Jump to content

Pravo na izvor informacije


bolebole

Preporučene objave

Poštovani! Zanima me moje pravo na izvor informacije. Prijavljen sam kod carinske službe zbog prodaje svojih vlastitih proizvoda (povrće uzgojeno na vlastitom imanju). Imam OPG i svoje povrće plasiram na gradskoj tržnici. Danas je obavljen nadzor od strane dva službenika carine i poljoprivrednog inspektora koji je izašao i na moja polja. Na kraju nadzora upitao sam jel sam prijavljen i odgovor je bio pozitivan. Moje pitanje glasi: imam li pravo zatražiti podatke o osobi koja je prijavila i na koji način? Može li prijava biti anonimna i kako postupiti u tom slučaju? lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , bolebole je napisao:

Poštovani! Zanima me moje pravo na izvor informacije. Prijavljen sam kod carinske službe zbog prodaje svojih vlastitih proizvoda (povrće uzgojeno na vlastitom imanju). Imam OPG i svoje povrće plasiram na gradskoj tržnici. Danas je obavljen nadzor od strane dva službenika carine i poljoprivrednog inspektora koji je izašao i na moja polja. Na kraju nadzora upitao sam jel sam prijavljen i odgovor je bio pozitivan.

Ovakav nadzor kakav opisujete teško da je uslijedio tek tako. Moguće da se radi o nekoj većoj istrazi, a vi ste slučajno 'upali' u oko istražiteljima - pogotovo sa carinskim inspektorima.

Ako nije to znači da ste vrlo konkretno prijavljeni da na crno pod krinkom OPG-a preprodajete robu iz uvoza. Teško mi je povjerovati da bi carina i inspekcija tako reagirale na neku površnu anonimnu prijavu .

Kako se rad o potpuno neosnovanoj prijavi, ja bih na vašem mjestu putem pisanog dopisa tražio informaciju o tome tko je to prijavio, i kako je optužba glasila. I urudžbirao i poljoprivrednoj inspekciji i carini. Pa bih vidio kakav ću odgovor dobiti . Čak i ako vam uskrate informaciju (vrlo vjerojatno) onaj tko je prijavio doznao bi da njegova prijava nije ostala bez reakcije pa bi drugi puta razmislio.

 

Citiraj

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, felixx je napisao:

Kako se rad o potpuno neosnovanoj prijavi, ja bih na vašem mjestu putem pisanog dopisa tražio informaciju o tome tko je to prijavio, i kako je optužba glasila. I urudžbirao i poljoprivrednoj inspekciji i carini. Pa bih vidio kakav ću odgovor dobiti . Čak i ako vam uskrate informaciju (vrlo vjerojatno) 

 

naravno da je odgovor negativan.

čl.29 https://www.zakon.hr/z/251/Zakon-o-carinskoj-službi

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , sivko je napisao:

naravno da je odgovor negativan.

čl.29 https://www.zakon.hr/z/251/Zakon-o-carinskoj-službi

Ovisi o kakvoj se prijavi radi, tj. koji je točno razlog da su carinski inspektori došli u inspekciju. 

Lažno prijavljivanje kaznenog djela je kazneno djelo (čl. 304. KZ). Carinska uprava nema ovlasti štititi identitet počinitelja kaznenog djela. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o najobičnijoj prijavi-informaciji po kojoj je carina izvršila kontrolu.Pošto se radi o prekršaju nema govora o lažnom prijavljivanju KD-a.Neće dobit tu informaciju jer je zaštićeni podatak a mogao ju je i carinik dobit usput od nepoznate osobe ili čak slušajući što netko drugi govori za stolom u kafiću (a osobe ne poznaje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija