio za prjevaru .... ako ima netko ideju ili nekog odvjetnika mozda koji se bavi sa time bio bih zahvalan.

protiv prodavatelja možeš podnijeti tužbu za naknadu štete ili raskid ugovora zbog pravnih nedostataka( čl 430. do 437. ZOO  )

Članak 430.

(1) Prodavatelj odgovara ako na prodanoj stvari postoji neko pravo trećega koje isključuje, umanjuje ili ograničuje kupčevo pravo, a o čijem postojanju kupac nije obaviješten, niti je pristao uzeti stvar opterećenu tim pravom.

(2) Prodavatelj nekog prava jamči da ono postoji i da nema pravnih smetnji za njegovo ostvarenje

Rok za ostvarivanje prava

Članak 437.

(1) Pravo kupca po osnovi pravnih nedostataka gasi se istekom godine dana od saznanja za postojanje prava trećega.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super koliko vidim to je utuživo ---- evo sada možda da i nekome drugmo tko ce imati slican problem pomognemo. 

Inace kontaktirao sam covjeka i on je imao kredit koji je odplatio, ali banka nije poslala fini izvješce da je kredit otplacen. Točnije to izvješce se zasebno placa i banka ga ne salje automatski prema fini, vec se mora podnjeti zahtjev (koji se plati) da banka to posalje fini, a poslije jos se u fimi postpuk odblokiravanja placa i ceka se. 

Znači ako ce netko ikada imati slicnu stvari --- utuživo kako su gore dečki napisali, s tim da ako se na sudu potegne pitanje Dali ste znali da je pokretnina pod ovrhom? -- Da, ali mi je prodavatelj pokazao na uvid potvrdu na kojoj je pisalo da je kredit otplacen. Kada pita Zašto niste niste uzeli sa sobom tu potvrdu - Jer nisam njezin vlasnik, nemam prava uzeti potvrdu - u banci se ta potvrda moze izdati samo na osobu koja otplacuje taj kredit (dakle prodavatelja). 

A ako je prošlo kao što gore piše više od godinu dana - kad pita Zašto se niste žalili prije? - Zato što iz banke nisam mogao dobiti nikakve informacije o tom slučaju, a prodavatelj me uvjeravao kako ti postupci traju nekada i dulje u banci. (Što nekad i je istina).

... Mislim ovo sam samo gore naveo kao primjer, ima tu jos dosta varijanti koje bi se mogle reci da se prebaci odgovornost na prodavatelja, treba malo jos proanalizirati, ali u pravilu ima kombinacija za uspjehom, prema gore navedenim zakonima.

Pa eto ... mozda nekome da inspiraciju da nije baš sve gotovo - kad ti netko uvali pokretninu.

uređeno: od shows
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, shows je napisao:

... Mislim ovo sam samo gore naveo kao primjer, ima tu jos dosta varijanti koje bi se mogle reci da se prebaci odgovornost na prodavatelja, treba malo jos proanalizirati, ali u pravilu ima kombinacija za uspjehom, prema gore navedenim zakonima.

i nema. u roku od godinu dana od prodavatelja tražit odklanjanje pravnih nedostataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija